Tom Fletcher – De Kerstmisaurus (1e recensie)

Maak kennis met Willem Tuffer, een 10-jarig jongetje dat helemaal gek van dino’s is. Op school heeft hij het niet altijd makkelijk: het nieuwe meisje in de klas, Brenda Kwel, doet er alles aan om hem het leven zuur te maken. En oh ja, hij zit ook nog in een rolstoel. Maar dan gebeurt er iets magisch… Voor kerst heeft hij namelijk maar één grote wens: een eigen dino! Hoewel de Kerstman voor heel veel cadeaus kan zorgen, lijkt een dinosaurus onmogelijk. Of toch niet?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Dit verhaal begint net zoals alle goede verhalen heel lang geleden. Niet zomaar heel lang geleden, maar heel, heel, heel lang geleden. Ziljoen jaar geleden om precies te zijn. Lang voordat je opa en oma werden geboren. Lang voordat er mensen bestonden. toen er nog geen auto’s en geen vliegtuigen waren, en zelfs nog geen internet, maar wel iets veel leukers… DINOSAURUSSEN!
Dinosaurussen waren de geweldigste dieren die ooit op onze aOardbol hebben rondgelopen. Er waren er heel veel, in allerlei soorten en maten. Sommigen waren klein, ongeveer zo groot als een hond of een kat. Sommige hadden scherpe, puntige hoorns op hun rug.
Seismosauriërs bijvoorbeeld, waren langer dan vijf stadsbussen achter elkaar, ze hadden een nek die dikker was dan een boomstam en een vel dat harder was dan de allerhardste tractorband. Dat kun je misschien bijna niet geloven, maar het is echt zo, want het staat in dit boek en wat in een boek staat is altijd waar. (blz. 13)

Het verhaal begint in de tijd van de dinosaurussen, waarin een dinosaurusei als enige een meteorenregen overleeft. Het ei wordt begraven onder een grote stapel stenen. Zal het ei dit alles kunnen overleven?

‘Willem, weet jij al wat je dit jaar aan de Kerstman gaat vragen? Je moet binnenkort maar je brief aan hem gaan schrijven,’ zei meneer Tuffer, terwijl hij het eerste deurtje van de adventskalender openmaakte. Willem pakte er een chocolaatje in de vorm van een Kerstman uit, maar hij had opeens geen zin meer om het op te eten.
‘Hé, lieve jongen, wat is er aan de hand?’ vroeg zijn vader.
‘Nou… ik… er is eigenlijk maar één ding dat ik graag wil, maar dat kan de Kerstman toch niet geven,’ zei Willem, en hij keek verlangend naar de dinosaurusposter aan de muur. ‘Want ik weet vrij zeker dat de kerstelfen geen echte dinosaurus kunnen maken.’
‘Máken?’ Zijn vader nam een slok van zijn thee. ‘De kerstelfen máken helemaal niks!’
Willem keek stomverbaasd. ‘Maar ik dacht dat de elfen van de Kerstman alle kerstcadeaus maakten op de Noordpool,’ zei hij.
‘PAH!’ riep meneer Tuffer, waarbij hij een beetje thee uitproestte. ‘Willem, dat is de allergrootste lariekoek, zotternij, kletspraat en flauwekul die ik ooit heb gehoord. Wie jou dat heeft wijsgemaakt is een oelewapper! Cadeautjes máken? Ha! Zal ik eens vertellen hoe het écht in elkaar zit?’ vroeg hij met stralende ogen. (blz. 26)

Willems vader begint te vertellen. Hij vertelt dat de Kerstman een zeer oude kerstboom heeft waar hij voor zingt. De kerstboom maakt dan vruchten aan die door de elfen worden begraven. In elke vrucht groeit een cadeautje. Deze cadeautjes moeten dan weer opgegraven door de elfen.

Maar Snufferduim hoorde hem niet. Hij zat in een lange tunnel die hij al twee uur lang door het ijs aan het graven was. Hij was diep in gedachten verzonken en zong intussen zachtjes een liedje:
‘Ik graaf in het ijs deze diepe gang,
dat doe ik nu al urenlang.
De mooiste cadeaus liggen vaak het verst,
die krijgen de liefste kinderen met… een EI?’
Alle elven schrokken zich een hoedje. Smikkeltoet liet zelfs zijn laatste poffertje op de grond vallen, met de kant met boter en suiker naar beneden.
‘Dat lied rijmde niet!’ piepte Sneeuwkruim ergens vanuit het groepje bezorgde elfen. Het kwam bijna nooit voor dat een Noordpoolelf iets zei wat niet rijmde.
‘Er ligt iets raars hier in de grond, het is heel groot en het is… rond!’ riep Snufferduim, die weer genoeg van de schrik bekomen was om verder te kunnen rijmen.
De zeven elfen renden naar de ingang van de tunnel om te kijken. Spikkelschuim hield zijn grote koperen lantaarn aan een lange stok hoog boven hun hoofd zodat ze alles beter konden zien. De ijstunnel met de prachtige blauwe en gele kleuren was nu goed verlicht, en daar zagen de elfen iets waarvan hun mond openviel, hun ogen groot werden en hun hersens kraakten.
Het was een enorm bevroren ei! (blz. 38)

De elfen graven het ei op en brengen het naar de Kerstman. De Kerstman is de enige persoon op de Noordpool die het ei kan uitbroeden. Hij gaat er bovenop zitten en houdt het ei warm. Dagenlang zit hij daar terwijl de elfen hem een televisie brengen en eten en drinken. Op een dag begint het ei te kraken…

De Kerstman en de elfen doken weg toen het ei explodeerde. Er vlogen een miljard glanzende stukjes rond en een glitterregen daalde neer op hun hoofden.
De Kerstman stond langzaam op en nieste omdat er eierschaalstof in zijn baard en zijn snor zat. Hij veegde de glitter van zijn onderbroek en poetste zijn ronde brilletje. Toen hij die weer had opgezet, kon hij zijn ogen niet geloven. Midden in de kamer, waar net nog het ei had gelegen, zag hij iets wat onmogelijk was. Maar dit was de Noordpool, en op de Noordpool is alles mogelijk.
‘Wat is dat?; riepen de elfen.
Toen hoorden ze een BRRRRUL!
‘Wel alle kerstkransjes nog aan toe,’ zei de Kerstman ontroerd. ‘Een baby DINOSAURUS!’ (blz. 62)

De Kerstman en de elfen zijn heel blij met een nieuw wezen in hun dorp. Ze voedden het op en zoeken uit wat voor dinosaurus hij is. Nergens vinden ze dezelfde dinosaurus, dus de Kerstnaam noemt hem een Kerstmisaurus. De Kerstmisaurus heeft jarenlang veel plezier op de Noordpool, maar hij zou heel graag een echte vriend hebben. Hij voelt zich soms eenzaam. Zou er ergens op de wereld nog een Kerstmisaurus zijn? Is er ergens iemand die zich net zo eenzaam voelt als hij?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, grappig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Shane DeVries en ze laten zien wat er in de tekst gebeurt

illustratie uit Tom Fletcher - De Kerstmisaurus

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Willem Tuffer
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil natuurlijk de Kerstmisaurus ontmoeten en ik wil graag zien hoe de Kerstman woont
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de stad waar Willem woont en op de Noordpool waar de Kerstman woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat dit een echt winters kerstverhaal is, waar een dinosaurus in voorkomt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het niet leuk dat Willem gepest wordt op school
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Willem is een jongen die in een rolstoel zit
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Dit is een grappig, spannend en zielig verhaal over een jongen die gepest wordt, een bijzondere dinosaurus en de Kerstman
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen die houdt van een grappig en spannend verhaal, met een vleugje Kerst
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen