Fiele is 13 en woont aan de grens met Nederland. Te jong om deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog. Hij ziet de eindeloze stoet vluchtelingen en voelt zich machteloos. Als in 1915 de grens met Nederland wordt afgesloten met een dodelijke, hoge prikkeldraadafsluiting waarop 2000 Volt spanning staat, gaat hij in het verzet. Hij riskeert zijn leven telkens hij de Doodendraad oversteekt. Hij smokkelt, hij probeert zijn Nederlandse liefje te zien, hij wil een ”passeur” worden. Zijn drang naar vrijheid wordt niet gestopt door de Doodendraad. Leven op de grens, tussen leven en dood. Spanning die je keel dichtknijpt. Leven met gevaar, elke dag. De dood in de ogen kijken, elke dag. Verlammend angstig! Leven op de rand van alles. Niets voor een jongen van 13. En toch…

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
lang, realistisch, saai, vervelend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Waar gaat het verhaal over?
Fiele (een verkorting voor Theofiel, een naam die in de tijd van Wereldoorlog I (1914-1918 heel vaak voorkwam), 13 jaar, sluit zich aan bij het verzet om dichterbij zijn liefje in Nederland te kunnen komen. Dat is echter nog niet zo makkelijk, want vlakbij de plaats waar hij woont, bij de grens met Nederland, hebben de Duitsers de Dodendraad gespannen om mensen op hun grondgebied te houden. De Dodendraad was een draad die een erg lange, levensgevaarlijke grens trok tussen België en Nederland. Wie hem, zelfs al was het met één haartje, aanraakte kreeg 2000 volt door zich heen gejaagd.
Wie is de hoofdpersoon?
Fiele
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil niemand uit dit verhaal ontmoeten. Hoewel ik het thema van Wereldoorlog I altijd een kans wil geven, vond ik dit boek ronduit tegenvallen. Het begin is veelbelovend en spannend, maar de auteur heeft teveel woorden nodig om zijn verhaal te vertellen en verduidelijkt alles, ook als dat al in de vorige zin verduidelijkt werd. “Fiele is bang” “Hij heeft schrik”, om maar één voorbeeld te geven. Redactie zou hier veel aan kunnen verhelpen.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Koewacht, bij Stekene, een klein dorpje in België, vlakbij de Nederlandse grens.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dat het over Wereldoorlog I gaat, en ik deze periode erg interessant vind. Alleen had ik na het lezen van 150 bladzijde genoeg van hoe stroef dit verhaal loopt, en had ik eigenlijk heimwee naar “De grote verliezer” van Karen Dierckx, dat voor een stuk over diezelfde Dodendraad gaat, maar in haar boek zit veel meer leven. Deze personages worden zelfs geen vrienden van het papier.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het heeft een onhandig formaat en is erg slecht geschreven. Waar zit de redactie? Een boek is toch meer waard dan een ruwe versie met een mooie kaft eromheen?
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Jammer van mijn tijd, en jammer voor de auteur, ik besef heel goed dat mensen heel graag zien dat hun “boekenkindje” er is. Maar het mag wat meer zijn.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor mensen die niet opmerken dat iets slecht geschreven is, maar wel een goed verhaal weten te appreciëren (want dat het een goed verhaal is is wel iets dat zeker is), en er niets mee inzitten dat dit boek een klepper van 450 bladzijden is. Waarschijnlijk vinden vooral jongens vanaf een jaar of 13 dit een goed boek.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen