boekomslag Tjibbe Veldkamp - Katvis

Ate heeft online een vriend: Baptiste. Baptiste is illegaal in België en Ate legaal in Nederland, maar ze houden van dezelfde youtubers en whatsappen elke dag. Wanneer Baptiste op een dag appt dat hij uit geldnood zijn telefoon moet verkopen weet Ate een oplossing: hij gaat hem zijn oude Samsung brengen. Ate neemt stiekem de trein naar Brussel. Voor hij op de afgesproken plek aankomt wordt hij aangesproken door een meisje. Ze beweert dat zij Baptiste is en, alsof dat nog niet erg genoeg is, dat Ate gezocht wordt door Brusselse gangsters. Ze stelt hem een deal voor: als hij haar meeneemt naar Nederland, helpt zij hem weg te komen uit Brussel. Kan hij haar vertrouwen?

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien 
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Maartje Kuiper heeft bij elk hoofdstuk een illustratie gemaakt. Ik weet niet of ze bij dit verhaal passen. De illustraties zorgen er niet voor dat je meer betrokken bent bij het verhaal.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Ate woont met zijn moeder in Groningen. Het is een beetje een eenzame jongen zonder noemenswaardige vrienden. Als het verhaal begint app’t hij al een half jaar twee keer vijf minuten per dag met Baptiste. Baptiste is een Congolese vluchteling die illegaal in Brussel verblijft. Maar is Baptiste wel diegene voor wie hij zich uitgeeft?
Wie is de hoofdpersoon?
Ate, Babtiste en Emeraude, eveneens een meisje uit Congo dat graag advocaat wil worden, en daarvoor naar Nederland wil komen om te studeren.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Emeraude draagt op vanzelfsprekende wijze zorg voor een kip die Beyoncé heet. ‘s Nachts hangt de kip aan een touwtje vast aan Emeraude, zodat ze niet kan ontsnappen. Hoe zou het voor een kip zijn om in de chaotische levens van de personages te leven?
Waar speelt het verhaal zich af?
In Groningen in Nederland, en in Brussel en Aalst in België. Dat zorgt voor een leuke mix van door elkaar “geklutste talen”: zo leert Ate dat een “frigo” een koelkast is. En een “zetel” een divan of een bank.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dat een Nederlandse auteur zijn verhaal in Brussel laat spelen. Ik vind dat grappig en charmant, en vraag me na “De verwanten” (lees mijn recensie) van Guido Bottinga af waarom en hoe een Nederlandse auteur dat zo gedetailleerd doet. Bottinga’s verhaal speelde zich af tijdens de 1e Wereldoorlog in Nederland en in Ieper. Zeker in “Katvis” komt het station van Aalst (maar dat kan je als Vlaamse lezer die niet in Aalst woont misschien ook vreemd vinden) heel herkenbaar naar voor. Ate is als naïef hoofdpersoon neergezet, maar blijft steeds het goede in mensen zien. Daardoor blijft hij ook ontwapenend. Dat maakte dat ik dit boek toch graag heb gelezen: Veldkamp hoedt zich voor sensatie en goedkope truc’s. Ate komt zwaar in de problemen, en het is maar de vraag of hij – al dan niet optijd – terug in Groningen zal komen.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vond “Katvis” als geheel nogal ongeloofwaardig. De titel “Katvis” is de Nederlandse vertaling van “Catphishing”: je komt met iemand op het internet (in dit geval What’sApp) in contact en wint die iemand zijn vertrouwen. Maar die iemand blijkt dan niet te zijn wie hij of zij zegt te zijn. Meestal wordt het “slachtoffer” financieel opgelicht. Ook nu.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
och heeft dit verhaal iets meer om het lijf: Veldkamp laat zien dat sommige mensen het moeilijker hebben in het leven (Emeraude vraagt Ate: “Heb jij een volle frigo?” Geld? Dan ben je wél rijk”). Emeraude is illegaal, dus heeft ze zelfs geen paspoort. Voor mij is “Katvis” een kruisbestuiving tussen een eerder boek van Tjibbe Veldkamp “Tiffany Dop” (over een tienerzwangerschap) en “De Gelukvinder” van Edward van de Vendel. (over een Afghaanse vluhteling) “Katvis” weet niet goed wat het wil zijn: een avonturenboek? Een blik op de wereld van iemand die uit een ander land komt en illegaal ergens verblijft?
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor wie graag op het internet dingen uitzoekt, maar wel voorzichtig is. Voor wie “De Gelukvinder” van Edward van de Vendel goed vond, of Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen