foto van Janneke Schotveld

September 2018

Een aantal weken geleden interviewde ik Janneke Schotveld via de mail.

Interview

Hoe kom je aan inspiratie voor een boek?

Ik kijk en luister goed om me heen. Inspiratie is overal, fijn en soms ook vermoeiend.

Hoe kies je namen voor je personages?

Achter in mijn agenda heb ik een namenlijstje. Als ik een leuke naam zie of hoor dan noteer ik die daar. Maar ook kijk ik vaak op van die namensites, daar kan ik echt uren stukslaan, heel verslavend. (Arabische namen, Zweedse namen, Franse namen,…)

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten en waarom?

Meester Snor, want ik ga steeds meer van hem houden. Hij moet alleen wel zijn kerstboomtrui even wassen vantevoren, want mannen in vieze truien vind ik eh… vies.

Hoe lang doe je over het schrijven van een boek?

In totaal zo’n beetje een halfjaar.

Laat je tijdens het schrijven je verhaal aan andere mensen lezen of laat je het verhaal pas lezen als je klaar bent?

Halverwege laat ik het meestal aan mijn redacteur lezen, want dan moet ik even horen dat ik op de goede weg ben. En daarna ga ik dan door tot het af is. En ik heb een schrijfclubje waar ik veel (dagelijks) mee app, die lezen niet mee, maar de wederzijdse strubbelingen en worstelingen worden volop gedeeld.

Schrijf je elke dag? Hoe ziet een schrijfdag van jou er uit?

Op een schrijfdag ga ik na het ontbijt meteen aan mijn bureau zitten met een kop koffie. Mijn beste uren zijn ’s morgens, dus daar moet ik gebruik van maken. Halverwege de ochtend gaat het meestal haperen, dan ga ik met de hond naar het bos. Daarna schrijf ik dan door tot een uur of één en dan is het meestal wel op, jammer genoeg. ’s Middags doe ik mail en andere klusjes.

Wat waren jouw favoriete boeken toen je jong was?

Ik ging elke zaterdagochtend met mijn vader naar de bibliotheek, en kwam dan met een tas vol boeken thuis. Ik las alles, was niet kritisch. Maar de boeken die ik het meest heb gelezen en die ook nog steeds (kapot, want stukgelezen) in mijn kast staan zijn onder andere: Minoes, Ronja de Roversdochter en De kleine kapitein.

Soms vind ik het jammer dat ik nooit heb bijgehouden wat ik allemaal heb gelezen. Mijn dochter (17) doet dat wel al jaren, en dat is erg leuk.

Lees je boeken van andere kinderboekenschrijvers?

Ja zeker, ik lees heel veel. Hoewel ik vooral YA lees, of in elk geval boeken voor een iets oudere doelgroep dan de kinderen waar ik zelf voor schrijf. Soms werkt het inspirerend en soms verlamt het en denk ik, waarom zou ik nog schrijven? Gelukkig zakt dat altijd weer, want schrijven is toch wat ik het liefste doe.

Wat ben je op dit moment aan het lezen?

Ik lees nu Woordnerd voor de tweede keer. Samen met Paard Paard Tijger Tijger vond ik dat dit jaar het leukste nieuwe kinderboek.

Soms is een boek dat ik zelf niet zou kiezen een grote verrassing. Zo kreeg ik onlangs van een vriendin De oorlog die mijn leven redde toegestuurd. Zowel het omslag als het onderwerp spraken me niet aan, maar ja, ik kreeg het en ik heb altijd tekort aan leesvoer, dus ik begon erin. Het bleek een prachtig boek, ik heb het in één middag uitgelezen en daarna had ik spijt dat ik er niet iets zuiniger mee had gedaan.

Lees je recensies over je boeken?

Ja.

Vind je het leuk om reacties van je lezers te krijgen?

Niets leuker dan lieve mailtjes van kinderen! Zoals deze van laatst: “ik lees al jouw boeken ze zijn allemaal zo leuk soms voel ik me niet fijn dan ga ik lezen en dan vergeet ik alles om me heen.”

Mooi, toch? Lezen kan heel troostend zijn. Soms denk ik wel eens, ik moet meer ingewikkelde boeken schrijven, over problemen waar kinderen mee te maken krijgen. Maar andere schrijvers kunnen dat veel beter dan ik. En wegdromen met boeken waarin de wereld net iets rozer is dan de echte wereld, zoals in mijn boeken het geval is, is ook heel fijn.

Wat doe je als je niet aan het schrijven bent?

Lezen, in de tuin pielen, lopen met de hond, lezen.

Is er nog iets wat je wilt vertellen wat ik niet heb gevraagd?

Eh, mag ik reclame maken voor mijn nieuwe boek?
Ja?
Komtie:
Begin oktober verschijnt mijn nieuwe boek: De kikkerbilletjes van de koning. Het is een bundel met vijftien moderne sprookjes. Het is een wens die uitkomt – heel sprookjesachtig – ik wilde dat al heel lang. Dit jaar kreeg ik daar de tijd en de ruimte voor en dat was heerlijk. Extra bijzonder is dat elk verhaal een eigen illustrator heeft, onder andere: Milja Praagman, Thé Tjong King, Martijn van der Linden en natuurlijk ook mijn eigen Annet Schaap.

Over Janneke Schotveld

boeken op Ikvindlezenleuk | website

De foto heb ik van Janneke Schotveld gekregen om te gebruiken bij dit interview. De foto is gemaakt door Keke Keukelaar