Katherine Marsh – Niemandsjongen (1e recensie)

boekomslag Katherine Marsh - Niemandsjongen

De 14-jarige Ahmed houdt zich verborgen in een wijnkelder van een groot huis. Daar probeert hij zo goed en zo kwaad als het gaat te overleven. Samen met zijn vader ontvluchtte hij de oorlog in Syrië. Maar tijdens de gevaarlijke overtocht naar Europa ging zijn vader dood, en nu is Ahmed alleen in een grote stad waar niemand hem wil. Dan ontmoet hij Max, een 13-jarige jongen die in het grote huis woont en heimwee heeft naar zijn thuisland Amerika. De twee jongens ontdekken wat het betekent om moedig te zijn en hoe hoop je toekomst kan veranderen…

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Marloes (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi, ontroerend, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over de 13-jarige Max uit Amerika en de 14-jarige Ahmed uit Syrië. Ze hebben een verschillende achtergrond, maar verblijven beide in Brussel, spreken geen Frans en voelen zich eenzaam. Ahmed is met zijn vader gevlucht via Turkije en Griekenland en verloor zijn vader tijdens de vlucht. Hij komt in Brussel terecht en verschuilt zich in de wijnkelder van het huis waar Max woont. Max en Ahmed worden vrienden en Max wil Ahmed helpen.
Wie is de hoofdpersoon?
Max en Ahmed, de hoofdstukken worden vanuit wisselend perspectief verteld
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Max én Ahmed en dan tegelijk. Ik wil weten hoe het met ze gaat!
Waar speelt het verhaal zich af?
In Brussel, met waargebeurde gebeurtenissen zoals de aanslag in Parijs.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is spannend geschreven zodat je steeds wilt weten hoe het verder gaat. De emoties van de jongens zijn goed beschreven, de waargebeurde gebeurtenissen die in het verhaal zitten maken het ook interessant en een verhaal uit WO2 met parallellen naar deze tijd is erin verweven. Heel knap!
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
De fouten die erin staan vond ik heel storend. Ik heb nog nooit zoveel fouten in een boek gezien. Niet alleen kleine typfouten, maar echt verkeerde namen zoals Madame Pauline (=oppas) waar het madame Legrand (=juf) moet zijn. Hopelijk worden die er nog uitgehaald.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik las het grootste deel van het boek in Frankrijk en er staan veel Franse woorden in, dat was extra leuk. Het interview met de schrijfster Katherine Marsh achterin vond ik een mooie toevoeging.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Mijn oudste zoon leest ‘m nu. En ik ga het boek zeker promoten in de bovenbouw van de basisscholen waar ik leesconsulent ben.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen