Marc de Bel – Marie (1e recensie)

Vlaanderen, Pasen 1944. Marie Pauwels, net zestien, droomt van een avontuurlijker en romantischer leven dan het saaie en beknotte bestaan onder de kerktoren van Meenbeek. De oorlog die nu al vier jaar woedt, lijkt aan het dorp voorbij te gaan. Maar schijn bedriegt. Zeker wanneer op een nacht een Canadese bommenwerper vlak achter de boerderij neerstort. Alleen de piloot weet te ontkomen, tot woede van de SS'ers en de plaatselijke collaborateurs. Intussen zorgt de landing in Normandië in heel België en Nederland voor steeds meer spanning en bloedige confrontaties tussen wit en zwart. Ook daarvan blijft het dorp gespaard. Tot die fatale zondag 30 juli 1944, waarop één kogel voor een tragedie zorgt...

Boekinformatie
Schrijver: Marc de Bel
Titel: Marie. Codenaam Jeanne
Uitgeverij: Van Halewyck
Jaartal: 2017
Bladzijden: 448
Genre: oorlog & verzet
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
eng, fascinerend, lang, mooi, ontroerend, realistisch, romantisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Marie is de dochter van Mette en Dré en zus van Fiele. “Marie” is het laatste deel van de “Pauwels-trilogie” van Marc De Bel. Eerst was er “Ule”, waarin WOII centraal stond. “Mette” speelt tijdens de jaren ’20, of het interbellum (de periode tussen WOI en II) in Amerika, waar Mette samen met haar vader en broer Berre een beter leven gaat zoeken. “Marie” speelt dan weer tijdens WOII, in Meenbeek, wat in werkelijkheid het dorp Meensel Kiezegem is, een dorp in België. Marie is bijna 16, en het lijkt erop dat WOII aan hen voorbij zal gaan. Tot die fatale dag in juli ’44…
Wie is de hoofdpersoon?
Marie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, de periode van WOII is zo gruwelijk dat ze 1. Nooit vergeten mag worden en 2. nooit meer opnieuw mag gebeuren. Ik denk dat wij geluk hebben dat we ons deze gruwel niet meer kunnen voorstellen. Mensen moeten er wel over blijven vertellen. Marc De Bel slaagt er opnieuw in om mij in zijn verhaal mee te nemen, en laat zijn personages springlevend op de lezer los.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
In België
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
zie boven
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De verschillende lettertypes: Het dagboek van Marie, het boek over Jeanne D’Arc waar Marie kracht uit put en aan wie ze haar “codenaam” in het verzet waartoe ze behoort, dankt, én de rest van het verhaal maakt dat dit boek iets minder makkelijk wegleest. Toch zijn deze verschillende stijlen nodig om dit verhaal volledig te maken. Het verhaal van Jeanne D’Arc gaat soms naadloos over in de ellende die Marie meemaakt tijdens de oorlog, en dat is erg knap. Ik blijf er mij over verbazen waarom er zo onzorgvuldig met lettertypes in boeken wordt omgegaan. De stukken over Jeanne D’Arc én de brieven van Marie zijn vaak erg slecht leesbaar.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

[extra_info]

Geef een antwoord