20180915 Thea Beckmanprijs

Op zaterdag 15 mei was ik in het Archeon voor de uitreiking van de Thea Beckmanprijs. Vijf boeken waren genomineerd voor deze prijs. Eerst werd de Jonge Beckman uitgereikt. Dit is een prijs van de jongerenjury. Zij hebben de genomineerde boeken gelezen en daar een winnaar uit gekozen. De winnaar is… Inez van Loon met haar boek Anna’s grote reisDe jongerenjury gaf een eervolle vermelding aan De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. Meer informatie over de Thea Beckmanprijs (o.a. eerdere winnaars) vind je hier.

20180915 Thea Beckmanprijs
winnaar van de Jonge Beckman
20180915 Thea Beckmanprijs
Inez van Loon is trots op haar prijs (foto van Inez van Loon)

Daarna werd de Thea Beckmanprijs uitgereikt. De vakjury koos voor De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. Ook gaven zij een eervolle vermelding aan Kinderen met een ster van Martine Letterie.

20180915 Thea Beckmanprijs
winnaar van de Thea Beckmanprijs
20180915 Thea Beckmanprijs
Arend van Dam krijgt zijn prijs (foto van Archeon)

Op Facebook plaatste Archeon een leuk filmpje over de prijsuitreiking. Bekijk hier het filmpje.

Na deze uitreiking ben ik het Archeon gaan bekijken. Ik ben eerst meegelopen met Suzanne Wouda en Linda Dielemans, schrijvers van de Schrijvers van de ronde tafel naar de late Middeleeuwen. Dit is een genootschap van schrijvers die historische jeugdboeken schrijven. Meer informatie vind je op hun website. Vandaag lezen zij in het huis van de herder (in de late middeleeuwen) voor uit eigen werk. Ook werden bezoekers uitgenodigd om voor te lezen en daarmee kans te maken op een boek.

Het Archeon is een openluchtmuseum over de geschiedenis van Nederland, van bijna 9000 jaar voor Christus tot de late Middeleeuwen (1500 na Christus). In de bronstijd (2000-800 voor Christus) raakte ik in gesprek met de boer. Hij heeft me van alles verteld over het leven in de bronstijd. Hier kwam ik even later Rob Ruggenberg tegen. Hij is bezig met onderzoek voor zijn volgende boek. Dit boek speelt zich af in Nederland. Hij had een aantal stenen bijlpunten bij zich waar mensen van het Archeon een bijl van gaan maken. Was erg interessant om te horen en te zien waar Rob Ruggenberg mee bezig is. Ik ben dan ook erg benieuwd naar zijn boek…

20180915 Thea Beckmanprijs
een klein hunebed
20180915 Thea Beckmanprijs
gezellig praten met een boer uit de bronstijd
20180915 Thea Beckmanprijs
boerderij uit de bronstijd
20180915 Thea Beckmanprijs
Rob Ruggenberg doet research voor zijn nieuwe boek

De meeste foto’s heb ik zelf gemaakt. Als dat niet het geval is staat erbij van wie de foto is en heb ik toestemming om deze foto te gebruiken