Dinsdag 2 oktober is de avond van het kinderboekenbal. Dit jaar is het kinderboekenbal in Theater de Meervaart in Amsterdam. Het thema voor de Kinderboekenweek is ‘Vriendschap. Kom erbij!’. Het kinderboekenbal is een leuke avond voor schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en hun kinderen. Tijdes het officiële gedeelte van de avond wordt de Gouden Griffel uitgereikt.

Het is iets na half 7 als ik het gebouw binnenloop en het is al aardig druk. Ik meld me bij Aadje Piraatje bij de persbalie. In de uitnodiging voor het kinderboekenbal werd gevraagd om verkleed te komen als je favoriete kinderboekpersonage. Ik hou niet van verkleden, maar ik had wel een speldje op van Matilda. En stiekem ben ik natuurlijk Matilda 🙂

In de hal beneden stonden allerlei activiteiten klaar voor na het officiële gedeelte. Het zag er gezellig uit. Al snel kwam ik Ingrid tegen van Kinderboekenjuf met Linda, een van haar gastbloggers, en Femke van Leesbevordering in de klas.

Het officiële programma begint om half 8 met een optreden van Kinderen voor Kinderen. Zij zingen het lied dat door Edward van de Vendel speciaal geschreven is voor de kinderboekenweek van dit jaar.

 

Milja Praagman heeft voor deze Kinderboekenweek een prentenboek geschreven met de titel Kom erbij!. Dit boek kun je voor 6,95 euro kopen. Ze leest het hele boek voor en op het grote scherm achter haar zien we illustraties uit het boek.

Jozua Douglas heeft het kinderboekenweekgeschenk, De eilandenruzie, geschreven. Dit verhaal speelt zich af in Costa Banana waar Jozua al drie boeken over heeft geschreven. Hij leest een stukje uit het verhaal voor en spelers van het jeugdtheater van Theater de Meervaart spelen het verhaal. Dit is erg leuk om te zien.

Thomas van Luyn zingt daarna een lied over vriendschap.

 

Dan is het eindelijk tijd voor de uitreiking van de Gouden Griffel. We hebben tot nu toe 3 afleveringen gezien van een speciaal journaal waarin iets over alle genomineerde boeken werd verteld. Ook werd er uit elk boek een stukje voorgelezen. Deze tien boeken zijn genomineerd.

En de winnaar is…. Lampje van Annet Schaap. Dit is al de derde prijs die dit boek wint, na het winnen van de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Annet Schaap is erg blij met haar Gouden Griffel. Voor de uitreiking komen Lampje en de jongen uit het Zwarte Huis het podium op om de Gouden Griffel te brengen. Annet Schaap bedankt haar Schotse echtgenoot (die het boek nog niet heeft gelezen omdat hij geen Nederlands kan lezen) en haar zoon.

En dan is het tijd voor het kinderboekenbal…. Met een lekker drankje in mijn hand praat ik met allerlei leuke mensen tot het tijd is om de trein naar huis te nemen. Het was weer een ontzettend leuke avond!

 

 

Met dank aan het CPNB voor de persuitnodiging

De foto’s en filmpjes zijn door mijzelf gemaakt