boekomslag Paul van Loon - De griezelbus 1

Tijdens de Kinderboekenweek nodigt een bekend schrijver een leraar met zijn klas uit voor een speciale tocht met zijn griezelbus. Tijdens de rit zal de schrijver griezelverhalen voorlezen uit zijn nieuwe boek. Hierbij gebruikt hij een aantal voorwerpen die hij in de bus heeft uitgestald. Maar naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een akelig geheim heeft. Of zijn er meer die iets verbergen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Instappen, jongens, de Griezelbus vertrekt zo dadelijk.’
Meester Maurice klapt in zijn handen bij de ingang van de grote bus, die voor het schoolgebouw staat. De bus is helemaal beschilderd met afbeeldingen van spoken, skeletten en andere vreemde figuren. Op de zijkant staat met grote letters: De Griezelbus.
Een beetje aarzelend lopen de leerlingen naar de bus. Voor de school staan de ouders hun kinderen na te wuiven. Het is zes uur ‘s avonds en het begint al donker te worden.
‘Ze moeten wel om tien uur weer terug zijn,’ roept de vader van Joris en Pieter.
Meester Maurice wuift geruststellend naar hem. ‘Maakt u zich geen zorgen. Om tien uur staan we hier weer voor de school.’
Sander en Michiel lopen vooraan in de rij. Helemaal achteraan komen Annabel en kleine Liselore met haar eeuwige handtasje.
Iedereen giechelt een beetje zenuwachtig. Het is dan ook een bijzondere rit die ze gaan maken, ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. Een rit in de Griezelbus. Onder leiding van meester Maurice doet heel groep zeven van basisschool De Tulp mee. (blz. 7)

Groep 7 van basisschool De Tulp heeft een griezelig uitje vanavond. Ze mogen met de Griezelbus mee. Ze worden welkom geheten door de schrijver Onnoval. Hij stelt hen voor aan de chauffeur van de bus. Hij heet Beentjes en zijn gezicht ziet er uit als een doodskop. Onnoval heeft tien voorwerpen bij zich en over elk onderwerp gaat hij een kort verhaal vertellen. Ondertussen rijdt de Griezelbus door de donkere avond. Het eerste voorwerp dat Onnoval laat zien is een strop en dan begint hij te vertellen over een man die een schilderij heeft gekocht…

Het schilderij hing nu al een paar dagen in een donker hoekje op de overloop, waar het nauwelijks opviel. Max merkte dat hij er om de een of andere reden haast niet naar durfde te kijken. Als hij bovenkwam, liep hij zo snel mogelijk naar zijn kamer, met zijn hoofd van het schilderij afgewend. Hij was een beetje bang voor de uitpuilende ogen van de gehangene.
‘Flauwekul!’ zei hij tegen zichzelf. ‘Waarom zou ik bang zijn voor een schilderij?’
Maar toch kreeg hij telkens een angstig gevoel, als hij de overloop op kwam. En ‘s nachts kreeg hij vaak vreemde dromen, waarin grote zwarte vogels krassend door zijn kamer vlogen.
Op een dag zei Max: ‘Papa, ik heb de pest aan dat schilderij. Ik droom er zelfs van. Heel eng!’
Zijn vader keek hem vernietigend aan. ‘Begin jij nu ook al? Wat is er toch aan de hand met jullie? Mag ik tegenwoordig in mijn eigen huis niet eens meer een leuk schilderijtje ophangen? Het blijft waar het is. Basta! Ik wil er niks meer over horen.’
Max schrok van de heftige reactie van zijn vader. Normaal deed zijn vader nooit zo lelijk tegen hem. Het leek wel of hij veranderd was, sinds hij dat schilderij gekocht had. Bovendien had hij sinds een paar dagen blijkbaar besloten een baard te laten staan, want hij had zich al twee dagen niet geschoren. Zijn wangen en kin zaten vol stoppels. (blz. 15)

Max vindt het schilderij erg eng, maar zijn vader wordt boos als hij dat zegt. Max krijgt zelfs nachtmerries van het schilderij. Op een nacht droomt hij weer over het schilderij, maar als hij wakker schrikt staat er iets of iemand naast zijn bed… Wat is er voor vreemds met dit schilderij? Hoe zal dit verhaal eindigen?

De schrijver kijkt op van het boek en legt de strop terug op de tafel. Een moment blijft het stil. Het ronken van de bus is het enige geluid.
Dan begint iedereen zachtjes te praten.
‘Afschuwelijk,’ zegt Sander. ‘Bijna vermoord, door je eigen vader. Ik zou nooit meer rustig kunnen slapen.’
‘Het is maar een verhaal, hoor,’ zegt Michiel. ‘Gewoon verzonnen. Het is heus niet echt gebeurd. Ik vind het trouwens stom dat ze dat schilderij niet meteen verbrand hebben.’
‘Huu.’ Annabel rilt. ‘Eng verhaal, Ik hou er niet van. Ik wou dat de rit al voorbij was. Jij niet, Liselore?’
Liselore veegt haar lange blonde haren uit haar gezicht. ‘Een busrit is wel leuk. Je kunt toch je vingers in je oren stoppen als je niet wilt luisteren?’
‘Ja, maar dan weet ik niet wat die andere voorwerpen allemaal betekenen en dan ga ik zelf de vreselijkste dingen bedenken,’ zegt Annabel.
Liselore haalt haar schouders op. ‘Dan moet je het zelf weten.’
De schrijver staat een tijdje aandachtig te luisteren naar de opmerkingen die gemaakt worden.
‘Iemand zei daarnet dat dit verhaal niet echt gebeurd is.’
Peinzend kijkt hij naar Michiel. ‘Hoe weet jij dat zo zeker? Toevallig bestaat het schilderij uit dit verhaal echt. Het hangt bij mij thuis aan de muur.’ (blz. 20)

Dit was het eerste verhaal. Zijn de andere verhalen ook zo spannend? Komen de kinderen van groep 7 weer op tijd bij school?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
eng, geheimzinnig, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Caren Limpens
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten iets uit het vertelde verhaal zien

illustratie uit Paul van Loon - De griezelbus 1

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is de schrijver Onnoval. Hij vertelt tien griezelverhalen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil de schrijver Onnoval wel ontmoeten, om te zien of hij zo eng is als hij uit het boek lijkt
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de Griezelbus waar schrijver Onnoval de leerlingen van groep 7 tien griezelverhalen vertelt
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het zijn spannende en griezelige verhalen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel uit een serie
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen