Zaterdag 13 oktober kwam Mirjam Mous op bezoek bij boekhandel Donner in Rotterdam. Voordat ik bij de jeugdafdeling op de eerste etage was kwam ik langs de signeersessie van politiehond Bumper en zijn baasje. Daar heb ik snel een paar foto’s gemaakt. Wat is Bumper een schatje.

Tijdens de presentatie van Mirjam Mous heb ik aantekeningen gemaakt. Lees snel verder wat Mirjam Mous vertelde over haar boeken.

 

Mirjam Mous aan het woord

Ik ben thrillers gaan schrijven om jongens aan het lezen te krijgen. Ik heb 2C geschreven met het idee om iedereen te vermaken, zowel jongens als meisjes. Daarom heb ik gekozen voor een schoolklas met vervelende leerlingen. Ik wilde een plek waar ze niet weg kunnen, vandaar de bus.Tijdens het schrijven gebruik ik allemaal dingen van mezelf. Mijn leuke en minder leuke kantjes.Zo wordt Valentijn uit 2C gepest, omdat ik vroeger ook gepest werd. Dat was omdat ik langaam sprak en vanwege mijn naam waar je ‘Mickey Mouse’ van kon maken. Ben van Poppel komt op voor het milieu, net als ik vroeger. De leraar wordt gestoken door wespen. Dat gebeurde mij ook eens toen mijn man in de tuin aan het werk was. Hij heeft bijen en ik zat lekker in het zonnetje. Opeens hoorde ik gezoem rond mijn hoofd en zaten er bijen in mijn haar. Het verhaal speelt in Breda, want daar woon ik. Ik vind het makkelijker om over dingen te schrijven die ik ken.

 

Daarna volgen er vragen uit het publiek.

Hoe verzin je namen?
In het begin gebruikte ik namen van mensen die ik kende. Van leerlingen uit mijn klas, van leraren van vrienden. Valentijn is een oudleerling van me die mij aan deze jongen deed denken. Ik krijg ook regelmatig mail van mensen die graag willen dat ik hun naam gebruik. Een naam moet wel passen bij het personage.

Hoe lang doe je over een boek? 

Meestal is dat een jaar. Met een boek voor jongere kinderen ben ik een half jaar bezig. Ik ben nu al bijna twee jaar bezig met mijn nieuwe boek H@ck. Dit verhaal bestaat uit meerdere delen.

Waarom speelt Vals spel in Spanje? 

De aanleiding voor dit verhaal is dat ik vroeger op de havo beschuldigd werd van het maken van een tekening op de muur. Dat had ik niet gedaan en het voelde onrechtvaardig. In Vals spel wordt de hoofdpersoon onterecht beschuldigd door de politie. Het speelt in Spanje omdat je daar een taalprobleem hebt. Dat maakt de hoofdpersoon eenzamer. In Nederland zou hij zijn ouders hebben gebeld en zou hij niet zo alleen zijn.

Waarom schrijf je niet volwassenen? 

Ik voel me nog jong. Ik begrijp kinderen en jongeren beter dan volwassenen. De afwisseling van jeugdthrillers en beginnende leesboekjes vind ik erg leuk. Ik zal nooit een serieuze historische roman schrijven. Dan moet alles kloppen en moet ik veel uitzoeken. Ik wil gelijk gaan schrijven.

Boy 7 is verfilmd. Hoe was dat? 

De filmproducent wilde dingen veranderen. Zo wilde hij dat het verhaal zich in Nederland afspeelde. En een gebouw met alleen jongens vond hij niet leuk voor meisjes die naar de film, dus er kwamen ook meisjes in het gebouw. Het is een spannende film geworden. De Duitse verfilming vind ik minder, maar een verfilming is altijd leuk. Ook een slechte.

Zou je een boek schrijven met een ouder iemand als hoofdpersonage? 

Nee, ik denk dat het voor jongeren leuker is om te lezen als het hoofdpersonage van hun leeftijd is. Dan kunnen ze zich beter inleven.

Schrijf je met de hand of met de computer? 

Ik verander een zin soms wel 20 keer, dus de computer is een uitkomst voor me.

Zou je een personage uit je boeken in het echt willen ontmoeten? 

Voor mij zijn de personages echt. Mijn lievelingspersonage is Chris uit Virus. Hij heeft Gilles de la Tourette. In de tijd dat ik nog lesgaf heb ik meerdere leerlingen met Gilles de la Tourette in de klas gehad. Ik vond het zo leuk om het verhaal van Chris te schrijven. Dat iemand zich moet verstoppen, maar ook last heeft van geluidtics. Hij kan dus niet stil blijven.

Wat is je favoriete boek? 

Virus vond ik het leukst om te schrijven. Boy 7 is mijn succesvolste boek. Daar zijn er bijna honderdduizend van verkocht.

Komt er nog eens een vervolg op een van je boeken? 

Ik wil geen vervolg op mijn boeken schrijven, behalve als ik een briljant idee zou krijgen.

Wat was vroeger je favoriete kinderboek?

Ik las alles van Enid Blyton (behalve de boeken over De Vijf). Ik las de boeken van Thea Beckman, Evert Hartman, Jan Terlouw, de probleemboeken van uitgeverij Lemniscaat, sprookjes en mythen, de bijbel (vanwege de spannende verhalen). Vroeger was Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman mijn favoriet. Nu vind ik Het vlot van Wim Hofman het mooiste jeugdboek.

Maak je een planning voordat je gaat schrijven?

Ik schrijf vanuit mijn gevoel. Soms denk ik aan het eind ‘Wat heb ik nu bedacht?’

Waarom heeft Boy 7 een Engelse titel?

Boy 7 was de werktitel die ik het verhaal gaf tijdens het schrijven. Ik wist dat het verhaal over een jongen ging en in Amerika speelde. Daarom werd de werktitel een Engels woord. Maar Boy als boek bestaat al. Ik koos voor Boy 7 omdat ik op 7 november jarig ben.

 

Tenslotte leest Mirjam een stukje voor uit H@ck. Het klinkt erg spannend en de jongeren in het publiek vinden het jammer dat ze het boek nog niet kunnen lezen.

 

Over Mirjam Mous

Op de website van Mirjam Mous vind je meer informatie over haar en haar boeken.

Hier vind je boeken van Mirjam Mous op Ikvindlezenleuk

 

 

De foto’s heb ik zelf gemaakt