Geert-Jan Roebers – De grondel & de garnaal (1e recensie)

Naast natuurlijke vijanden bestaan er ook natuurlijke vrienden, zoals de vis die samenwoont met een blinde garnaal. Dit boek gaat over vriendschappen in het dierenrijk. Over vriendendiensten, broederliefde en opoffering. Over vrienden voor het leven of voor even. En over valse vrienden, want ook in de dierenwereld zijn vrienden niet altijd te vertrouwen.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Dit boek gaat over vrienden én over dieren. Over vriendschap zijn al stapels boeken geschreven en over dieren kasten vol. Maar over vriendschappen in het dierenrijk bestond nog geen boek. Nu dus wel en je hebt het in je handen. Misschien heb je het wel gekregen of geleend van je beste vriend.
Voordat je ontdekkingsreis in het dierenrijk begint, duiken we even in de mensenwereld. Hoe zit het bij ons met vriendschap? Wat is een vriend eigenlijk? Als je het simpel houdt: iemand met wie je graag samen bent. Bij wie je je prettig voelt en met wie je graag iets samen doet. Het liefst leuke dingen, zoals spelen, een film kijken en chillen. Maar een goede vriend zoekt jou ook op als je problemen hebt. (blz. 6)

Verhalen over vriendschappen vind je veel in verhalen, maar we weten weinig over vriendschap tussen dieren. In dit boek lees je allerlei verhalen over dieren die met elkaar samenleven en elkaar helpen.

De meeste mensen zijn niet dol op bladluizen, maar mieren zijn dat wel. Let er maar eens op als je bladluizen op een plant ziet: er lopen bijna altijd een paar mieren bij. Een bladluis is geen partij voor een mier. Toch eten de mieren de bladluizen niet op. Ze doen er juist heel aardig voor. Soms kietelt een mier een bladluis op zijn achterste en dan komt daar een helder druppeltje uit. En geloof het maar: dat smaakt mierzoet.
Mieren zijn zo dol op zoete luizenplas dat ze bladluizen verdedigen tegen bladluisvreters. Een lieveheersbeestje bijvoorbeeld zullen ze fel aanvallen. Sommige mieren pakken bladluizen op en nemen ze mee naar een plant dicht bij hun nest. Zo hebben ze ‘hun’ luizen lekker dicht bij huis. Er zijn zelfs mieren die van modder kleine hutjes metselen op een blad of stengel. Bij slecht weer of als ze zelf even weg moeten, stallen de mieren hun bladluizen daarin. Een soort konijnenhokjes dus, maar dan kleiner en voor een ander huisdier. (blz. 39)

Wist jij dat dieren vrienden kunnen hebben? Met welk dier zou jij bevriend willen zijn?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, dit boek was een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2018
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, interessant
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Margot Westermann
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten zien hoe de verschillende dieren er uit zien

illustratie uit Geert-Jan Roebers - De grondel & de garnaal

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Het is een informatief boek en het heeft niet echt een hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet
Waar speelt het verhaal zich af?
deze dieren leven overal op aarde
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een fascinerend boek over vriendschap in de dierenwereld
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen