De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast over jeugdliteratuur, wordt gemaakt door Jaap Friso (Jaap schrijft recensies op Jaapleest.nl) en Bas Maliepaard (Bas schrijft recensies voor Trouw, ook te vinden op zijn website). Ik mag de podcast ook delen op Ikvindlezenleuk, met de leestips uit deze aflevering. Bedankt Jaap en Bas voor het maken van deze podcast. Hier vind je alle GVP-leestips.

Leestips uit deze aflevering

Klik op een boekomslag voor meer informatie en recensies

boekomslag Delphine Perret - Björn en de wijde wereld
Delphine Perret – Björn en de wijde wereld
boekomslag Enne Koens - Die zomer met Jente
Enne Koens – Die zomer met Jente
boekomslag Edward van de Vendel - Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
Edward van de Vendel – Wat te doen als je over een nijlpaard struikelt
boekomslag Susin Nielsen - Adres onbekend
Susin Nielsen – Adres onbekend

Delphine Perret – Björn en de wijde wereld
Davidsfonds 2019, 64 bladzijden, illustraties van Delphine Perret, vertaald door Edward van de Vendel, 6+
geen samenvatting

Enne Koens – Die zomer met Jente
Luitingh-Sijthoff 2019, 184 bladzijden, 10+
Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

Edward van de Vendel – Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
Querido 2019, 64 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 8+
Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet…

Susin Nielsen – Bestemming onbekend
Lemniscaat 2019, 288 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 15+
Felix woont met zijn moeder Astrid en zijn rat Horatio in een camperbusje. Niet voor altijd, alleen voor de zomer, terwijl Astrid een baan zoekt. Maar de maanden verstrijken en zijn nieuwe middelbare school begint. Felix mag niemand laten merken dat hij geen echt dak boven zijn hood heeft, anders zal jeugdzoeg hem bij zijn moeder weghalen. Gelukkig maakt hij als snel een paar goede vrienden – onder wie de razende schoolreporter Winnie Wu – maar ook zij mogen niet weten waar hij woont. Dan krijgt Felix een plan dat al hun problemen moet oplossen: hij wil meedoen aan zijn favoriete televisieshow Wie, Wat, Waar, Wanneer, en winnen natuurlijk, want dan krijgt hij veel geld. Gelukkig heeft Felix een merkwaardig stel hersens dat vol zit met rare feitjes. Maar zal het hem lukken om mee te doen? En kan hij zijn geheim bewaren? Want de leugens stapelen zich op…


Geef een reactie