20181002 interview Marcel Vaarmeijer

Dinsdag 2 oktober 2018

Begin oktober heb ik Marcel Vaarmeijer geïnterviewd. Zijn boek Wolkenjager is net uit en dat was een mooie aanleiding voor dit interview. Veel leesplezier!

Interview

Je nieuwste boek, Wolkenjager, is net uit. Vertel daar eens wat over.

Dit boek speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten, in Amarillo in de staat Texas. De rassenwetten zijn officieel afgeschaft, maar in de praktijk nog niet. Dit is een nieuwe realiteit voor Louise. Ze is verslaafd aan morfine en haar dochter Eden moet de wereld redden. Eden leert al jong vliegen van haar oom Fritz, en gaat later als straaljagerpiloot werken bij de marine.

Voor dit boek heb ik veel research gedaan, want het moest wel allemaal kloppen wat ik vertelde. Eden werkt op vliegdekschepen en dus moest ik weten welk vliegdekschip op een bepaalde plek was, o.a. tijdens 9-11

Wolkenjager is een groots boek. Eden gaat de hele wereld over. Ze heeft de juiste connecties en is aanwezig bij belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. Het verhaal loopt van president Nixon tot president Trump. Eden komt bij al deze presidenten op bezoek. De verkiezing van Trump kwam voor mij als geroepen, hij paste perfect in het verhaal.

Ik ben zelf op mijn 16e bij de marine gegaan. Dat was mijn redding, maar ook die van mijn moeder, die erg ziek was in die tijd. Ik was zelfstandig, had een salaris en onderdak. Mijn moeder hoefde niet meer voor me te zorgen. Na 7 jaar ben ik weggegaan bij de marine en is het schrijven begonnen.

Ik heb een jaar gewerkt aan dit boek. De publicatie werd vervroegd omdat mijn vorige boek, Heelmeester, op de longlist van de Libris Literatuurprijs stond. Het eerste boek van uitgeverij Luitingh-Sijthoff dat voor deze prijs genomineerd werd. De uitgeverij wilde snel een vervolg kunnen aanbieden.

Mijn volgende roman gaat over het leven van Louise met haar jeugdliefde Daniël in Amsterdam. Louise krijgt twee miskramen en daarna een dochter. Het meisje krijgt geen liefde van haar ouders, waardoor ze haar best gaat doen om hun liefde te winnen. Dit boek wordt weer een feest om te schrijven. Voor elk boek mag ik een nieuw kind creëren. Zo is Himmel (uit Heelmeester) een grote sterke man en een binnenvetter. Eden (uit Wolkenjager) is lichtvoetig en nergens bang voor.

In mijn boeken los ik grote wereldthema’s op, zoals ziekte, oorlog, armoede en racisme. Er zitten veel complotten in mijn boeken en ik leg uit hoe ze in elkaar zitten. Tijdens het schrijven zet ik alle gebeurtenissen chronologisch in een document. Zo kan ik ze stap voor stap in het verhaal verwerken. Voor mijn volgende boek heb ik al 80% van de research gedaan.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten en waarom?

Ik wil de hoofdpersonages wel ontmoeten. Ik ken en ben ze allemaal, tot op zekere hoogte. Door in hun hoofd te kruipen zet ik dingen recht die in mijn ogen verkeerd zijn gegaan.

Heb je een idee hoe het verhaal gaat worden voordat je begint met schrijven?

Voordat ik begin moet ik de titel, het begin en het einde weten. Pas dan kan ik gaan schrijven. De aanleiding voor een boek is vaak iets wat me persoonlijk raakt. Voor Heelmeester was dat de dood van Freddy Mercury en hij komt ook in het boek voor. Zijn dood schokte me en zorgde ervoor dat ik geen suffe baan meer wilde, maar ik wilde schrijven.

Voor het schrijven van De gloriedagen van Walter Gom wist ik alleen wie de twee hoofdpersonages waren en dat ze samen een ideeënbureau zouden beginnen. De rest kwam tijdens het schrijven.

Er zitten nu 26 boeken in mijn hoofd waarvan de titel, het begin en het einde bekend zijn. Vijf daarvan zijnal geschreven, waaronder een kinderboek en een Young Adultboek. Hopelijk worden ze ooit uitgegeven.

Hoe vaak wordt het verhaal herschreven na het schrijven van de eerste versie?

Na vier versies lever ik een boek in bij de uitgeverij. Dan volgen er nog 1 of 2 redactierondes.

Je hebt ook jeugdboeken geschreven. Wat vind je leuker om te schrijven?

Jeugdboeken vind ik leuker om te schrijven. De taal van kinderen/jongeren ligt me beter. In de boeken voor volwassenen is er meer ruimte voor diepgang.

Wat waren jouw favoriete boeken toen je jong was? Hield je van lezen?

Ik ben begonnen met het lezen van strips: Pep, Asterix, Suske en Wiske.. Daarna de jeugdboeken van J.B. Schuil en de boeken over Bob Evers (van Willy van der Heide). Ik begon literatuur te lezen doordat ik Carmiggelt op tv zag. Door hem wilde ik ook humor in mijn boeken. Zonder humor kan ik niet schrijven.

Je schrijft ‘s nachts. Waarom heb je daar voor gekozen?

Mijn jeugdboeken schreef ik overdag in een internetcafé. Later schreef ik thuis en vergat ik de tijd. Als het goed loopt blijf ik schrijven. Dan wordt het soms de hele nacht.

Lees je recensies over je boeken?

Ja, Jacquelien (mijn vrouw) zoekt ze allemaal voor me op. Ik heb het geluk dat ik verwend word met mooie recensies. Ik zou niet wakker liggen van een slechte recensie. Ik kan wel tegen kritiek.

Is er nog iets wat ik niet gevraagd heb, maar wat je wel wilt vertellen?

Ik schrijf om mensen een plezier te doen, om ze even weg te halen uit de dagelijkse realiteit, en om ze te laten lachen.

Over Marcel Vaarmeijer

boeken op Ikvindlezenleuk | boeken op IkvindlezenNIETleuk | website

Met dank aan Marcel Vaarmeijer voor het interview en Jacquelien voor het maken van de foto die ik bij dit interview mag gebruiken