Zondag 28 april 2019

Op zondag 28 april mocht ik Gary Northfield interviewen. Hij was in Nederland voor de Julius Zebra-dag in het Rijksmuseum voor Oudheden (Leiden). Ik heb eerst met veel plezier de voorstelling bekeken.

Gary Northfield is bekend van de boeken over Julius Zebra, een zebra die gladiator wordt in het Romeinse rijk.

foto met Gary Northfield

Interview

Waar komt Julius Zebra vandaan?

Ik kreeg het idee toen ik bezig was met een opdracht voor het kindertijdschrift van National Geographic. Ik moest een stripverhaal maken en ik kreeg als onderwerp ‘het colosseum’. In het Colosseum vochten in de Romeinse tijd gladiatoren met elkaar. Er waren ook gevechten met dieren. Het leek mij wel leuk als de dieren terug zouden vechten. Er zijn nu vier boeken over Julius Zebra en er komen er in ieder geval nog twee bij. Julius Zebra gaat in de volgende boeken naar Nederland en naar China.

Hoe kies je namen voor je personages?

Julius Zebra lijkt op Julius Caesar, de Romeinse keizer. Milus heb ik gekozen omdat ik een vriend van mij een kat had die Milo heette. Ik kies namen die bij de dieren passen.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten en waarom?

Dan wil ik Felix ontmoeten. Hij is een antilope die stenen verzamelt. Zijn karakter is gebaseerd op mijzelf. We zouden daarom goed met elkaar kunnen opschieten.

Ben je bezig met een nieuw boek?

Ik ben nu begonnen aan een nieuwe serie boeken. Het verhaal gaat over een wolvenwelp die viking is. In Engeland is ‘zeewolf’ een bijnaam voor Vikingen. Daarom leek het mij leuk om een wolf als viking te kiezen. Ik kan nog niets vertellen over het verhaal.

Wat doe je als je gaat schrijven?

Ik schrijf het liefst ‘s nachts, want dan slaapt iedereen in huis en kan niemand me afleiden. Als ik schrijf moet het stil zijn, als ik teken luister ik naar muziek.

Voordat ik begin met schrijven maak ik een uitgebreide planning van het verhaal. Daarna begin ik met het schrijven van het verhaal, maar ik maak notities voor illustraties tijdens het schrijven. Als het verhaal af is begin ik met tekenen. Tekenen vind ik lastiger dan het schrijven. De illustraties zitten vol details en ik wil dat de tekeningen historisch kloppen. In de Julius Zebra-boeken zitten 300 tekeningen en daar ben ik twee maanden mee bezig.

Hoe lang ben je bezig met een boek?

Vanaf het moment dat ik een contract teken met de uitgeverij duurt het meestal een jaar voordat het boek helemaal klaar is en in de winkel ligt. Ik ben acht tot tien maanden bezig met het schrijven en tekenen.

Hou je van lezen?

Ja, als sinds ik jong was. Vroeger las ik veel stripboeken (Asterix, superheldenverhalen van Marvel) en verhalen over spoken, dinosaurussen en informatieve boeken.

Wat lees je nu?

Ik lees nu IJslandse sagen als voorbereiding voor mijn vikingverhaal, en ik lees een Star Wars-boek.

Lees je boeken van collega-schrijvers?

Nee, ik lees eigenlijk geen kinderboeken.

Vind je het leuk om je lezers te ontmoeten?

Ja, dat vind ik erg leuk. Ik bezoek scholen en twee jaar geleden stond ik op het Hay Festival zelfs voor een publiek van 1700 kinderen.

Lees je recensies over je boeken?

Ik vind het leuk om te zien wat mensen leuk vinden aan mijn boeken en wat ze niet leuk vinden.

Over Gary Northfield

boeken op Ikvindlezenleuk | website

Deze foto is gemaakt door Jessica Mendrik van uitgeverij Luitingh-Sijthoff en ik mag deze foto gebruiken bij het interview