Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Aleid van Eekelen-Benders

Lastig, hoor, om uit alle boeken die ik deze zomer wil lezen er eentje te kiezen om hier in het zonnetje te zetten. Daarom doe ik er lekker anderhalf (dat mag vast wel van Mathilde).

Allereerst een dikke pil: Otmars zonen, van Peter Buwalda. Jaren geleden las ik zijn debuut Bonita Avenue. Waarover het ging weet ik nauwelijks meer, maar wat me is bijgebleven: het schrijfplezier dat van de bladzijden af spatte, daar heb ik van genoten. Daarom ben ik, net als veel andere mensen, erg blij dat dit nieuwe boek er eindelijk is, en dan ook nog zo’n dikke pil waar je heel lang mee onder de pannen bent, én de belofte van twee vervolgdelen.

En het halve boek:
Nog maar pas verschenen (ik kon het nog snel op mijn verjaarsverlanglijst zetten) is Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, geschreven door Edward van de Vendel en geïllustreerd door Martijn van der Linden. ‘Gedichten waar je wat aan hebt,’ praktisch toch? Ik begon er meteen in en kon nauwelijks ophouden, tot ik halverwege opeens bedacht: dit is zonde. Hier moet ik zuinig mee doen, één gedicht per keer, om er ten volle van te genieten. En eerst de rest van de verjaarsstapel lezen, dan heb ik dit straks nog te goed!

Informatie over het boek

Edward van de Vendel – Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet…

Peter Buwalda – Otmars zonen
Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in.

Over Aleid van Eekelen-Benders

De foto heb ik van Aleid van Eekelen-Benders gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage