boekomslag Ben Guterson - Winterhuis Hotel

We zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel. Bij de achterdeur vindt Elizabeth dit briefje, met in een plastic tas één set schone kleren en wat kleingeld. Noodgedwongen vertrekt ze, in haar eentje. En dan vindt ze een weelderig hotel, een familiegeheim, een verboden boek vol raadsels, alles onder en sluier van magie. Even lijkt het een paradijs, maar een paradijs met een vloek, die misschien alleen Elizabeth kan opheffen. Als ze op tijd dat ene boek vindt en de raadsels weet op te lossen…

knop meer info over boek

Over het verhaal

Toen Elizabeth Somers door het hek voor het bouwvallige huis van haar oom en tante kwam en zag dat er met plakband een envelop op de verveloze voordeur zat, wist ze wat dat betekende. Niet veel goeds. De treden naar de veranda, die oom Burlap nooit veegde, waren glibberig van sneeuw en ijs. Elizabeth zocht voorzichtig een veilige weg naar de deur, zette haar rugzak met schoolspullen neer en schudde haar natte capuchon af. Ze had al zo’n idee wat voor soort brief er in de envelop zat voor ze hem lostrok van de deur en openmaakte:
We hebben je al een paar keer verteld dat we een tour zouden gaan maken van drie weken en dat je niet alleen hier kon blijven. Het huis is afgesloten. In de envelop zit een kaartje voor de trein naar het Noorden van 18.20 uur. Zorg dat je die haalt. Als je morgenochtend uitstapt in Sternhaven ligt er op het busstation een kaartje voor je klaar. Neem de bus naar Winterhuis Hotel. Ze weten daar dat je komt. Het geld is voor onderweg. Na Nieuwjaar geven ze je kaartjes voor de terugreis. Wees niemand tot last. En geen grote mond, graag! (blz. 9)

De kerstvakantie is net begonnen en Elizabeth staat voor dichte deur. Haar oom en tante zijn op reis gegaan. Er hangt een brief en een plastic zakje aan de voordeur. Er zit niets anders op voor Elizabeth dan om naar het station te gaan en de trein naar het noorden, naar Sternhaven te nemen. Het is een lange reis, maar uiteindelijk komt ze aan het Winterhuis Hotel.

Elizabeth had nooit gedacht dat zo’n groot gebouw zo mooi kon zijn. De bus reed de halfronde oprit op en ze kon uitstappen. Met open mond keek ze naar de glanzende muren van Winterhuis. Ver op de achtergrond onderscheidde ze door weerkaatsing van de hotellichten iets van het met sneeuw en ijs omzoomde oppervlak van een uitgestrekt meer met kabels van skiliften erlangs en nog verder weg staken de pieken van een gebergte omhoog als een reeks opgetuigde zeilboten, schimmig grijs afgetekend tegen een heldere sterrenhemel. Er klonk muziek, zoiets als wat je soms opvangt uit een of andere kerk. de ijzige wind maakte haar gezicht gevoelloos na de lange rit in de verwarmde bus, maar ze merkte nauwelijks hoe koud was. (blz. 25)

Elizabeth wordt hartelijk ontvangen. Ze krijgt een rondleiding door het hotel van Norbridge, de eigenaar. Er is hier van alles te doen. Buiten kan er geskied en geschaatst worden, binnen zijn er spelletjes en een gigantische bibliotheek. Elizabeth is dol op lezen, dus die bibliotheek vind ze geweldig. Gelukkig zijn er ook andere jongeren in het hotel. Met Freddy, die ook alleen in het hotel is, kan ze het al snel goed vinden. Ze vertelt hem over de vreemde mensen die ze in de bus naar Winterhuis Hotel heeft ontmoet.

‘Ik kwam een eigenaardige man tegen,’ zei Elizabeth toen ze Freddy voor de Winterzaal aantrof. Terwijl hij haar meenam naar een wenteltrap en door een smalle kronkelgang, vertelde ze over het bizarre gedrag van Marcus Q. Hiems en zijn vrouw in de bus. En over hoe ze een soort lijkkist vol boeken bij zich hadden, maar midden in de nacht de bibliotheek in probeerden te komen ‘om een boek uit te zoeken’! En over hoe die Marcus haar zijn kaartje had gegeven en ongelooflijke dingen had staan beweren over Norbridge.
‘Ik denk dat we het tegen Norbridge moeten zeggen,’ zei Freddy. ‘Dan kan hij het afhandelen.’
Elizabeth bleef staan. ‘Maar zou die Hiems een punt kunnen hebben? Hij gedroeg zich abnormaal, dat wel. Maar stel dat er iets van waar is. Dan zou wat ik Norbridge zag doen ergens op slaan – in het donker rondscharrelen in de bibliotheek en zo.
Freddy haalde zijn wenkbrauwen op. ‘Zou ik misschien ook denken als ik jou was. Voor mij ligt het anders. Ik ben hier voor de derde keer en ik ken Norbridge als een prima vent. Een hartelijke, fijne vent. Iedereen mag hem. Ik kan me niet voorstellen dat hij iets zou stelen en ik denk dat we deze zaak beter aan hem kunnen overlaten.’
‘Ik vind hem ook aardig,’ zei Elizabeth. Maar het feit dat iemand aardig is, hoeft nog niet te betekenen dat hij niet af en toe boeken kan stelen, dacht ze. Freddy wuifde de negatieve informatie over Nordbridge welk erg gauw weg. ‘Ik snap alleen niet waarom die man zulke dingen zo nodig moest zeggen.’ Ze gaf Freddy het kaartje van Marcus Q. Hiems. ‘Dit kreeg ik van hem.’
Freddy draaide het om. ‘Wat een opvallende handtekening,’ mompelde hij voor hij het teruggaf. ‘Ik vind dat we Norbridge op z’n minst moeten vertellen dat die man raar tegen je deed.’
‘Dat lijkt me een goed idee.'(blz. 92)

Steelt Norbridge inderdaad boeken? Wie zijn Marcus Q. Hiems en zijn vrouw? Waarom doen ze zo vreemd? Er lijkt iets vreemds aan de hand te zijn in Winterhuis Hotel. Zal Elizabeth een leuke vakantie in Winterhuis Hotel hebben

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Chloe Bristol. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe het Winterhuis Hotel er uitziet

illustratie uit Ben Guterson - Winterhuis Hotel

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Elizabeth, een meisje dat door haar oom en tante naar dit hotel is gestuurd zodat zij rustig op vakantie kunnen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou graag Norbridge willen ontmoeten en natuurlijk wil ik graag de bibliotheek van het Winterhuis Hotel zien
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het Winterhuis Hotel
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat het een spannend en geheimzinnig verhaal is dat zich afspeelt in een hotel
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het zielig voor Elizabeth dat ze geen ouders meer heeft en bij haar niet-zo-aardige oom en tante woont
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel uit een serie en ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van spannende en geheimzinnige verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen