Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben, sprookjes zijn de beste reizigers en succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan,; zo begint Rodaan Al Galidi, zijn verzameling sprookjes uit het Midden-Oosten, waar de traditie van het verhalen vertellen zo’n belangrijke plek inneemt.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan. Als je een jonge kaas van Nederland naar Irak brengt, zullen de mensen daar zeggen: ‘Dat is jonge Hollandse kaas.’ Als ik Nederlandse klompen meeneem naar Suriname, zullen ze daar zeggen: ‘Hé, Hollandse klompen.’

Maar een sprookje dat van Nederland naar Irak reist, of naar Suriname, verandert. Het wordt een Irakees of Surinaams sprookjes, want sprookjes geloven niet in grenzen of landen of talen of identiteit of cultuur. Sprookjes zijn van iedereen en voor iedereen.

Rodaan Al Galidi heeft voor dit boek een aantal Arabische sprookjes verzameld. Sommige sprookjes kunnen ons bekend voorkomen. Het eerste sprookje heet Jordion en begint zo:

Ooit was er een machtig man die het hele koninkrijk bezat. Zijn naam was Niron. Hij had soldaten, geld, gebouwen, gevangenissen en nog een heleboel meer. Alles in het land was van hem.

Ver van het paleis, ergens in de woestijn, woonde een man die niets had. Zijn naam was Jordion. Jordion was de enige in het land die niet bang was voor Niron.

Op een dag riep Niron zijn dapperste soldaat, Nadi, bij zich. ‘Luister, Nadi, iedereen in het land gehoorzaamt mij. Iedereen bewondert mij en iedereen is bang voor mij. Behalve Jordion. Ga naar de woestijn en dood hem.’ Nadi knielde voor Niron, nam zijn paard en zijn zwaard en ging op weg naar de woestijn waar Jordion woonde.

Maar onderweg had Nadi alle tijd om na te denken. Ik wil Jordion eigenlijk helemaal niet doden, dacht hij. Hij heeft niets verkeerds gedaan, niet tegen mij en niet tegen Niron. Hij doet niemand kwaad. Hij woont in de woestijn, bezit niets en verlangt nergens naar. Maar wat kan ik doen? Ik ben een soldaat. Ik moet luisteren naar de koning en zijn bevel uitvoeren.

Zal Nadi Jordion doden? Of zal hij tegen de wens van zijn koning in gaan?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Ik heb het luisterboek geluisterd, waar natuurlijk geen illustraties in staan. In het boek staan geknipte illustraties van Geertje Aalders
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het is een verzameling van sprookjes
Wie is de hoofdpersoon?
Er is geen hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
Waar speelt het verhaal zich af?
De verhalen spelen zich overal af
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat het sprookjes zijn
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
xx
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Deze sprookjes zijn verzameld door Rodaan Al Galidi
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een leuk sprookjesboek
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen die van sprookjes houdt
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen