Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Annet Schaap (schrijver, illustrator) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

In de zomer hoop ik altijd dat ik wat langer onafgeleid kan lezen dan gewoon hier in Utrecht, waar het leven vol is met mensen en kinderen en internet en werk.We wonen ’s zomers meestal een paar weken in onze oude camper Molly, die te oud en te kapot is om mee te rijden, maar nog wel goed om te kamperen. Ze staat in de tuin van de bijna honderdjarige tante van mijn man in Canada. Het leven daar is heel rustig, we wandelen, zwemmen, barbecuen en lezen.

Dit is de stapel die ik meeneem. Hij zal nog wel wat hoger worden, want boeken kopen is ook een van mijn lievelingsdingen om daar in Canada te doen.

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Annet Schaap

Ik lees graag boeken die over kinderen gaan, of het liefst over de verhouding van volwassenen en kinderen. Daarom ben ik heel benieuwd naar ‘Archief van verloren kinderen’ van Valeria Luiselli, dat over een gezin met twee kinderen gaat dat op reis gaat door Amerika, de ouders ruziënd op de voorbank en op de achterbank de kinderen die alles horen… en ook over groepen kinderen zonder ouders die verloren rondtrekken vanuit Centraal Amerika, op zoek naar een beter leven. Een paar maanden geleden werd het boek vurig aangeraden door het DWDD-panel.

Ik ben ook benieuwd naar ‘De jongens van Nickel’ van Colson Whitehead, over twee zwarte jongens die op een gruwelijke kostschool terechtkomen in Florida, waar willekeur en rassenhaat zegevieren. 

Een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb is ‘De boekendief’ van Markus Suzak. Van hem is er nu een nieuw boek ‘Bridge of Clay’. Over het leven van vijf broers en hun chaotisch huishouden op een boerderij vol dieren. Markus Suzak schrijft prachtig, de stukjes die ik al een beetje gelezen heb zijn erg veelbelovend.

En dan een beetje een ander boek: ‘All the ever afters’ van Danielle Teller: het nog niet vertelde verhaal van Assepoesters stiefmoeder. Dat is een gokje, het onderwerp trekt me aan het omslag is lekker mooi en lekker kitsch, het boek zelf kan ook die twee kanten opgaan…

En net nu ik dit schrijft valt het vijfde boek van mijn zomerstapel door de brievenbus (besteld bij Bookaroo): ‘Pans labyrint’ van Cornelia Funke en Guillermo del Toro.Een boek geschreven bij de gelijknamige film. Sprookjesachtig, gruwelijk, duister en betoverend… Ik ben heel benieuwd.
Ik kan niet wachten. Zomer, breek los!

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Annet Schaap

Over de boeken

Colson Whitehead – De jongens van Nickel
Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (in Amerika het begrip voor het clandestiene netwerk van antislavernijactivisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen.

Cornelia Funke & Guillermo del Toro – Pans labyrint
In het Spanje van de jaren ’40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia’s moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…

Danielle Teller – All the Ever Afters
De tienjarige Agnes wordt door haar arme boerenfamilie weggestuurd om bij een wasserij te gaan werken. Na enkele jaren ontvlucht ze haar tirannieke bazin, raakt onderweg zwanger en weet uiteindelijk als alleenstaande moeder een bestaan op te bouwen. Door een ongelukkige gebeurtenis keert ze terug naar het landhuis met de wasserij. Daar wordt ze het kindermeisje van Assepoester. Ze worstelt met haar liefde voor dit meisje dat haar stiefdochter wordt en uiteindelijk de gevierde prinses die de onbereikbare fantasieën van velen belichaamt.

Markus Zusak – Bridge of Clay
The breathtaking story of five brothers who bring each other up in a world run by their own rules. As the Dunbar boys love and fight and learn to reckon with the adult world, they discover the moving secret behind their father’s disappearance. At the center of the Dunbar family is Clay, a boy who will build a bridge–for his family, for his past, for greatness, for his sins, for a miracle. The question is, how far is Clay willing to go? And how much can he overcome?

Valeria Luiselli – Archief van verloren kinderen
Een gebroken huwelijk voorin de auto, een stel wijsneuzen op de achterbank, en continu David Bowies “Space Oddity’ op de speakers. In ‘Archief van verloren kinderen’ reist een Mexicaans-Amerikaans gezin van New York naar Arizona, op zoek naar oude verhalen, vergeten geruchten en de laatste geluiden van de Apachen. Maar dit is niet zomaar een road novel. Want terwijl het gezin naar het zuiden reist, trekken vanuit Centraal-Amerika tienduizenden kinderen zonder ouders richting de Amerikaanse grens, op zoek naar een beter leven. Wanneer de kinderen van het gezin verdwijnen, komen de twee verhaallijnen angstaanjagend dicht bij elkaar en lijken ze met elkaar verstrengeld te raken. Het is aan de lezer een uitgang uit dit spiegelpaleis te vinden.

Deze foto’s heb ik van Annet Schaap gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage