Paul van Loon – Wolven in de stad (2e recensie)

Als Raoul weer eens te laat thuiskomt, krijgt hij van zijn vader een rol drop in plaats van een donderpreek. LYC-DROP staat erop, met daaronder een afbeelding van een wolvenkop. De meester raadt hem aan vaker naar TV12 te kijken. En waarom valt hem nu pas op dat de meeste mensen gele ogen hebben? Lindsay en Raoul lusten geen drop. Ze ontdekken iets afschuwelijks, iets waarvan de hele stad slachtoffer kan worden. Kunnen zij dat tegenhouden? En wie is die man in dat donkere busje?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Raoul stampte op de pedalen van zijn fiets. Het was al laat, veel te laat. Zijn ouders zouden vast niet blij zijn. de afspraak was dat hij om negen uur terug zou zijn van het feestje van Gerben. Maar dat soort afspraken vergat je gemakkelijk, als je het naar je zin had. Vooral als alle andere kinderen pas om tien uur thuis hoefden te zijn. Hij was de tijd dan ook een beetje uit het oog verloren. Nou ja, niet een beetje, helemaal. Eigenlijk had hij er expres niet meer op gelet, op het moment dat de klok negen uur aangaf. Toen was het toch al te laat. Dus had hij besloten dat hij maar niet meer op de klok zou kijken.
Nu, terwijl hij het wereldrecord thuiskomen op de fiets probeerde te verbeteren, keek hij wel naar de klok. In de verte stak de kerktoren als een vermanende vinger boven de huizen uit. De lichtgevende kleine wijzer stond onwrikbaar op de tien. De grote wees streng naar de een en versprong toen plagerig een minuut. Zes minuten over tien! Het zweet brak Raoul uit. Meer dan een uur te laat thuis. Ze zouden woest zijn. (blz. 7)

Het is stil in de stad als Raoul op weg naar huis is. Hij is bang dat zijn ouders ontzettend boos zullen zijn. Hij zet zijn fiets op slot en schrikt als opeens zijn buurmeisje Lindsay naast hem staat. Ze vraagt of hij misschien haar ouders heeft gezien. Ze vindt dat haar ouders raar doen de laatste tijd.

maar als hij thuis komt zitten zijn ouders tv te kijken en ze reageren helemaal niet. Raoul gaat snel naar zijn kamer. De volgende dag komt hij zijn buurmeisje Lindsay tegen. Die klaagt dat haar ouder zo raar doen de laatste tijd.

‘Wat dan? Wat doen ze dan?’
‘Niets,’ zei Lindsay. ‘Dat is ‘t hem juist. Ze doen eigenlijk niets anders dan TV-kijken. De hele avond, tot diep in de nacht zitten ze als een stelletje zombies voor dat toestel.’
‘Nou en? Da’s toch normaal? Mijn ouders kijken ook meer TV dan vroeger. Als je zo oud bent, bijna veertig of zo, heb je niet veel anders meer te doen, denk ik. Of misschien zijn er gewoon leukere programma’s dan eerst.’
Lindsay schudde haar hoofd. ‘Dat dacht ik eerst ook. Maar ze kijken elke avond alleen maar naar TV 12, dat steeds dezelfde suffe programma’s herhaalt. En er is meer aan de hand. Ik voel het. Overdag lijken ze vrij normaal. ze doen alle dingen die ze moeten doen. Strijken, afwassen en zo. Mijn vader gaat gewoon naar zijn werk. Maar hij klaagt niet meer.”
Raoul grinnikte zacht. ‘Moet dat dan?’
‘Mijn vader klaagde eerst elke dag,’ zei Lindsay. ‘Over zijn baas, over zijn collega’s, over de werktijden. Maar nu nooit meer. Net of het hem niets meer uitmaakt. Ze vragen ook nooit meer hoe het op school gaat, of waar ik naartoe ga. Da’s niet normaal.’
‘Lijkt mij geweldig,’ zei Raoul. ‘Ik wou dat mijn ouders ook eens veranderden. Dan kon ik lekker doen wat ik zelf wil, net zo laat thuiskomen als ik zelf wil.’
Lindsay beet op haar onderlip. ‘Er is meer. Volgens mij is zelfs de kleur van hun ogen veranderd.’ (blz. 16)

Raoul heeft haar ouders niet gezien en Lindsay gaat weer naar huis. Ze gaat bij haar kleine broertje kijken die al in bed ligt.

Even voelde ze woede in zich opkomen, maar toen ze weer naar het onschuldige, slapende gezicht van haar broertje keek, zakte haar boosheid meteen.
‘Nou ja, ‘t is alleen maar een rolletje drop,’ mompelde ze. Glimlachend haalde ze een papieren zakdoekje tevoorschijn om Jeroens mond schoon te vegen. Plotseling opende hij zijn ogen en keek haar strak aan. Zijn ogen glinsterden vreemd in het zwakke licht.
‘Sst, slapen,’ fluisterde Lindsay.
Jeroen maakte een raar geluid. Hij gromde. Lindsay keek hem geschrokken aan.
‘Doe niet zo gek, ga nu slapen, Jeroentje.’ Ze aaide hem over zijn wang. Jeroen gromde nog een keer en toen, plotseling, beet hij Lindsay keihard in haar hand. Met een gil sprong ze achteruit.
‘Wat doe je nou? Rotjong dat je bent!’
Jeroen zei niks. Hij bleef naar haar liggen kijken met die vreemde glinstering in zijn ogen en gromde met een raar keelgeluid. Lindsay sabbelde kreunend op haar hand. ‘Bekijk het maar, mispunt. Denk maar niet dat ik jou nog eens toedek!’ Ze trok de deur hard dicht en ging de badkamer in. Ongelovig keek ze naar haar hand. De tandafdrukken van de kleine rotzak stonden erin. Op een paar plaatsen waren de afdrukken zo diep dat haar huid doorboord was. (blz. 21)

Ondertussen gaat Raoul zachtjes naar binnen. Zijn ouders zitten tv te kijken. Ze reageren niet boos en Raoul krijgt van zijn vader een rol drop met de mededeling ‘je zou vaker drop moeten eten.’

Geen donderpreek, maar een rol drop. Eigenlijk had Raoul zich hartstikke opgelucht moeten voelen. In plaats daarvan drong iets anders zich aan hem op. Een alarmerend gevoel, dat grensde aan paniek. Het was heel vreemd wat er in een paar minuten gebeurd was. De reacties van zijn ouders klopten niet. Ze gedroegen zich zo… anders. Maar het beklemmendste vond Raoul de rol drop in zijn hand. Toen hij vier jaar was, had een oom hem wijsgemaakt dat katjesdrop gemaakt werd van gemalen katten. Raoul had nachtenlang slecht geslapen en gehuild om alle katten die hij al opgegeten had. Hij had er een levenslange afkeer van drop aan overgehouden. En zijn ouders wisten dat! Dus dit cadeautje was absoluut niet normaal. Hoe langer hij daarover nadacht, hoe ongemakkelijker hij zich voelde. Hij klemde zijn hand om de rol drop. Toen liep hij naar de vuilnisemmer, trapte met zijn voet op het pedaal en liet de rol in de emmer vallen. Het deksel klapte dicht. (blz. 26)

Raoul vindt dat zijn ouders ook vreemd reageren. Waarom gaf zijn vader hem een rol drop? Waarom kijken ze zo vaak televisie? Waarom zijn ze niet boos? Heeft Lindsay gelijk dat er iets raars aan de hand is?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Camila Fialkowski
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten stukjes uit het verhaal zien

illustratie uit Paul van Loon - Wolven in de stad

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Raoul
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil de geheimzinnige man uit het busje met de harde rockmuziek ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de stad waar Raoul woont en dan vooral op school en bij Raoul thuis
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend, grappig en verrassend boek
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is eerder uitgegeven als Kinderboekenweekgeschenk, ‘Lyc-drop’
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen