Piers Torday – Er was eens een kasteel (1e recensie)

Kerstavond. Mouse Mallory rijdt met zijn familie door een besneeuwd landschap, op weg naar zijn grootouders. Maar ze komen er nooit aan. De auto slipt en Mouse wordt uit de auto geslingerd. Hij wordt wakker in een magisch landschap met een praatziek schaap en een nogal bazige paard als gezelschap. Mouse onderneemt een wonderlijke reis door een wereld vol monsters, gevaarlijke ridders en mysterieuze tovenaars. Terwijl hij op zoek is naar een kasteel dat er misschien niet is, realiseert hij zich dat dit misschien wel de belangrijkste reis van zijn leven is…

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Phere (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Op een klein zwart -wit tekeningetje aan het begin van ieder hoofdstuk (dat steeds hetzelfde plaatje is) niet. Dit plaatje (evenals de kaft) is gemaakt door Rob Biddulph
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over een moeder met drie kinderen. Met Kerstmis gaan ze met de auto onderweg naar hun opa en oma en krijgen dan een ongeluk. Vanaf dat moment wordt het verhaal verder verteld vanuit het perspectief van de kinderen. Daarbij wisselt het perspectief steeds tussen Muis (één van de kinderen) en zijn zusje Roos en tussen droom en werkelijkheid. Mijn zoon geeft dit boek een 8; hij vond het soms wat langzaam en ik ben het daar eigenlijk wel mee eens.
Wie is de hoofdpersoon?
Muis
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
In een besneeuwd, heuvelachtig landschap (vermoedelijk in Ierland of Engeland).
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een interessant en niet alledaags verhaal. Het is wel enigszins vervreemdend. Waar gaat dit over of waar gaat dit heen, dacht ik regelmatig toen ik het las. Maar het is erg goed geschreven.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het nogal trieste einde. Kennelijk wil ik wel altijd graag dat een boek goed afloopt.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Jazeker! Allereerst vind ik de kaft van het boek leuk. Echter, het heeft de uitstraling alsof het een boek voor kleine kinderen is. Dat is het NIET! Ik dacht eerst dat mijn zoon al te oud voor dit boek was (11) maar dat is zeker niet het geval. De kaft zet je dus op het verkeerde been – never judge a book by the cover! 😉 Ten tweede, en dit vind ik echt onbegrijpelijk, heet het boek in het Nederlands: “Er was eens een kasteel”. Misschien omdat de sfeer van het boek soms sprookjesachtig is? Ik vind de titel echter de plank misslaan. In het Engels heet het boek: There May Be a Castle. Dit kun je vertalen met “Misschien is er een kasteel”. En dat laatste zinnetje komt ook regelmatig terug in het boek. Hier draait het boek om! Ik vind de in het Nederlands gekozen titel dan ook echt stupide en zelfs geen recht doen aan de door de auteur bedachte titel en verhaal.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Omdat het interessant is en goed geschreven.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Kinderen rond de 10 jaar.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen