boekomslag Tonke Dragt - De brief voor de koning

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven.

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Phere (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik had dit boek als kind gelezen en wilde het nu graag met mijn zoon van 11 lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, interessant, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Ja zwart-wit tekeningen, door Tonke Dragt zelf gemaakt. Voorin en achterin zijn ook nog plattegronden van de verschillende Rijken die in het boek voorkomen afgebeeld
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Een jongen staat op het punt om tot ridder geslagen worden maar op dat moment ontvangt hij een bijzondere boodschap. Hij moet een brief bezorgen aan de koning in een ander rijk. De jongen besluit het te doen en dan begint een lange en bijzondere tocht.
Wie is de hoofdpersoon?
Tiuri
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
In het Rijk van Dagonaut en Unauwen.
Wat vind je leuk aan dit boek?
alles!
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
niets
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Als kind vond ik dit een geweldig boek. Dat was de reden dat ik het graag met mijn zoon wilde herlezen. Het was inmiddels zo lang geleden dat ik het me niet meer precies kon herinneren. Maar opnieuw heb ik met volle teugen genoten van dit boek. Het is heel bijzonder dat dit boek een lange reis beschrijft van een jongen die een brief moet bezorgen maar dat het toch nooit saai wordt. Wel zei mijn zoon: die jongen ontmoet wel heel veel aardige mensen op zijn reis (en dat doet een beetje onwaarschijnlijk aan). Dat neemt niet weg dat mijn zoon dit ook een geweldig boek vond. Zijn favoriete serie (Warrior Cats) heeft hij beoordeeld met een 11. En hij kwam tot de conclusie dat dit boek ook meer waard is dan een 10 en dus ook een 11 krijgt! Ontzettend knap dat dit boek in 1962 is geschreven en nog altijd boeiend is voor de huidige generatie. Het is heel terecht dat dit boek de Griffel der Griffels heeft gewonnen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Kinderen vanaf een jaar of 10.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen