De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast over jeugdliteratuur, wordt gemaakt door Jaap Friso (Jaap schrijft recensies op Jaapleest.nl) en Bas Maliepaard (Bas schrijft recensies voor Trouw, ook te vinden op zijn website). Ik mag de podcast ook delen op Ikvindlezenleuk, met de leestips uit deze aflevering. Bedankt Jaap en Bas voor het maken van deze podcast. Hier vind je alle GVP-leestips.

Leestips uit deze aflevering

Klik op een boekomslag voor meer informatie en recensies.

boekomslag Bibi Dumon Tak - Laat een boodschap achter in het zand
Bibi Dumon Tak – Laat een boodschap achter in het zand
boekomslag Mary Hoffman - Het geweldige grote vriendjesboek
Mary Hoffman – Het geweldige grote vriendjesboek
boekomslag Edward van de Vendel - Vosje
Edward van de Vendel – Vosje
boekomslag Jason Reynolds - 67 seconden
Jason Reynolds – 67 seconden
boekomslag Marit Törnqvist - Spelen tot het donker wordt
Marit Törnqvist – Spelen tot het donker wordt

Bibi Dumon Tak – Laat een boodschap achter in het zand
Querido 2018, 50 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 8+
In dit nieuwe boek zijn alleen de evenhoevigen welkom. Evenhoevigen: dat zijn dieren met twee of vier tenen, zoals de dikdik, de Kaapse buffel en de giraffe die hebben. Helaas wordt de tapir en de zebra daarom de toegang geweigerd.

Edward van de Vendel – Vosje
Querido 2018, 112 bladzijden, illustraties van Marije Tolman, 6-
Als een jong vosje per ongeluk in een kuil valt, begint er een droom zoals hij nog nooit heeft gehad. Hij beleeft zijn hele vossenleven opnieuw. Vanaf het moment dat hij heel klein was, zo klein als een appeltje. Opnieuw gaat hij voor het eerst naar buiten, het hol uit, midden in de nacht. Hij speelt weer met zijn vossenbroer en -zusjes in het bos en de duinen. Hij ontmoet weer het ree en de mensenjongen. dan is daar de KLAP en belandt Vosje in een diepe kuil… Maar gelukkig is de redding nabij!

Jason Reynolds – 67 seconden
Blossom Books 2018, 304 bladzijden, vertaald door Maria Postema, 15+
67 seconden. Zeven verdiepingen. Drie regels. Een wapen. Will staat 67 seconden in de lift naar beneden, met in zijn broekband een pistool. Zijn broer Shawn is vermoord, en Will weet wat er van hem verwacht wordt. Niet snitchen. Niet huilen. Wraak.

Marit Törnqvist – Spelen tot het donker wordt
Querido 2018, 24 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, 6-
In dit hartveroverende kartonboek spelen de liefste vriendjes met elkaar. Ze bouwen samen een zandkasteel op het strand, hebben een café met alle knuffels in de tuin en bouwen een reusachtige treinbaan op de woonkamervloer. En als ze jarig zijn, vieren ze dat met taart en vooral een heel groot cadeau!

Mary Hoffman – Het geweldige grote vriendjesboek
Ploegsma 2018, 34 bladzijden, illustraties van Ros Asquith, onbekende vertaler, 6-
Wat is een vriend? Moet een vriend dezelfde dingen leuk vinden als jij? Kun je ook vrienden zijn met dieren of met je broer of zus? Wie is jouw allerbeste vriend? En hoe maak je eigenlijk vrienden? In Het geweldige grote vriendjesboek ga je op zoek naar antwoorden op zulke vragen. Misschien heb je één goede vriend, of speel je liever in een groepje. Wie weet zijn jouw opa en oma wel echte vrienden. Of speel je het liefst alleen. In dit boek kom je erachter dat vriendschappen in alle soorten en maten bestaan.


Geef een reactie