Michael Reefs – De vloek van de Ferox (1e recensie)

boekomslag Michael Reefs - De vloek van de Ferox (De Bieb-bende 8)

Wie kan de eeuwenoude vloek verbreken? Als in de kas van Villa Zomergoud een hanger van een oud standbeeld begint te gloeien, ontvouwt zich voor de Bieb-bende een nieuw mysterie. De kunstenaar Pilotti blijkt onder zijn standbeelden geheimen te hebben verstopt. En die hebben alles te maken met de vloek die op de Ferox rust, het schip van George Hill. De Man met de Bijl wil niets liever dan de vloek van zijn schip verbreken, zodat hij eindelijk zijn meesterplan kan voltooien: de eigenschappen van de kinderen afnemen en afdalen naar het diepste punt van de heuvel. Lukt het de kinderen om hem opnieuw te slim af te zijn?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Er waren elf dagen verstreken sinds het gruwelijke gevecht in de Kristalmijn en Valerie dacht er nog iedere dag aan terug. Er was zoveel gebeurd in een korte tijd. Zoveel dat nog opgelost moest worden.
Omdat ze zo in gedachten verzonken was, had ze niet in de gaten dat ze Melanies paard de verkeerde kant op stuurde, naar het einde van het open weiland, ver uit de buurt van de manege.
‘Val!’ zei Melanie geïrriteerd, terwijl ze aan kwam hollen. ‘Let je een beetje op Estrella? Zo lang heb ik haar nog niet, ze kan makkelijk weglopen.’
Valerie schrok op. Bijna automatisch ging ze op en neer, op het ritme waarin het paard liep.
‘Ik moest weer aan vorige maand denken.’ Ze kwam langzaam tot stilstand. ‘Aan jouw visioen en dat…’ Ze vond dit een moeilijk onderwerp, ‘…dat de Kwade Machten echt in je zaten.’ Ze draaide zich om en keek Melanie aan. ‘Stel dat ze ons weer aanvallen en dit keer winnen. Dan… dan zijn wij er niet meer en is alles voor niets geweest. En de Kwade Machten zijn niet de enige vijanden.’
‘We hebben al een groot deel van de gevaren uit de weggeruimd,’ zei Melanie, kalm als altijd. Ze pakte de teugels van Estrella beet en trok het paard de goede kant op. ‘Het gevecht tegen de Umbra was pittig, maar we hebben het overleefd.’
‘Wel bijna zonder mij.’ Valerie had dit al een tijdje willen vragen, maar ze durfde het telkens niet. Bang om Melanie te kwetsen. ‘Je wist blijkbaar al de hele maand dat ik gevaar liep en dat ik uit het mijnkarretje zou vallen. Waarom verzweeg je het?’
Melanie boog haar hoofd. ‘Ik wilde je niet onnodig in gevaar brengen. Ik was bang dat ik het erger zou maken. Maar ik had het je eerder moeten vertellen.’
Valerie begreep het wel. Ze raakte snel in paniek. Al was het nu een stuk minder erg dan in januari, toen ze voor ieder klein ding op de vlucht sloeg. Het avontuur had haar sterker gemaakt, maar blijkbaar had Melanie dat niet door. Ze vond haar vast nog steeds een slapjanus. Eén ding was zeker: na de vreselijke test in april was ze dat echt niet meer. En dat zou ze ook nooit meer worden.
‘Beloof je me dat je het voortaan wel vertelt?’ vroeg Valerie voorzichtig. ‘Ik zou het fijn vinden om te weten wanneer ik gevaar loop.’ (blz. 15)

Het is augustus. Een nieuwe maand is begonnen voor de kinderen van de Bieb-bende. Ook deze maand moeten ze weer een Hemelrijder bevrijden. Het is tot nu toe een zwaar jaar voor de kinderen geweest. Melanie heeft het gevoel dat er iets met George, hun gevaarlijke tegenstander, aan de hand is.

‘Er is iets aan de hand met hem,’ zei Melanie. ‘Dat gevoel had ik al een tijdje, maar ik wist niet wat ik ermee moest.’
‘Je had er met ons over kunnen praten.’ Roy sloeg een arm om haar heen. ‘Mij kun je alles vertellen, dat weet je toch?’
‘Ik was hier niet zeker van. Vinden jullie het niet vreemd dat niemand van ons de afgelopen dagen nog bezoek heeft gehad van een geest? Geen George en ook geen Hemelrijder. Terwijl we aan het begin van een nieuwe maand altijd bezoek krijgen van de Hemelrijder die gered moet worden.’
‘De Hemelrijders kunnen de heuvel niet meer verlaten, omdat de vloek sterker is geworden.’ Sander nipte aan zijn glas. ‘En George was misschien op Tyriana.’
Melanie schoof dichter tegen Roy aan. ‘Dat is inderdaad zo. Maar… ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Ik heb…’ Ze viel stil.
‘Wat?’ vroeg Roy.
‘Nou… Ik heb het gevoel dat er iets met ons is gebeurd.’ Valerie wist niet zeker of ze dit wilde horen. Wat als ze net als Melanie bezeten werden door de Kwade Machten? Ze had geen kracht om zich daartegen te verzetten.
‘Wat dan?’ vroeg Tim.
‘Dat weet ik niet precies. Het moet te maken hebben met wat er in de Kristalmijn is gebeurd. Nu de Umbra echt vernietigd zijn, is er van alles in de heuvel veranderd. Ze zorgden voor een bepaalde harmonie, snap je?’
Valerie schudde haar hoofd. ‘Niet echt.’
‘Ze hielden alles op hun plaats,’ probeerde Sander het duidelijker te maken.
Melanie knikte. ‘Precies. Nu ze er niet meer zijn, is er voor ons ook iets veranderd. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk dat…’ Ze staarde stilletjes naar de tafel.
‘Nou?’ vroeg Luca ongeduldig. ‘Vertel het nu maar gewoon.’
‘Ik denk dat we de geesten van de Hemelrijders niet meer kunnen zien.’
Valerie geloofde er niks van, maar ze zag aan Sanders blik dat hij het met haar eens was. (blz. 25)

Als de kinderen de Hemelrijders niet meer kunnen zien, hoe kunnen ze de volgende Hemelrijder dan bevrijden? Ze hebben aanwijzingen van de Hemelrijders nodig om hun taak te kunnen volbrengen. Ze komen er achter dat de kunstenaar Pilotti (in het vorige deel zijn de kinderen in zijn villa in het bos geweest) instructies heeft achtergelaten. Ze zitten verstopt in zijn beelden en deze beelden zijn in Zuidbaai.

‘Pilotti heeft instructies achtergelaten. Die heb ik uiteraard bestudeerd. We ontdekten dat sommige beelden omringd zijn door een merkwaardig raadsel. Dat vormt de sleutel tot het geheim van zo’n beeld.’
Luca bestudeerde het beeld van dichtbij. ‘Maar hoelang staat dit beeld er dan al?
‘Dat weten we niet,’ zei Valentina. ‘Het stond hier al toen mijn moeder nog in een klein huis op deze plek woonde. De kas is eromheen gebouwd, omdat we het beeld niet konden verplaatsen. Het blijkt wortels te bezitten die diep de grond in gaan.’
‘Echt waar? Hoe kan een beeld nou wortels hebben?’
‘Dat was de kracht van Pilotti,’ zei Bernhard. ‘En het maakt duidelijk hoe weinig we eigenlijk van hem weten. Daarom heb ik een verzoek aan jullie.’
Sander kon al raden wat dit was. ‘De beelden opzoeken…’
Bernhard schoot in de lach. ‘Waarom ben ik nog steeds verbaasd over jullie? Maar het klopt. Als jullie de andere beelden vin- den, kunnen jullie misschien ook het raadsel van Pilotti oplossen en zijn geheim ontdekken.’
‘Maar wat kunnen we er dan mee?’ vroeg Roy achterdochtig.
Bernhard boog voorover en ging over in fluisteren. ‘Een oplossing voor jullie probleem vinden.’ Toen hij weer overeind kwam, praatte hij vlug verder, zodat de professor en Valentina geen argwaan zouden krijgen. ‘Die beelden hebben me altijd al gefascineerd. Stuk voor stuk vertellen ze iets over Pilotti’s leven. Dingen die we niet in boeken zullen vinden.’
‘Hoe weten we eigenlijk welke beelden van hem zijn?’ vroeg Tim.
Daar was Sander ook benieuwd naar, want hij zag nergens een bordje op het standbeeld met de naam van de schilder erop.
‘Vier beelden zijn makkelijk te herkennen.’ Hij tikte op de hanger van het vrouwenbeeld. ‘Deze zullen allemaal gaan gloeien als jullie dichterbij komen. De andere beelden zijn iets moeilijker te vinden, maar dankzij de raadsels kunnen jullie ze als het goed is opsporen. Ze zijn met elkaar verbonden, maar jullie hoeven niet langs elk beeld te gaan.’
‘En waarom nu?’ vroeg Luca. ‘Die beelden staan al lang in Zuidbaai.’ (blz. 34)

De kinderen gaan op zoek naar de beelden, en al snel vinden ze een bol. Wat moeten ze met die bol doen? Gelukkig vinden de Hemelrijders een manier om toch contact op te nemen met de kinderen. Sander, Melanie en Luca komen door hun toedoen terecht in de schemerwereld waar Umar, de Hemelrijder die ze deze maand moeten bevrijden, hen meer vertelt over de bol die ze hebben gevonden.

De Hemelrijder liet somber zijn hoofd hangen. ‘Er is vrij weinig dat jullie kunnen doen. Het plan zal hoe dan ook uitgevoerd worden. Maar jullie zijn in het bezit van een krachtige bol, die ooit aan Irmuschka toebehoorde. Dankzij die bol zal de vloek van het schip verbroken kunnen worden.’
Sander voelde aan zijn kleverige rugzak. De bol zat er nog in.
‘De beelden van Pilotti wijzen jullie de weg langs zijn grootste geheimen. Bij drie beelden zijn altaren geplaatst, waar de bol opgeladen kan worden. Het is aan jullie om uit te zoeken welke beelden dat zijn. Als de bol zijn oorspronkelijke kracht terug heeft, wordt het tijd om naar de Grot van Duizend Dromen te gaan.’
‘Maar helpen we daardoor George niet juist?’ vroeg Melanie. ‘Het lijkt alsof wij een klus voor hem klaren.’
‘Dat is ook zo. Maar door de bol op te laden, krijgen jullie de kans om George uiteindelijk te overmeesteren. Ik weet dat dat bijna onmogelijk lijkt en het zal ook veel moed en kracht vergen, maar er bestaat een kleine kans dat jullie het van hem kunnen winnen.’
‘Kan George ons nog raken met zijn illusies?’ vroeg Melanie.
‘Ik weet het niet. Hij is tot veel in staat,’ zei Umar. ‘Maar wat er ook gebeurt, hij mag absoluut niet onze schilderijen mee aan boord van het schip nemen.’
Voor Sander viel het een en ander op zijn plek. ‘Dat liet hij dus met de wolken zien. Hij haalt alle schilderijen uit de heuvel om ze naar het schip te brengen. Maar hoe kunnen we hem stoppen als we hem niet eens zien?’
‘Geef de moed en hoop nooit op. Wij proberen jullie op een later tijdstip nog een keer naar onze wereld te halen.’ Umar draaide zich om en wees naar zijn compagnons. Ook al waren ze wazig, toch voelde Sander de grootsheid die ze uitstraalden. De Hemelrijders waren stuk voor stuk machtige mannen, die de meest kostbare schatten op aarde hadden gevonden.
‘Kijk naar wat jullie al hebben bereikt. Zonder jullie geloof in ons was dit nooit gelukt. Heb dus vertrouwen in een goede afloop.’
‘Natuurlijk doen we ons best,’ zei Sander. ‘Alles wat we in de afgelopen maanden hebben meegemaakt, heeft ons alleen maar sterker gemaakt.’
‘En de geleerde vaardigheden zijn belangrijk voor de komende maanden. Er liggen een hoop obstakels op de weg die jullie nog moeten afleggen.’
‘Maar hoe moeten we nu verder?’ vroeg Luca. ‘Gewoon de bol bij ieder altaar opladen?’
Umar knikte. ‘Dat klopt. En laat je niet tegenhouden door George, ook al is hij gruwelijke dingen van plan. Hij zal jullie proberen in te halen om de bol vlak voor het einde af te pakken.’
‘Dat zullen we voorkomen,’ zei Melanie vastberaden. (blz. 79)

Zal het de kinderen lukken om ook deze maand weer een Hemelrijder te bevrijden? Hoe gaat George hen tegenwerken?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van de schrijver om een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
In de hoofdstukken staan kleine zwart-wit illustraties met het gezicht van het personage dat hier het verhaal vertelt. Ze zijn gemaakt door LukeSure. De illustraties op de pagina’s met QR-codes zijn gemaakt door Robin Jacobi en de illustraties bij de aanwijzingen zijn gemaakt door Betty Reefs. Ik moet eerlijk bekennen dat de illustraties me niet heel erg zijn opgevallen

illustratie uit Michael Reefs - De vloek van de Ferox (De Bieb-bende 8)

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Melanie, Valerie, Luca, Sander, Roy en Tim, oftewel De Bieb-bende
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Bernard ontmoeten en zijn loods bekijken. Ook wil ik graag zijn verhalen horen
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Zuidbaai
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal waar veel in gebeurt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het niet leuk dat Melanie steeds meer in de macht komt van de Kwade Machten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het achtste deel uit de serie over de Bieb-bende en ik wil dolgraag het volgende boek lezen. Ik vind het knap dat elk deel weer spannend is en dat het verhaal vol verrassingen zit. Ik kan niet wachten om de volgende delen te lezen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf een jaar of 10 die houden van spannende avonturenverhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen