De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast over jeugdliteratuur, wordt gemaakt door Jaap Friso (Jaap schrijft recensies op Jaapleest.nl) en Bas Maliepaard (Bas schrijft recensies voor Trouw, ook te vinden op zijn website). Ik mag de podcast ook delen op Ikvindlezenleuk, met de leestips uit deze aflevering. Bedankt Jaap en Bas voor het maken van deze podcast. Hier vind je alle GVP-leestips.

Leestips uit deze aflevering

Klik op een boekomslag voor meer informatie en recensies.

boekomslag Cédric Ramadier - Bedtijd voor boek
Cédric Ramadier – Bedtijd voor boek
boekomslag Ted van Lieshout - Kerstmis met Boer Boris
Ted van Lieshout – Kerstmis met Boer Boris
boekomslag Cédric Ramadier - Het boze boek
Cédric Ramadier – Het boze boek
boekomslag Ted van Lieshout - Ze gaan er met je neus vandoor
Ted van Lieshout – Ze gana er met je neus vandoor
boekomslag Janneke Schotveld - De kikkerbilletjes van de koning
Janneke Schotveld – De kikkerbilletjes van de koning
boekomslag Jef Aerts - De blauwe vleugels
Jef Aerts – De blauwe vleugels

Cédric Ramadier – Bedtijd voor boek
De Eenhoorn 2018, 20 bladzijden, illustraties van Vincent Bourgeau, onbekende vertaler, 6-
Het is bedtijd. Het boek is moe. Heeft het zijn tanden al gepoetst? Een plasje gedaan? Lees nog een verhaaltje voor aan het boek en stop het warm onder. Dan een knuffel en een zoen. Kijk, zijn ogen vallen dicht. Ssst … Slaap lekker!

Cédric Ramadier – Het boze boek
De Eenhoorn 2018, 20 bladzijden, illustraties van Vincent Bourgeau, onbekende vertaler, 6-
Help jij dit boek om weer rustig te worden? Dit is het boze boek. Het is zo boos, dat het helemaal rood ziet! Wat nu? Gelukkig heeft het roze muisje een paar ideetjes om het boek te kalmeren. Help jij mee? Langzaamaan wordt het boek weer rustig. Oef, goed gedaan!

Janneke Schotveld – De kikkerbilletjes van de koning
Van Holkema & Warendorf 2018, 128 bladzijden, illustraties van meerdere illustratoren, 8+
In dit moderne sprookjesboek zijn vijftien moderne sprookjes van topauteur Janneke Schotveld opgenomen. Over Uk, die klein van stuk is, maar dapper genoeg om het bos te betreden waar een gevaarlijke reus huist. Over de ridster die besluit de prins van haar dromen uit het kasteel van zijn ouders te bevrijden. Over heksje Hetje die een bezem voor haar verjaardag krijgt, maar niet durft te vliegen. Over prinses Lupine die haar bruidegom moet kiezen uit zevenhonderd prinsen, maar bij niet één prins kriebels in haar buik voelt. En over de koning die dolgraag kikkerbilletjes eet – tot hij ineens zelf in een kikker verandert.

Jef Aerts – De blauwe vleugels
Querido 2018, 160 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 10+
Josh en zijn grote broer Jadran vinden een jonge, gewonde kraanvogel. Ze willen hem weer leren vliegen zodat hij zijn familie achterna kan naar het Zuiden. De broers doen de grote blauwe vleugels van hun moeder om, uit de tijd dat ze nog in musicals meespeelde, en laten de kraanvogel zien hoe het moet. Daarvoor klimmen ze almaar hoger. Als Josh door toedoen van zijn impulsieve broer van de brandladder valt en in het ziekenhuis belandt, verandert alles. Kan Jadran nog wel thuis blijven wonen? De twee broers besluiten te vluchten als ze horen dat Jadran naar een zorginstelling moet verhuizen. En ze nemen de kraanvogel mee.

Ted van Lieshout – Kerstmis met Boer Boris
Gottmer 2018, 26 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 6-
Samen met Berend en Sam heeft Boer Boris een joekel van een kerstboom uitgegraven in het bos. De boom staat mooi versierd buiten op het erf en alle dieren komen kijken. Behalve het oude varken… Dat blijkt van ouderdom stilletjes te zijn gestorven. Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos. En als ze terugkomen in de stal krijgt kerst toch nog een mooi staartje…

Ted van Lieshout – Ze gaan er met je neus vandoor
Leopold 2018, 84 bladzijden, illustraties van Ted van Lieshout, 12+
Een dichter begint aan een nieuwe dichtbundel. Maar al na één gedicht haakt hij af. Waarom? Liefdesverdriet! Hoe moet het nu verder met het boek? Er komt hulp uit onverwachte hoek. Maar het gaat he-le-maal fout! Zijn het gedichten? Is het een verhaal? Het is het allebei tegelijk! ‘Ik heb iets geks gemaakt.’ Ted van Lieshout verkent in dit nieuwe boek de grenzen van wat er in een boek mogelijk is. Als het stof langzaam optrekt, ontstaat er een nieuwe orde.


Geef een reactie