Gary Northfield – Rollebollen met de Romeinen (8e recensie)

boekomslag Gary Northfield - Rollebollen met de Romeinen (Julius Zebra 1)

De jonge en eigenwijze zebra Julius wordt samen met zijn vriendje Cornelius, een wrattenzwijn, door soldaten ontvoerd en naar Rome gebracht. Daar moet hij al vechtend zijn hachje redden in de gevaarlijkste arena aller tijden: het Colosseum!

kno meer info over boek

Over het verhaal

Voor Julius was het leven op de stoffige, struikachtige Afrikaanse prairies (namelijk: de hele dag gras eten) niet alleen maar leuk en lollig. Elke woensdag sleepte zijn moeder hem en zijn (stomme en zéér vervelende) broer tegen Julius’ zin mee naar het meer.
Julius HAATTE het meer…
HARTSTOCHTELIJK.
Hij vond dat alle dieren STONKEN!
En hij vond ze zooo SAAI!
En dan hebben we het nog niet eens over hoe bang hij elke keer was om opgegeten te worden…
Zijn broer, Brutus, daarentegen, was dól op het meer!
En Julius vond zijn aanstellerige grote broer nog het allervervelendst. (blz. XI)

Julius vindt zijn leven saai. Er gebeurt nooit iets. Hij heeft al helemaal geen zin om naar het meer te gaan, maar hij moet. Bij het meer besluit hij stiekem weer naar huis te gaan. Een wrattenzwijn volgt hem en zegt dat dit gevaarlijk is. Julius kan beter terug gaan naar zijn kudde. Natuurlijk doet Julius dat niet. Het was verstandig geweest om terug te gaan, want even later worden Julius en het wrattenzwijn gevangen genomen door mensen. Ze worden in een wagen gelaten. Het wrattenzwijn zegt dat ze vast iets leuks gaan doen…

‘Luister, dit is geen grap,’ grauwde de leeuw. Hij duwde zijn neus tegen die van Julius aan. ‘Jou stomme vriendje hier denkt dat hij alles weet, maar dat is niet zo. Er zal niets leuks zijn, er zullen geen spelletjes zijn, en we komen ook nooit meer thuis. De plek waar wij naartoe gaan is ons eindstation.’
‘Wat? Geen jonglerende apen?’ snotterde Julius.
De leeuw grijnsde minachtend naar hem. ‘Onthoud nou maar, Debra, dat het enige wat zeker is, is dat je je familie nooit meer terugziet.’ En toen hij dat gezegd had, gooide hij Julius terug op de vloer.
‘Ik heet ZEBRA!’ sputterde Julius. Hij krabbelde overeind. ‘Wat is er toch met iedereen aan de hand? Is dat nou zo moeilijk om te onthouden?’ (blz. XLIX)

Na een lange bootreis komen ze in Rome. Ze worden naar het circus gebracht. Volgens het wrattenzwijn zijn de voorstellingen in het circus geweldig om te zien. Dat maakt Julius nieuwsgierig.

Julius sidderde. Het lawaai van duizenden mensen bulderde uit het gigantische gebouw. De straten eromheen zagen zwart van de mannen en vrouwen. Ze dansten en zongen en kinderen kletterden hun houten speelgoedzwaarden tegen elkaar. Waarom doen ze dat in hemelsnaam? vroeg Julius zich af.
Hij hield thuis al niet van de menigtes bij het meer, en dit leek nog wel tien keer zo erg. Ze baanden zich een weg door de duwende en trekkende mensenzwerm en Julius voelde zich alsof hij verdronk.
‘Kop op, Julius!’ riep Cornelius, toen hij zag hoe zijn metgezel angstig rondkeek. ‘Moet je de mensenmassa eens horen! Dat circus wordt briljant!’
Julius deed zijn best om het leuk te vinden. ‘Ja, goed, je hebt natuurlijk gelijk! Laat die jonglerende apen dan maar komen! Woehoe!’ Maar zijn bravoure verbleekte al snel toen hij doorkreeg dat ze voorbij het Colosseum werden gebracht. ‘HÉ! WAAR GAAN WE NAARTOE? HET CIRCUS IS ACHTER ONS!’
‘Voor jullie is er een speciale arena-ingang! Het wordt FANTASTISCH!’ zei de wagenmenner giechelend.
Pas op dat moment begon het Julius te dagen. Zijn maag draaide zich om, het voelde alsof hij honderd vlinders had ingeslikt. Wij gaan helemaal niet naar het circus kijken, dacht hij…WIJ ZIJN het circus! (blz. LXXVI)

Julius heeft gelijk. Hij wordt samen met zijn reisgenoten opgesloten in een cel. De volgende dag worden ze in een kooi gedaan.

De Baas van de Kerkers sloeg de deur van de kooi dicht en schreeuwde: ‘Kappen met dat geklaag! Jullie zijn al bijna weer in de openlucht! En de mensen hebben de hele week hard gewerkt, dus zorg dat ze een mooie show te zien krijgen!’
Hij sloeg twee keer met het handvat van zijn zweept tegen de zijkant van de kooi. Ze hoorden een enorm knarsend, kermend geluid en toen kwam de kooi langzaam los van de grond. Hij werd naar boven getrokken, schrapend langs de dikke stenen muren.
De kooi kwam schuddend tot stilstand. Ze waren allemaal veel te bang om iets te zeggen.
Boven hen werd een luik opengeklapt. Julius rilde toen er een ijskoude windvlaag door de tralies waaide. Ze zagen een verblindend licht en hoorden een gekmakende mengeling van getrompetter en opnieuw een machtige schreeuw van de mensenmenigte.
En toen zwaaide celdeur open.
‘KOM OP, BARBARA! REN VOOR JE LEVEN!’
‘Wacht!’ schreeuwde Julius. Maar het was al te laat – ze holden allemaal blindelings naar buiten. (blz. XCIV)

Is het verstandig dat de dieren zo hard naar buiten rennen? Wat is er daar buiten? Kunnen de dieren ontsnappen? Zal Julius zijn familie ooit weer terug zien?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn van Gary Northfield en ze vertellen een deel van het verhaal

illustratie uit Gary Northfield - Rollebollen met de Romeinen (Julius Zebra 1)

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Julius Zebra
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik zou Julius Zebra willen ontmoeten en de andere dieren in het Colosseum
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het Colosseum in Rome
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het grappig dat een zebra gladiator wordt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het niet leuk dat de andere dieren niet zo aardig zijn tegen Julius. Ze vinden het bijvoorbeeld grappig om hem Debra te noemen in plaats van Julius Zebra
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er zijn inmiddels vier boeken over Julius Zebra
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf een jaar of 8 die houden van een grappig verhaal waarbij ze ook nog wat leren over de geschiedenis
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet