Behrang Mousavi & Jan Paul Schutten – Hoi, ik ben een lijn (1e recensie)

Over het verhaal

Aangenaam kennismaken: ik ben een lijn.
En mag ik je ook even voorstellen aan mijn soortgenoten? Ik heb enorm veel collega’s. Mijn medelijnen en ik zijn er in ontelbaar veel soorten en maten. Soms zijn we kaarsrecht. Soms zijn we zo krom als een hoepel. Soms lijken we recht, maar zijn we krom. (blz. 6)

Dit boek gaat over lijnen. Lijnen zie je overal. Kijk maar eens om je heen in je kamer. Kijk naar je bed, je kast, je bureau en je speelgoed. Je ziet waarschijnlijk rechte en kromme lijnen. Als je buiten bent zie je ook overal lijnen. Als je er eenmaal op let zie je ze overal…

Een wereld zonder lijnen bestaat niet. Je komt ons overal tegen. In de natuur bijvoorbeeld. Heb je wel eens een boom gezien zonder lijnen? Of een berg? Een sneeuwvlokje? Zelfs de stralen van de zon bestaan uit kaarsrechte lijnen. Maar mensen maken ook lijnen: daar zijn de lijnmeesters voor. Zoals schilders. Die bepalen de lijnen van hun schilderijen. Beeldhouwers van hun beelden. En architecten zetten de lijnen uit van een gebouw. Dit boek gaat over die lijnen. Over wat architecten er allemaal van maken: vlakken, vormen en velden. Blokken, bollen en bouwwerken. Stenen, stadions en steden. Architecten zijn lijnmeesters. Ze zijn gek op lijnen. Ze tekenen lijnen. Ze stapelen lijnen op elkaar. Of naast elkaar. En ze kunnen de lijnen laten verdwijnen. Eigenlijk zijn ze geen lijnmeesters, maar lijntovenaars. (blz. 24)

Als je dit boek leest leer je van alles over lijnen. Waarschijnlijk ga je daarna vaker om je heen kijken en zie je dingen die je anders niet zou zien.


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, interessant
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan veel foto’s in van gebouwen e.d. Deze illustraties worden gebruikt om een voorbeeld te geven van iets wat in de tekst wordt verteld. Zo zie je linksonder een tekening van een kubuswoning (die o.a. in Rotterdam staan). Rechtsonder zie je een ontwerptekening voor de binnenkant van een vliegtuig


Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het is een informatief boek, dus er zit geen verhaal in
Wie is de hoofdpersoon?
er is geen hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
Waar speelt het verhaal zich af?
n.v.t.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat dit boek over lijnen gaat. Ik ben al jaren gefascineerd door lijnen en maak daar regelmatig foto’s van voor mijn persoonlijke blog. In dit boek zie je hoe belangrijk lijnen zijn in architectuur bijvoorbeeld
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
geen idee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is gemaakt met behulp van Het Nieuwe Instituut, een architectuurmuseum in Rotterdam
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf een jaar of 9 die geïnteresseerd is in architectuur en de wereld om zich heen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen

Meer informatie over dit boek