Vanmorgen was ik in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Er was een presentatie van het CPNB over de Kinderboekenweek van volgend jaar. In een hal vol treinen werden we verwelkomd door een treinconducteur. Er was een schoolklas aanwezig en zij mochten vooraan staan. Eveline Aendekerk (directeur van het CPNB) vroeg aan de kinderen of ze lezen leuk vinden (de halve klas), of er kinderen zijn die nooit lezen (nee), of ze wel eens ‘s avonds laat nog stiekem lezen (ja). Daarna vertelde Eveline dat het thema voor de Kinderboekenweek van volgend jaar ‘Reis mee!’ is en dat hierbij voertuigen centraal staan.

Daarna werd de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk erbij geroepen. Dit jaar mag Anna Woltz het boek schrijven. Ze werd met luid applaus ontvangen door de kinderen en ze wilden allemaal high-fiven met haar. Anna vertelde dat ze het ontzettend leuk vind om dit boek te mogen schrijven.

Daarna werden de schrijver en illustrator van het prentenboek erbij geroepen. Astronaut André Kuipers en illustrator Natascha Stenvert hebben al een aantal prentenboeken samengemaakt en gaan dat ook voor de Kinderboekenweek doen. Ook zij werden vol enthousiasme door de kinderen begroet.

Na dit officiële gedeelte gingen de kinderen met de conducteur mee om een activiteit in het museum te gaan doen. Voor de volwassenen was er prosecco en slagroomtaart. Tijdens dit informele deel heb ik de drie makers kort gesproken en ze wat vragen gesteld.

Anna Woltz vertelde dat ze het erg leuk vind om het kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven. Ze werd in juni al gevraagd en heeft deze zomer nagedacht over het verhaal. Inmiddels is ze begonnen met het schrijven. Zijdelings heeft het verhaal met het thema ‘Reis mee’ te maken. De eerste versie moet in januari af zijn en de definitieve versie in april. Ze vertelde dat het best spannend is dat ze nu haar meest gelezen boek aan het schrijven is, want het Kinderboekenweekgeschenk wordt in een oplage van 300.000 exemplaren gedrukt. Ze probeert daar niet teveel aan te denken.

Natascha Stenvert vertelde dat ze het een eer vindt om het prentenboek te mogen illustreren. Ze is opgegroeid met de kinderboekenweek en de bijbehorende geschenken en vind het bijzonder dat ze daar nu zelf onderdeel van zal zijn. Ze is nog niet begonnen met illustreren, want samen met André Kuipers is ze nog bezig het idee voor het prentenboek uit te werken.

André Kuipers vertelde dat hij erg van lezen houdt. Hij heeft 4 kinderen en daardoor ook veel jeugdboeken gelezen. Samen met Natascha Stenvert heeft hij al een aantal prentenboeken over André het astronautje gemaakt. Hij is deze verhalen begonnen toen hij in de ruimte zat en via een videoverbinding verhaaltjes aan kinderen vertelde. Hij heeft nog veel ideeën voor André het astronautje. Voor dit prentenboek moet hij een keuze maken. Hij vind het leuk om zijn ervaringen in de ruimte te delen met anderen.

 

Met dank aan CPNB voor de persuitnodiging

 

De foto’s heb ik zelf gemaakt