Boudewijn Büch – De kleine blonde dood

geplaatst in: ★★★☆☆, 18+, recensie | 0
Boudewijn Büch – De kleine blonde dood

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zesde verjaardag niet halen. Daarnaast haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn eigen, door de oorlog geestelijk misvormde vader.

Boekinformatie
Schrijver: Boudewijn Büch
Titel: De kleine blonde dood
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Jaartal: 1985
Bladzijden: 218
Leeftijd: 18+

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is de (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun deze website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
bol.com | eboek (bieb NL) | libris
Klik hier voor meer informatie over dit boek en alle recensies

Mening over het boek

Recensie van Debby (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, interessant, mooi, ontroerend, realistisch, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het boek gaat over een 10 jarig jongetje die met een schoolreisje naar Nijmegen gaat. Daar zo mag hij ook een stukje op de Duitse bodem zetten, Hij vindt het geweldig om in Duitsland te komen maar hij mag niet van zijn vader in Duitsland komen. Dat komt omdat zijn vader in de oorlog gevlucht is naar Nederland om hier tegen Duitsland te vechten. Als Boudewijn aankomt in Duitsland ziet hij een vlinder (landkaartje) vliegen. Boudewijn wil hem meenemen voor ze vader dus hij gaat achter de vlinder aan. Als hij eindelijk de vlinder heeft gevangen is die om zich heen aan het kijken. Hij is super ver het bos ingelopen. Toen voelde hij een hand op ze schouder. Hij draaide zich om het was een Duitse soldaat. Hij vroeg in het Duits wat de jongen hier deed en hij zei dat hij hem naar de klas bracht. Toen Boudewijn thuis kwam rende hij meteen naar zijn vader in de achtertuin. In alle enthousiasme vertelde Boudewijn dat hij in Duitsland was geweest. Zijn vader stond op en gooide de vlinder op de grond en stampte hem kapot. Hij rende naar binnen en gooide alles overhoop en hij schreeuwde allemaal dingen in het Duits. Een paar jaar later werd Boudewijn in een inrichting gezet omdat hij zo gek werd thuis. Hij mocht na een paar jaar uit de inricht maar het ging zo slecht dat hij naar het ziekenhuis moest met heftige buikholteontsteking. Zal Boudewijn ooit nog beter worden?
Wie is de hoofdpersoon?
Boudewijn.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou dan graag Boudewijn willen ontmoeten en dan vragen hoe het was met zo een vader.
Waar speelt het verhaal zich af?
Rond de tweede wereld oorlog.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dat het verhaal duidelijk is en het loopt vloeiend over.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Dat er twee verhalen in een boek zitten dat leest niet makkelijk.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een leuk en leerzaam boek.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor mensen die van oorlogsverhalen houden.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Recensies

Heb jij dit boek gelezen? Of een ander leuk boek? Klik op de oranje knop en vul het vragenformulier in
Dat is alles wat jij hoeft te doen om een recensie te schrijven...


Schrijf zelf een recensie

Tip

Ben je op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Daarnaast vind je meer informatie op de websites van de uitgeverijen en op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur, Leesfeest

Geef een reactie