boekomslag Sunna Borghuis - Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden

Vik is nieuw in het dorp. En buitenbeentje Lies kan best een vriend gebruiken. Maar niet deze! Ze moet niks van hem hebben – tot ze erachter komt dat ze best wat gemeen hebben (en niet alleen die stomme bijnamen die ze van pestkop Bram gekregen hebben). Langzaam maar zeker worden de twee vrienden. Dan krijgt Lies een goed idee: als Vik en zij een kampeerfeestje geven waar ze íédereen voor uitnodigen, worden ze vast heel vaak teruggevraagd. Dan krijgen ze een leven vol feestjes. En wie wil dat nou niet? Samen organiseren ze het beste slaapfeestje ooit!

Boekinformatie
Schrijver: Sunna Borghuis
Titel: Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden
Uitgeverij: Gottmer
Jaartal: 2017
Bladzijden: 112
Illustrator: Eva van Aalst
Genre: school
Leeftijd: 8+

kno meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

Stom.
Dat was wat ik dacht toen ik Vik zag.
Een stomme jongen met lang haar en ronde wangen.
Daarna dacht ik: tieten.
Dat kwam door Bram, die naast me zat. Hij zei hardop ‘tietuh’ toen Vik voor de klas stond. Hij zei het niet zo hard dat iedereen het hoorde, maar hard genoeg voor mij. Ik lachte en Vik keek mijn kant op. Met de blik van een cowboy die nadenkt of hij zal gaan schieten of niet. Ik stopte met lachen.
Het was waar wat Bram zei. Vik had twee heuveltjes onder zijn T-shirt. Alsof hij links en rechts een partje sinaasappel had verstopt . Niemand in onze klas had borsten. Niemand van de meisjes en niemand van de jongens. Alleen juf Truus. Haar borsten waren per stuk zo groot als de kont van een konijn. Dat zegt mijn moeder. Ik heb het niet aan juf verteld. Ik weet niet of ze blij is met konijnen in haar bloes. Ze is wel een dierenvriend: op haar bureau staat een kom met goudvissen.
Vik was de eerste jongen met borsten die ik ooit had gezien. Ik vond hem daarom nog stommer. Juf vroeg naar zijn naam. ‘Vik,’ zei Vik. (blz. 7)

Bij Lies in de klas komt een nieuwe jongen. Hij heet Vik en is best wel dik. Lies vindt hem maar stom. Ze besluit hem te negeren. Omdat er voor Vik een plek gemaakt moet worden in de klas laat de juf allerlei kinderen van plaats wisselen. Merel, het populairste meisje van de klas, komt naast Lies te zitten. Daar is Lies blij mee, want ze wil graag vriendinnen worden met Merel. Ze vraagt haar onmiddellijk of ze ‘s middags samen zullen spelen.

Verder interesseerde Vik me niet, want Merel zat naast mij. Ik deed mijn best om haar aan het lachen te maken. Ik vertelde daarom dat Vik tieten had. Dat vond ze grappig. Als ik mijn ogen dichtdeed, kon ik haar beter ruiken. Ik rook spekkies. Misschien gebruikte haar moeder een wasmiddel met snoepgeur. Maar toen ze dichterbij kwam om in mijn schrift te kijken, leek de geur juist van haar haar te komen.
Merel keek veel in mijn schrift, dat mocht van mij. Van haar mocht ik uit haar etui pakken wat ik wou. Ze had hem tussen ons in gelegd. Al haar stiften probeerde ik uit. Ik zat naast iemand die mijn beste vriendin kon worden. Dan werden haar vriendinnen vanzelf mijn vriendinnen. Dan zou ik gevraagd worden voor partijtjes. En slaapfeestjes hebben. Die had ik nog nooit gehad.
De hele ochtend kriebelde het in mijn buik als ik dacht aan onze speelafspraak.
‘Bij jou of bij mij?’ vroeg ze tijdens de les. (blz. 14)

Worden Lies en Merel vrienden? Hoe gaat het met Vik in zijn nieuwe klas? Hoe worden Lies en Vik vrienden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, dit boek is een van de kerntitels voor Kinderboekenweek 2018
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Eva van Aalst
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten zien wat Dikke Vik en Vieze Lies allemaal doen.

illustratie uit Sunna Borghuis - Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Dikke Vik en Vieze Lies
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het dorp waar Dikke Vik en Vieze Lies wonen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een verhaal over vriendschap
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet