De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast over jeugdliteratuur, wordt gemaakt door Jaap Friso (Jaap schrijft recensies op Jaapleest.nl) en Bas Maliepaard (Bas schrijft recensies voor Trouw, ook te vinden op zijn website). Ik mag de podcast ook delen op Ikvindlezenleuk, met de leestips uit deze aflevering. Bedankt Jaap en Bas voor het maken van deze podcast. Hier vind je alle GVP-leestips.

Leestips uit deze aflevering

Klik op een boekomslag voor meer informatie en recensies.

boekomslag Barry Jonsberg - Een lied dat alleen ik kan horen
Barry Jonsberg – Een lied dat alleen ik kan horen
boekomslag Leo Timmers - Een huis voor Harry
Leo Timmers – Een his voor Harry
boekomslag Davide Morosinotto - Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn
Davide Morosinotto – Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn
boekomslag Lawrence Schimel - Bedtijd
Lawrence Schimel – Bedtijd
boekomslag Lawrence Schimel - Klaarwakker
Lawrence Schimel – Klaarwakker

Barry Jonsberg – Een lied dat alleen ik kan horen
Lemniscaat 2018, 160 bladzijden, vertaald door Annelies Jorna, 15+
Een dertienjarige jongen die smoorverliefd is op het nieuwe meisje uit de klas, maar haar niet eens durft aan te spreken. Logisch, want Rob heeft last van paniekaanvallen die gepaard gaan met overgeven en volstrekt niet meer kunnen functioneren. Dus aanbidt hij haar van een afstand. Maar dan begint Rob anonieme tekstberichtjes te ontvangen – tekstberichtjes die hem uitdagen dingen te doen die hij denkt niet te durven.

Davide Morosinotto – Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn
Fantoom 2018, 416 bladzijden, vertaald door Manon Smits & Pieter van der Drift, 10+
Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken.Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken: ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen. Ze reizen met een goederentrein, en met een stoomboot over de Mississippi, krijgen te maken met een lijk in drijfzand, professionele oplichters en valsspelers, corrupte politieagenten, slechteriken die goed lijken en goede mensen die dat helemaal niet zijn… om nog maar te zwijgen van een onopgeloste misdaad en een heleboel geld!

Lawrence Schimel – Bedtijd
Kartonnen dozen 2018, 18 bladzijden, illustraties van Elina Braslina, vertaald door Johanna Pas, 6-
Een meisje maakt zich klaar om naar bed te gaan. Hondje Max ziet hoe zij haar tanden poetst en haar vaders haar voorlezen uit haar lievelingsboek. Max is jaloers, grijpt haar beer en gaat ervandoor. Iedereen er achteraan tot een van de pappa’s hem te pakken krijgt. Max en de pappa’s zijn moe en vallen in slaap. Alleen het meisje kan niet slapen en gaat dan maar schaapjes tellen.

Lawrence Schimel – Klaarwakker
Kartonnen dozen 2018, 18 bladzijden, illustraties van Elina Braslina, vertaald door Johanna Pas, 6-
De zon is net op en een jongetje wordt van de zonnestraal wakker. Zijn mama’s en zusje slapen nog. De buik van het jongetje gromt en hij heeft honger. Samen met de poes gaat hij naar de keuken om zijn ontbijt (en dat van de poes) te maken. Als de anderen wakker zijn en in de keuken komen, zien zij het jongetje en de poes die geen honger meer hebben, maar ook de troep op het aanrecht.

Leo Timmers – Een huis voor Harry
Querido 2017, 50 bladzijden, illustraties van Leo Timmers, 6-
Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?


Geef een reactie