boekomslag Kate Wiseman - Gangsterschool (Gangsterschool 1)

Gangsterschool gaat over Milly en Charlie. Hun beide ouders zijn beroemd & berucht en het kan niet anders of hun kinderen zullen nog betere boeven worden dan zijzelf. Daarom worden ze naar Blaggard gestuurd – de enige school ter wereld waar toekomstige helden en schurken de kneepjes van het boevenvak kunnen leren. Maar Milly en Charlie zien daar niets in. Zij dromen van heel andere dingen…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Milly kon het niet langer aanzien. Ze beende op de lange jongen af. Die was zo verdiept in het spelletje op zijn mobiel, dat hij haar pas opmerkte toen ze hem met haar opgerolde schoolgids tussen zijn ribben porde.
‘Hee! Je hebt toch wel door dat je zakken gerold worden, of…?’
De jongen gaapte haar even aan, voordat hij de koptelefoon van zijn wilde haardos trok en zich omdraaide om te zien waar ze het over had.
Een engelachtig kleutertje in een teddyberen-jas stond op haar teentjes achter hem. Ze had haar hand al in de achterkant van zijn spijkerbroek. Toen ze besefte dat ze verlinkt was, trok ze haar handje terug en stampte terug naar haar ouders, die haar vertederd toelachten.
‘Goed geprobeerd, Isla! Ik ben trots op je,’ zei een man die kennelijk de vader van de kleuter was. Isla stak haar tong uit naar de griet die haar misdaad verijdeld had.
De griet in kwestie staarde een paar seconden terug en wendde zich weer tot de jongen.
Die zei: ‘Pfiew! Dank je wel! Misschien moet ik voortaan beter opletten.’
‘Misschien wel. We zijn hier op het Rabauw, tenslotte. Ik ben Milly, trouwens. Milly de Leen. M-I-L-L-Y, schrijf je dat. En wie ben jij?
De jongen leek een beetje verrast door Milly’s directheid.
Ik ben Charlie. Charlie Patrijs. Aangenaam.’ (blz. 5)

Milly en Charlie zijn nieuwe leerlingen op het Rabauw College. Op deze school krijgen leerlingen les in allerlei vakken die met criminaliteit te maken hebben. Buiten de poort moeten ze afscheid nemen van hun ouders. Dan volgen ze het schoolhoofd, juffrouw Geselkat, het terrein op naar de school. Onderweg wordt juffrouw Geselkat weggeroepen door een andere docent. Vlak daarna worden de eersteklassers in een hinderlaag gelokt.

Zonder te hoeven overleggen splitsten de tweedeklassers zich op twee groepen. De grootste groep bleef tegen de gevangenen grauwen en snauwen, en boven de kleintjes uittorenen, om hen rustig en bang te houden. De rest begon de eersteklassers te ontdoen van alles wat er duur uitzag. Milly stond aan het einde van de rij. Ze trok even haar wenkbrauwen op toen Charlie zijn telefoon in zijn sok deed en even later de tas van zijn laptop met zijn leven probeerde te verdedigen tegen de twee overvallers die eraan stonden te trekken.
Een paar eersteklassers probeerden hun aanvallers op andere gedachten te brengen. Eentje, een kleine, stevige jongen met sproeten, probeerde het met koele logica.
‘Kijk nou eens even naar jezelf, jongens. Hebben jullie er wel bij stilgestaan dat deze methode heel erg verkeerd af kan lopen? Jullie kans op succes zou enorm toenemen als…’
Milly ging geen adem verspillen aan dat soort onzin. Met half toegeknepen ogen stond ze haar omgeving in zich op te nemen. Plotseling duwde ze het dichtstbijzijnde stel tweedeklassers naar achter en riep: ‘Nieuwelingen, pak je spullen en volg mij!’ Ze rende weg, met haar eigendommen tegen haar borst gedrukt. (blz. 13)

Milly rent richting het schoolgebouw en weet, samen met het grootste deel van haar klasgenoten, te ontsnappen aan de hinderlaag van de tweedeklassers. Als alle leerlingen weer bij elkaar zijn krijgen ze van juffrouw Geselkat hun schooluniform, mogen ze zich omkleden en beginnen de lessen.

‘Onze eerste les is Dieverij,’ zei Milly tegen Charlie na een korte blik op haar lesrooster. ‘Een verplicht vak, net als Fabuleren, Verraad, Besluipen, Hacken, Plannen Smeden en Onbeleefd- en Opstandigheid. En we hebben nog een heleboel keuzevakken natuurlijk. Ze hebben flink de bezem gehaald door het lesprogramma, heb ik gehoord. Omdat er niet veel interesse meer was in Postkoets Beroven Te Paard, of Duiten Loskrijgen Van Goedgelovige Pummels Door Te Doen Alsof Je Een Pratend Varken Bent.’
‘Jammer,’ grijnsde Charlie. ‘Ik loop al weken te oefenen op mijn varkensstemmetje.’
Ze stonden midden tussen de roedel eersteklassers die zich verzameld had buiten de kleedkamers, plukkend aan hun streepjestruien en alle zakken in hun gitzwarte broeken betastend (en dat waren er nogal wat).
Een van de eersteklassers was een lang, tenger meisje met een vastberaden kin. Ze leek iets ouder dan de rest van de groep. Het was een van degenen die niet onder Milly’s leiding waren ontsnapt aan de hinderlaag van de tweedeklassers. (blz. 27)

Hoe zal het Milly en Charlie bevallen op hun nieuwe school? Zijn ze op weg om goede criminelen te worden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Milly en Charlie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Wolf ontmoeten, want dat is een fascinerend monster
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op de kostschool waar Milly en Charlie op zitten
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig verhaal over een school waar kinderen leren om crimineel te zijn
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is het eerste deel van een serie
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen