20190228 interview met Tineke Honingh

In maart had ik een gezellig interview met Tineke Honingh in een cafeetje in Nijmegen.

Interview

Hield je van lezen? Wat waren jouw favoriete boeken toen je jong was?

Ik hield enorm van lezen. Als we vroeger gingen kamperen ging er een boekenkrat mee. Voor mijn moeder romans, voor mijn vader non-fictie, voor mijn zus boeken voor de lijst, voor mij en mijn broertje leesboeken. En dan ook nog strips. Ik las in 3 weken bijna het hele krat uit.

We woonden in een dorpje van 150 mensen. Alles kwam daar aan de deur en op donderdag kwam de bibliotheekbus. Dan stond ik klaar in de startblokken en rende ik eerst naar de stripboeken. Verder las ik Jan Terlouw, Astrid Lindgren, Snuf de hond, of iets wat gewoon nog te leen was in de bieb. Ik was altijd een boekenwurm.

Lees je nog steeds veel?

Mijn huis is één grote boekenkast: bijna allemaal jeugdliteratuur en YA. Eén van mijn favoriete Young Adultboeken is De groene bloem-trilogie van Floortje Zwigtman

Hoe kom je aan inspiratie voor een boek?

Dat kan werkelijk van alles zijn. Een Youtube-filmpje, een liedje of door de mensen die ik ontmoet. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje op medische fitness gezeten en daar zat ook een vrouw op die spastisch is. Toen ik haar voor het eerst zag, vroeg ik me af of ze ook verstandelijk beperkt was. Ik vond het zo naar van mezelf dat ik dat dacht! Op zo’n moment komt er een vraag in mijn hoofd: Hoe zou het zijn als…iedereen denkt dat je verstandelijk beperkt bent, terwijl dat niet zo is? Ik bleef die hele les naar haar kijken, terwijl ik me had voorgenomen dat niet te doen. Na afloop, tijdens het douchen, raakte ik met haar in gesprek. Ze bleek een aardige, lieve, grappige en slimme vrouw. We raakten bevriend, maar de vraag ging niet uit mijn hoofd. Op zo’n moment zit er niks anders op, dan moet ik erover schrijven. In mijn hoofd ontstond er vanzelf een scène over een 12-jarig spastisch meisje. Hoe zou zij de wereld ervaren?

Schrijf je elke dag?

Om de week ben ik 2 dagen in mijn schrijfatelier in de natuur. Dan maak ik lange schrijfdagen van ‘s ochtends tot ‘s avonds.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Ik verzon vroeger al verhalen. Toen ik 10 jaar was had ik mijn eigen stripblad met maar liefst 4 abonnees. Een tijd lang schreef ik stukken tekst of interviews voor websites, blogs of bedrijfsbladen, mmaar de verhalen bleven op borrelen. Toen ben ik ScriptPlus, een schrijfopleiding, gaan doen als stok achter de deur. Toen was het hek van de dam.

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit?

Ik ben een beelddenker. Ik denk in beelden, in scènes. Tijdens het schrijven ontstaan er scènes.

Ik vind het heerlijk om aan een verhaal te beginnen. Ik zie dan dingen die kunnen gebeuren. Ik schrijf niet lineair, dus niet van het begin naar het einde van het verhaal. Ik weet ook niet waar het verhaal heen gaat. Ik ken mijn personages goed. Ik wil alles van ze weten en schrijf bijvoorbeeld ook dagboekfragmenten voor ze. Uiteindelijk beslissen de personages waar het verhaal heen gaat.

Ben je bezig met een nieuw boek?

Eind 2019 komt er een nieuw boek van me uit, Elke dag broerdag. Verder schrijf ik nog steeds stripscenario’s, bijvoorbeeld voor maandblad Wild van Freek, maar ook voor mijzelf. Volgend jaar hoop ik dat mijn boek uitkomt dat half strip, half boek is.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten en waarom?

Ontmoeten? Voor mij zijn al mijn personages al echt!

Over Tineke Honingh

Op de website van Tineke vind je meer informatie. Hier vind je alle boeken van haar op Ikvindlezenleuk.

Ik mag deze foto gebruiken bij dit interview

Geef een antwoord