boekomslag Sjoerd Kuyper - De rode zwaan

Jakob gaat zijn grootvader in de herfstvakantie helpen met het opknappen van zijn huis. ‘s Avonds vertelt opa hem spannende verhalen. Tot hij op een ochtend een ongeluk krijgt: hij glijdt van het dak en haalt zijn hand en zijn been open. Met veel pijn en koorts belandt hij in bed. Van een oude vrouw hoort Jakob dat zijn grootvader alleen kan genezen wanneer de rode houten zwaan die hij als jongen kwijtraakte, wordt teruggevonden. Jakob gaat op zoek in het bos waarover zijn opa hem vertelde en belandt in een fantastische wereld van bloedstollend avontuur. Al opa’s verhalen blijken waar te zijn.

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Phere
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, grappig, spannend, verrassend, sprookjesachtig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Een beperkt aantal zwarte tekeningetjes aan het begin van ieder hoofdstuk
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Annemarie van Haeringen. Ik vind ze matig maar ze passen wel bij het verhaal.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Over Jakob en zijn grootvader die ziek wordt. Een sprookjesachtig verhaal.
Wie is de hoofdpersoon?
Jakob. Maar Neeltje en grootvader spelen ook belangrijke rollen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
in het heden en verleden
Waar speelt het verhaal zich af?
Bakkum
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
?
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik had gehoord dat dit een heel goed boek was. Misschien had ik te hoge verwachtingen want ik ben wel een beetje teleurgesteld. Sommige stukken vond ik inderdaad heel goed en lazen vlot. Maar aan het begin en eind zaten ook stukken die ik als langdradig en saai heb ervaren. Mijn zoon van bijna 11 geeft dit boek een 7 en als je dat vergelijkt met de negens die hij meestal uitdeelt, vond hij dit inderdaad ook een minder leuk boek. We hebben de 2e druk gelezen uit 1997. Er is inmiddels een heruitgave van het boek. Ik weet niet of het nog gemoderniseerd is in de tussentijd? We hebben drie maanden geleden Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper gelezen en dat was zo ontzettend goed. Misschien dat onze verwachtingen daardoor ook een beetje te hoog gespannen waren? Desondanks hebben we soms toch wel om dit boek kunnen lachen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen