Michael Reefs – Bram en de Orde van Avalon (1e recensie)

boekomslag Michael Reefs - Bram en de Orde van Avalon (Bram 2)

Bram gaat in Schotland op zoek naar een geheimzinnige steen die ergens tussen het puin van een kasteelruïne verborgen ligt. Daar treft hij de verraderlijke Orde van Avalon, die ook op jacht is naar de steen waar Koning Arthur lang geleden zijn legendarische zwaard uittrok. De steen is gesplitst en de vijf stukken zijn verspreid over de wereld. De Orde heeft de brokstukken nodig om het magische eiland Avalon te bereiken. Deze sterke tegenstanders met hun krachtige magie zijn bereid iedereen uit de weg te ruimen die hun plannen doorkruist. Toch stelt Bram alles in het werk om de Orde te slim af te zijn, met gevaar voor eigen leven.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Er staat een volmaakt ronde maan aan de hemel, hoog boven het grote landhuis waar de tienjarige Bram met zijn ouders, zijn vijfjarige zusje Lotte en zijn oma woont. Een dikke laag sneeuw zorgt ervoor dat je niet meer kunt zien hoe wild de tuin is. Het heeft de afgelopen dagen veel gesneeuwd en er zal alleen nog maar meer vallen.
Dat vindt Bram niet erg. Sneeuw hoort bij kerst, vindt hij. Hoe meer, hoe beter.
In de woonkamer is het een drukke boel. Overal staan dozen waar kerstballen, slingers en beeldjes bijna een jaar lang in hebben gewacht.
‘En nu heel voorzichtig, Bram,’ zegt Brams moeder.
Met de piek in de hand klimt Bram voorzichtig de ladder op die voor de kerstboom staat. Achter hem houden zijn vader, moeder en oma hun adem in.
Bram voelt zich net een ontdekkingsreiziger die de hoogste berg op aarde moet beklimmen, de Mount Everest. En onderweg kan er van alles misgaan. Hij zou kunnen uit glijden, ergens vast komen te zitten met zijn dikke winterjas of misschien wordt hij wel opgegeten door een yeti die zich daar ergens schuilhoudt.
In zijn hoofd verandert de piek die hij vasthoudt in een vlag, een vlag die op de hoogste top van de berg moet.
Het is een moeilijke tocht naar boven. Hij is vast het eerste kind dat deze tocht maakt en er ook in slaagt. Hij moet wel, hij kan zijn familie nu niet in de steek laten. Ze rekenen op hem.
‘Ja, goed zo,’ moedigt zijn vader hem aan.
Bram klimt nog een stukje hoger. De top komt dichterbij. Hij strekt zijn rechterarm.
Hij wiebelt.
‘Voorzichtig!’ roept zijn moeder.
Bram hoort haar wel, maar het helpt hem niet. Hij duikelt voorover, tegen de bergtop aan, die opeens weer een kerstboom is. Hij grijpt de stam, maar daardoor maakt hij het alleen maar erger. Takken zwiepen in zijn gezicht. Samen met de boom valt hij om. De piek versplintert op de grond. (blz. 7)

Het is winter, bijna kerst, en Bram mocht de piek op de kerstboom zitten. Helaas ging dat niet goed, en viel hij met kerstboom en al naar beneden. Even later vraagt zijn vader hem om hem buiten te helpen. Hij blijkt stiekem een drone te hebben gekocht, zodat Bram die mee kan nemen als hij weer eens met de dozen mag reizen. Zijn vader is een beetje jaloers dat Bram via de dozen kan reizen en hij niet. Hij heeft wel onderzoek gedaan naar de foto’s van zijn moeder, Brams oma, en in haar dagboeken gelezen. Hij heeft gevonden dat ze op zoek was naar een schat bij een ruïne in Schotland. Zijn vader heeft uitgezocht om welke ruïne het gaat.

Bram kijkt hoopvol naar zijn vader. ‘Dus je gaat ernaartoe? Dan ga ik mee.’ Ze kunnen de ruïne bezoeken, de schat opgraven en weer teruggaan. Klaar is Kees.
‘Mama mag hier niets over weten. Ze houdt niet van dit soort geheimzinnige dingen.’
Dat snapt Bram wel, ze vindt bijna niks goed. ‘Maar het is toch niet geheimzinnig? Je kunt haar alles vertellen, ze snapt het wel.’
‘Nee, Bram. Mama vindt dat ik al genoeg bezig ben met mijn werk. En daarom moet jij het doen.’
Brams mond valt open. Heeft hij het goed gehoord? Wil zijn vader nu dat hij naar Schotland gaat?
‘Maar… maar… waarom dan?’
‘Omdat jij inventief bent, Bram. Door jouw levendige fantasie heb je je al uit veel situaties gered. Weet je nog hoe je de Zolderschimmen hier in huis gevangenhield? Je hebt met mijn telefoon alle rolluiken omlaag gelaten. Midden in het grote gevecht. Bovendien val je niet zo op en je kunt natuurlijk gemakkelijk via de dozen reizen.’
Bram twijfelt nog steeds. Wat als het weer zo gevaarlijk wordt als afgelopen zomer?
‘En dit keer krijg je hulp van mij,’ probeert zijn vader hem over te halen. ‘Ik heb een speciale camera voor jou gekocht, die ik aan je pet vast kan maken. Via een liveverbinding
kan ik alles volgen wat je doet én met je praten. Als je in gevaar komt, kan ik meteen actie ondernemen.’
Er is nog iets anders waar Bram meteen aan moet denken. Iets waardoor het reizen via de dozen moeilijker zou kunnen worden. ‘Ik weet niet of er genoeg steenstof is. Ik heb al een hele tijd niet meer gereisd.’
‘Dat is geen probleem. Oma heeft in haar geheime kamer nog een zak met steenstof liggen. Die kun je gebruiken om naar Schotland te reizen. Ik heb ook al een geschikt huis voor je uitgezocht.’
Eigenlijk vindt Bram het helemaal niet meer leuk. Zijn vader heeft alles al precies uitgestippeld. Waar is dan nog de lol om het avontuur zelf te beleven? (blz. 20)

De volgende dag stapt Bram op zolder in een lege doos. Zijn vader vouwt de flappen dicht en even later is Bram in een andere doos, op een lege zolder. Hij gaat stilletjes het lege huis uit en op zoek naar de ruïne. Via een camera op zijn pet heeft hij contact met zijn vader. Zijn vader wijst hem de weg naar een oude waterput. Bram moet door die put om in de ruimtes onder de kasteelruïne te komen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het lukt hem. Hij blijkt hier niet alleen te zijn…

Hoe dichter hij bij de rotswand met de ramen komt, hoe duidelijker de stemmen van de twee worden. Brams Engels is niet zo heel goed, maar hij kan door het woordje dad horen
dat het een vader en zoon zijn. En ze zijn inderdaad op zoek naar de schat, de treasure. Maar wat Bram niet begrijpt, is dat ze het over het terughalen van het kasteel hebben. Of
bedoelen ze soms dat ze teruggaan naar het kasteel? Terughalen lijkt onmogelijk. Tenzij…
Bram schudt zijn hoofd. Nu moet hij niet alweer van die gekke gedachten krijgen. Ze kunnen toch niet een kasteel terughalen? Of is dat soms waar zijn oma naar op zoek was? Bewaarde ze daarom al die jaren die bijzondere levensechte tekening?
Brams nieuwsgierigheid is alweer toegenomen. Hij klimt door een langwerpig raam. De opening is net breed genoeg. Aan de andere kant bevindt zich de smalle gang waar de vader en zijn zoon verderop doorheen lopen. Aan de muur hangen fakkels, geen enkele ervan brandt. De vloer bestaat uit dikke keien, onregelmatig en glad. Ook hier is het water
waarschijnlijk gekomen. Dat ziet hij aan de groene aanslag.
Bram loopt zo stil mogelijk. De twee mogen niet merken dat hij ze achtervolgt. Maar zijn voetstappen maken te veel lawaai. Iedere keer als hij een stap zet, klinkt er een zuigend geluid. Zo kan hij nooit dichterbij komen.
Ze slaan een hoek om. Het licht achtervolgt hen en werpt een grote lichtkrans op de muur. Die kan Bram gebruiken om hen niet kwijt te raken. Waar zouden ze toch naartoe gaan? Wat willen ze met de schat? Hebben ze een plan, net als de Zoldermystici? Het zijn vragen waar Bram zo snel mogelijk een antwoord op wil. Deze twee zijn niet te vertrouwen. Ze hebben iets griezeligs, iets mysterieus. En als Bram er niet op tijd achter komt wat ze van plan zijn, dan heeft straks niet alleen hij een probleem, maar lopen er meer mensen gevaar. (blz. 49)

Bram sluipt achter deze mensen aan, op zoek naar de schat die hij voor zijn vader mee terug moet nemen. Het is donker in de grot en Bram ruikt rook. Hij wil hier zo snel mogelijk weer weg.

Het kan Bram niets schelen of hij te laat is. Hij heeft het voorwerp weer en dat is alles wat telt. Voor zijn vader. Hij heeft het hem beloofd.
Hij probeert weg te lopen, maar het lukt niet. De vloer onder hem is zo heftig aan het trillen, dat hij telkens uit balans raakt. Hij kan zich nergens aan vasthouden.
De hele grot kantelt en Bram schuift naar rechts. De rugzak glijdt achter hem aan. Als hij tegen de muur knalt, komt hij vlug overeind en stopt de doek in zijn rugzak.
Er schieten allemaal stenen omhoog naar de zoldering. Steeds grotere stenen, vierkante en rechthoekige, met gladde randen. Anders dan de keien die de vuurvliegjes eerder uit de vloer trokken.
De stenen worden samengevoegd en creëren complete muren. Het lijken net grote blokken, van een huis of iets dergelijks. Ze zweven dwars door de zoldering heen.
Dan zweeft er iets voorbij wat Bram niet voor mogelijk had gehouden. Een complete trap baant zich een weg door de vloer. Nu pas beseft Bram wat er aan de hand is. Het kasteel komt terug. Het kasteel dat hier lang geleden heeft gestaan. Het wordt weer compleet gemaakt.
Dus dat doet die vreemd gevormde steen in zijn rugzak.
Als er nog een trap verschijnt, met een deel van een ijzeren poort eraan vast, twijfelt Bram niet langer. Hij springt op de onderste tree en houdt zich aan de poort vast. De man en zijn zoon kijken naar hem omhoog. Ze kunnen niet meer bij hem komen.
Het plafond komt dichterbij. Bram knijpt zijn ogen dicht en probeert niet te denken aan de pijn die hij gaat voelen als hij niet door het plafond kan. Het komt goed, spreekt hij zichzelf moed in. Alles komt goed. (blz. 60)

Zal het Bram lukken om weer thuis te komen? Is dit de schat die zijn vader zocht? Mag Bram nu vaker via de dozen reizen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven. In mei heb ik het manuscript ook al gelezen
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door LukeSure
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Er staan maar een paar illustraties in het boek en ze laten een stukje uit het verhaal zien

illustratie uit Michael Reefs - Bram en de Orde van Avalon

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Bram
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Bram en Mei-Lin ontmoeten. Het zou me best leuk lijken als ik met een doos mag reizen naar een andere plek
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Nederland, Schotland en India
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal vol actie en verrassingen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel in de serie over Bram
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen