Marcel van Driel – De Drie Sneeuwwitjes (1e recensie)

boekomslag Marcel van Driel - De Drie Sneeuwwitjes

Marc en Christel hebben samen het detectivebureau De Sprookjesspeurders opgericht. Ze zijn gespecialiseerd in het oplossen van sprookjesachtige puzzels. Als Christel echter begint te dromen over een magische spiegel, sluit ze Marc buiten en gaat ze alleen op reis naar De Hoge Landen, de wereld waar alle sprookjesfiguren vandaan komen. Er zit niets anders op voor Marc dan haar achterna te reizen. Maar is hij op tijd om Christel te redden uit de klauwen van de gevreesde Drie Sneeuwwitjes?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Ik keek zenuwachtig om me heen terwijl ik op een lolly stond te bijten. We stonden in de tuin van mijn oma en Christel ging iets doen waar ik helemaal niet achter stond. Ik probeerde nog eenmaal om haar op andere gedachten te brengen.
‘Christel, hoe denk je zonder zevenmijlslaarzen door de woestijn te komen? Of zonder een kleedje-dek-je? Je gaat dood van de dorst, dat weet je!’ Ik had haar de vraag al drie keer gesteld en kreeg opnieuw hetzelfde antwoord. Ze hield een papiertje omhoog met een regel erop, geschreven in haar eigen handschrift.
‘De spiegel vertelde mij dat als ik deze spreuk zou gebruiken, ik direct bij hem terecht zou komen en niet door de woestijn hoefde te reizen. En als ik hem eenmaal had gevonden, konden we weer terug via de toren. Hij zou de weg wijzen.’
‘In je droom vertelde hij dat, Christel, in je droom! En zelfs al zou het waar zijn, waarom zou je hem dan geloven? Hij heeft ons al eerder voorgelogen, waarom is deze keer anders?’
‘Omdat hij mij nodig heeft, Marc! Een prinses, iemand van adel! En zonder mij komt hij niet uit de woestijn, dus hij moet de waarheid wel vertellen. Let jij nou maar op dat je oma niet onverwachts thuiskomt, dan doe ik de rest wel.’ (blz. 5)

Marc en Christel zijn vrienden, maar Christel wil iets gaan doen waar Marc het niet mee is. Ze heeft in een droom van een betoverde spiegel een opdracht gekregen. Maar Marc kan haar niet tegenhouden. Christel verdwijnt… Als ze weer terugkomt rent ze Marc voorbij en het huis uit. Het is duidelijk dat er iets is gebeurd, maar ze wil er niet over praten. De volgende dag op school negeert ze Marc zelfs. Het lijkt wel alsof ze hun vriendschap wil beëindigen. Marc besluit haar na schooltijd te volgen. Ze gaat weer naar het huis van zijn oma en verdwijnt naar de magische wereld. Marc gaat haar achterna.

Ik werd wakker met mijn hoofd op de grond en mijn mond vol met mos. Ik spuugde de stukjes mos uit en keek in het rond. Ik bevond mij op een open plek in een dicht bos. Het was er koel en ik hoorde verschillende vogels fluiten. Van Christel was geen spoor te bekennen. Ik snoof de lucht in mij op: ze was hier wel geweest, alweer uren geleden. Hoe kon dat nou weer; ze had maar een paar minuten voorsprong! Ik ging op mijn benen staan en klopte het zand van mij af. Waar zou ze naartoe zijn gegaan?
Achter mij hoorde ik wat suizen en met een klap werd ik ondersteboven gekegeld. Fijn, ik was nog geen twee seconden hier of ik werd al aangevallen.
Ik rolde over de grond en sprong direct weer op. De energie stroomde door mijn lichaam. Wow! Deze wereld was goed voor mij, ik voelde me fitter dan ooit! Ik richtte mijn blik op mijn aanvaller en liet mijn armen zakken. Voor mij krabbelde mijn vader overeind. Hij was me achterna gesprongen en tegen mij aan gevallen. Hij keek angstig om zich heen.
‘Hoi pa,’ zei ik stoer, ‘welkom in het grote bos.’
Mijn vader ging recht overeind staan en haalde uit met zijn arm. Hij raakte mij vol in het gezicht en ik proefde bloed in mijn mond. Verbijsterd keek ik hem aan.
‘Weet je wat je gedaan hebt?’ schreeuwde mijn vader. ‘Weet je wel waar we zijn?’
Hij torende boven mij uit, als een kat boven een vogeltje.
‘Wij zijn in de Hoge Landen, Marc, in het rijk van de Drie Sneeuwwitjes! Jij hoort hier niet te zijn, je bent ten dode opgeschreven.’ (blz. 12)

Marcs vader is ontzettend boos. Marc begrijpt niet waarom. Hij wordt boos en verandert in een wolf. En zonder dat hij het wil valt hij zijn vader aan. Die raakt gewond. Om zijn vader te helpen moet Marc naar het kasteel van de Drie Sneeuwwitjes. Daar is een put met water dat zijn vader kan redden. Maar hoe kan Marc daar komen zonder dat de Drie Sneeuwwitjes hem gevangen nemen? Zal Marc zijn vader kunnen redden? Vindt Marc Christel weer terug? Waarom is Christel eigenlijk in deze magische wereld? Wat wil de betoverde spiegel bereiken?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
meegenomen bij een bookspot op station Utrecht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Edwin den Ouden. Ze laten iets uit het verhaal zien

illustratie uit Marcel van Driel - De Drie Sneeuwwitjes

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Marc en Christel
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil de ouders van Marc ontmoeten, omdat ik benieuwd ben hoe de Grote Boze Wolf en Roodkapje samen leven
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een sprookjesland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat het verhaal vol zit met sprookjesfiguren en dat het een spannend verhaal is
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal vol met sprookjesfiguren
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen die houden van spannende verhalen en van sprookjes
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen