Rob van Essen – De goede zoon (1e recensie)

In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek, reizen twee mannen af naar het zuiden omdat er problemen zijn gerezen bij een geheim project waaraan ze jaren geleden hebben meegewerkt. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto's.

Boekinformatie
Schrijver: Rob van Essen
Titel: De goede zoon
Uitgeverij: AtlasContact
Jaartal: 2018
Bladzijden: 336
ISBN: 9789045121031
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 18+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Ik had vandaag ruzie bij de kassa van de Albert Heijn in de Rijnstraat. Bijna ruzie, niet eens echt. De vrouw achter mij zette haar boodschappen al op de band toen ik nog bezig was mijn boodschappen op de band te zetten, ik kan daar slecht tegen, iemand maakt inbreuk op jouw ruimte, op ruimte die in ieder geval op dat moment van jou is en ik weet ook wel dat je zo geen roman moet beginnen, ik ben godverdomme geen columnist, maar witheet kan ik van zoiets worden, iemand negeert je bestaan en alleen al daarom zou je haar ter plekke dood moeten maken en tegelijkertijd was er niets aan de hand omdat de vrouw zag hoeveel boodschappen ik nog op de band moest zetten en genoeg ruimte overliet. Geen enkel probleem dus, je zou zelfs kunnen zeggen dat we gestroomlijnd bezig waren met z’n tweeën, alsof we afgesproken hadden het afrekenen zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, mar dan nog, je zou haar op z’n minst een harde duw moeten geven, of met een breed gebaar al haar boodschappen van de band vegen, ik zag haar pot jam al uiteenspatten op de tegels, je zou haar op z’n minst moeten kunnen aanspreken op haar gedrag maar ook dat kan niet omdat ik weet dat ik dan niet uit m’n woorden ga komen en ik kan wel thuis van tevoren dingen op schrift gaan stellen die je bij dit soort gelegenheden de ander moet toevoegen maar ook dan zou ik niet weten waar ik de superieure vanzelfsprekendheid te kunnen uitspreken, ik ben niet iemand voor dat soort teksten, ik ben niet iemand voor dit soort situaties, ik ben te aardig, te meegaand, ik zeg toch: ik had bijna ruzie, en in plaats van dat ik daar wat aan doe heb ik die slappe meegaandheid van me alleen maar versterkt met dat boeddhisme en die meditatiecursussen. (blz. 13)

De hoofdpersoon is een man van rond de zestig jaar. Zijn moeder is pas overleden. Normaal gesproken gaat hij op woensdagmiddag bij haar op bezoek, maar dat hoeft nu niet. Hij ergert zich aan alles en iedereen. Dan krijgt hij een telefoontje van een vriend van vroeger.

Alsof we elkaar gisteren nog gesproken hebben. Tenminste, zo klinkt hij. Ik ben vooral verbaasd. Dat het Lennox is hoor ik pas als hij zich voorstelt, het nummer zei me niets. Waar belt hij voor? Niet om me een wapen aan te bieden, dat zou mooi zijn, Lennox leest je gedachten en vervult je wensen, en hij werkte toen ook met De Meester, dus waarom niet, maar daar belt hij dus niet voor, hij belt om me te vertellen dat Bonzo zijn geheugen kwijt is en dat wij naar hem toe moeten om daar wat aan te doen. Nog steeds erg toevallig trouwens, want Bonzo en De Meester zijn een en dezelfde persoon. Niet zijn hele geheugen, zegt Lennox, alleen dat deel van zijn leven dat wij voor hem hebben verzonnen. Nou ja, wij – jij vooral; we hebben je nodig. (blz. 20)

De volgende dag begint hun roadtrip. Lennox vertelt verder niet waar ze heen gaan, hoe lang het reizen is en wie ze allemaal gaan ontmoeten. Ze overnachten meerdere keren in een hotel.

Ik open mijn palio. Rechtsonder verschijnt de receptierobo die glimlachend meldt dat er de hele nacht door warme snacks verkrijgbaar zijn. Ik vraag me af of hij ze zelf komt brengen en hoe dat zal zijn. Misschien is warme snacks in robospeak wel een eufemisme voor heel andere diensten. Weg, zeg ik, en hij verdwijnt. Ik herlees het bericht van mijn uitgever en vraag me af hoe het dan verder moet, als ze er zo over denkt. Wegvegen, volgend bericht. Of ik nog eens een schrijfcursus wil geven. Sinds de invoering van het basisinkomen is iedereen aan het schrijven geslagen, maar dan ook echt iedereen. Robo’s kunnen onderhand ook heel aardige verhalen produceren, vol samenhang en in verschillende talen tegelijk, maar we willen zelf schrijven, en de lezers die nog over zijn willen iets wat door een mens is gemaakt, iemand als zij; we willen elkaars boodschappen lezen, we willen iets lezen wat is geschreven door iemand die we kunnen verbeteren en overstijgen. En als ze van mijn generatie zijn schrijven ze hun autobiografie, alsof ze de wereld willen beschrijven voordat die verdwijnt. (blz. 62)

De hoofdpersoon denkt tijdens de autoreis terug aan de tijd waarin hij Lennox en De Meester leerde kennen. Wat gaan ze aan het einde van de reis tegen komen?Wie is De Meester eigenlijk? Waarom heeft De Meester een nieuw geheugen nodig? Waarom hebben ze daar de hoofdpersoon voor nodig?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezeleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij (en de Club van Echte Lezers) om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, saai
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is een man van rond de zestig jaar
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In de toekomst
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af tijdens een autoreis in Europa
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een verhaal dat zich in de nabije toekomst afspeelt waarin een man collega’s van vroeger ontmoet. Een van hen is blijkbaar een bekende misdadiger
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vond het verhaal voortkabbelen en het kostte me moeite om het boek uit te lezen. De verhaallijnen zijn wel interessant, maar worden te traag uitgewerkt. Het leukste deel vond ik de tijd dat de hoofdpersoon in het Archief werkte. 
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

Geef een antwoord