Suzan was op 2 november bij de Clavis YA Nocturne & Sleepover en schreef daar een leuk verslag over.

 

Clavis Nocturne & sleepover 2018

Op 2 november was er op de Boekenbeurs in Antwerpen een speciale avond georganiseerd voor liefhebbers van Young Adult boeken. Het begon met een leesclub, georganiseerd door Dear Book Nerd Book Club over ‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine’. Vlakbij de Clavis stand zaten wij in een rondje en dat zorgde voor vele geïnteresseerde blikken van mensen die langsliepen. Aan de hand van een lijstje met vragen bespraken we het boek. De vragen triggerden reacties, waardoor iedereen mee kon praten. Gezamenlijk kwamen we zo tot nieuwe inzichten over het boek. Snel herlezen en verder lezen in het volgende deel dus!

Na de leesclub was er ‘tijd voor jezelf’, het volgende onderdeel startte namelijk pas een uur later. Dat was een panelgesprek ‘van Word-bestand naar boek’ met Chinouk Thijssen en de vormgever en redacteurs van Clavis. Ze werden bevraagd door degene van Dear Book Nerd Book Club die ook de leesclub leidde. Ook was er de mogelijkheid om zelf je brandende vragen te stellen. In het panelgesprek werd duidelijk wat er allemaal aan vooraf gaat voor een boek in de winkel ligt, erg interessant. Er zijn natuurlijk altijd mensen bij die een boek willen schrijven of bij een uitgeverij willen werken!

Clavis Nocturne & sleepover 2018

Om 22.00 uur begon het programma van de sleepover. Onze spullen hadden we in een bewaakte ruimte mogen zetten en het was tijd om deze op te halen, om zo de sleepover echt in te luiden. Nadat we elkaar iets beter hadden leren kennen, gingen we in teams een ‘bookrun’ doen. Je begon met een opdracht en dat leidde naar een boek, waar ook weer een opdracht in zat die leidde naar een volgend boek, wat zo even doorging. De tijd werd bijgehouden, dus het was erg spannend en je had elkaar echt nodig. Later deden we in dezelfde teams nog twee spellen: het ene spel was dat er een eerste zin uit een boek werd voorgelezen, waarbij je moest raden uit welk boek die kwam. Het andere spel was een soort ‘wie is het?’, waarbij een teamgenoot moest raden welk personage zij of hij (ja er was zelfs één jongen bij) op haar voorhoofd geplakt had gekregen.

Boekenkennis was dus wel erg handig! Ik zat wat dat betreft in het goede groepje: wij hadden uiteindelijk van alle spelletjes tezamen het hoogste aantal punten en daarmee een Clavis Young Adult boek verdiend (‘Onsterfelijk’ van Jessica Khoury)! Voor de anderen was het niet te erg getreurd hoor: iedereen heeft een boek bij de Clavis stand mogen uitkiezen. Ik koos ‘Op het einde gaan ze allebei dood’ van Adam Silvera. Zelf ben ik wat minder bekend met Clavis boeken, dus door de leesclub (‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine’ is een Clavis boek) en de twee boeken waarmee ik naar huis ging, kan ik Clavis beter leren kennen. En zo extra nagenieten van de sleepover.

Clavis Nocturne & sleepover 2018

Tijdens de sleepover was er een workshop over bullet journaling en kon je beginnen in je eigen bullet journal. Er zaten hele leuke bij waar je uit kon kiezen en er was genoeg materiaal om mee te werken. Toen iedereen lekker bezig was, kwam er een tv-ploeg langs van de zender ATV (Antwerpse televisie) om opnames te maken en met mensen te spreken. Dan realiseer je je toch wel even dat je onderdeel bent van iets unieks. Het filmpje staat op de Facebook-pagina van Clavis Young Adult!

Toen zij weg waren, lagen de slaapzakken inmiddels al klaar en zat zowat iedereen al in pyjama, zoals het natuurlijk hoort op een sleepover. Maar eigenlijk is de naam ‘sleepover’ heel misleidend… Van slapen kwam het namelijk niet echt! Tenminste, we hebben niet zoveel geslapen als dat we hadden gedaan wanneer we in ons eigen bed hadden gelegen. Maar dat was het dubbel en dwars waard hoor. Er was zoveel om over te praten met gelijkgestemden én er was veel te doen: lezen in je nieuwe boek(en) en verder in je bullet journal. Uiteindelijk werd het stil… Om na een paar uur weer gewekt te worden! Na een lekker ontbijt ging iedereen richting huis. Vol inspiratie en nieuwe contacten. Hopelijk gaat Clavis de nocturne en sleepover jaarlijks organiseren!

Clavis Nocturne & sleepover 2018

 

 

De foto’s heb ik van Suzan Car gekregen om te gebruiken bij deze blogpost