Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

In de zomer hoop ik altijd dat ik wat langer onafgeleid kan lezen dan gewoon hier in Utrecht, waar het leven vol is met mensen en kinderen en internet en werk.We wonen ’s zomers meestal een paar weken in onze oude camper Molly, die te oud en te kapot is om mee te rijden, maar nog wel goed om te kamperen. Ze staat in de tuin van de bijna honderdjarige tante van mijn man in Canada. Het leven daar is heel rustig, we wandelen, zwemmen, barbecuen en lezen.

Dit is de stapel die ik meeneem. Hij zal nog wel wat hoger worden, want boeken kopen is ook een van mijn lievelingsdingen om daar in Canada te doen.

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Annet Schaap

Ik lees graag boeken die over kinderen gaan, of het liefst over de verhouding van volwassenen en kinderen. Daarom ben ik heel benieuwd naar ‘Archief van verloren kinderen’ van Valeria Luiselli, dat over een gezin met twee kinderen gaat dat op reis gaat door Amerika, de ouders ruziënd op de voorbank en op de achterbank de kinderen die alles horen… en ook over groepen kinderen zonder ouders die verloren rondtrekken vanuit Centraal Amerika, op zoek naar een beter leven. Een paar maanden geleden werd het boek vurig aangeraden door het DWDD-panel.

Ik ben ook benieuwd naar ‘De jongens van Nickel’ van Colson Whitehead, over twee zwarte jongens die op een gruwelijke kostschool terechtkomen in Florida, waar willekeur en rassenhaat zegevieren. 

Een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb is ‘De boekendief’ van Markus Suzak. Van hem is er nu een nieuw boek ‘Bridge of Clay’. Over het leven van vijf broers en hun chaotisch huishouden op een boerderij vol dieren. Markus Suzak schrijft prachtig, de stukjes die ik al een beetje gelezen heb zijn erg veelbelovend.

En dan een beetje een ander boek: ‘All the ever afters’ van Danielle Teller: het nog niet vertelde verhaal van Assepoesters stiefmoeder. Dat is een gokje, het onderwerp trekt me aan het omslag is lekker mooi en lekker kitsch, het boek zelf kan ook die twee kanten opgaan…

En net nu ik dit schrijft valt het vijfde boek van mijn zomerstapel door de brievenbus (besteld bij Bookaroo): ‘Pans labyrint’ van Cornelia Funke en Guillermo del Toro.Een boek geschreven bij de gelijknamige film. Sprookjesachtig, gruwelijk, duister en betoverend… Ik ben heel benieuwd.
Ik kan niet wachten. Zomer, breek los!

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Annet Schaap

Informatie over het boek

boekomslag Markus Zusak - Bridge of clay

Markus Zusak – Bridge of clay
Alfred A. Knopf (VS) 2018, 538 bladzijden, 15+
The breathtaking story of five brothers who bring each other up in a world run by their own rules. As the Dunbar boys love and fight and learn to reckon with the adult world, they discover the moving secret behind their father’s disappearance. At the center of the Dunbar family is Clay, a boy who will build a bridge–for his family, for his past, for greatness, for his sins, for a miracle. The question is, how far is Clay willing to go? And how much can he overcome?

ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen
boekomslag Valeria Luiselli - Archief van verloren kinderen

Valeria Luiselli – Archief van verloren kinderen
Das Mag 2019, 438 bladzijden, vertaald door Molly van Gelder & Nicolette Hoekmeijer, 18+
Een gebroken huwelijk voorin de auto, een stel wijsneuzen op de achterbank, en continu David Bowies “Space Oddity’ op de speakers. In ‘Archief van verloren kinderen’ reist een Mexicaans-Amerikaans gezin van New York naar Arizona, op zoek naar oude verhalen, vergeten geruchten en de laatste geluiden van de Apachen. Maar dit is niet zomaar een road novel. Want terwijl het gezin naar het zuiden reist, trekken vanuit Centraal-Amerika tienduizenden kinderen zonder ouders richting de Amerikaanse grens, op zoek naar een beter leven. Wanneer de kinderen van het gezin verdwijnen, komen de twee verhaallijnen angstaanjagend dicht bij elkaar en lijken ze met elkaar verstrengeld te raken. Het is aan de lezer een uitgang uit dit spiegelpaleis te vinden.

ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen
boekomslag Danielle Teller - All the ever afters

Danielle Teller – All the ever afters
HarperCollins Publishers (VS) 2019, 400 bladzijden, 18+
We all know the story of Cinderella. Or do we? As rumors about the cruel upbringing of beautiful newlywed Princess Cinderella roil the kingdom, her stepmother, Agnes, who knows all too well about hardship, privately records the true story… A peasant born into serfdom, Agnes is separated from her family and forced into servitude as a laundress’s apprentice when she is only ten years old. Using her wits and ingenuity, she escapes her tyrannical matron and makes her way toward a hopeful future. When teenaged Agnes is seduced by an older man and becomes pregnant, she is transformed by love for her child. Once again left penniless, Agnes has no choice but to return to servitude at the manor she thought she had left behind. Her new position is nursemaid to Ella, an otherworldly infant. She struggles to love the child who in time becomes her stepdaughter and, eventually, the celebrated princess who embodies everyone’s unattainable fantasies. The story of their relationship reveals that nothing is what it seems, that beauty is not always desirable, and that love can take on many guises.

ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen
boekomslag Colson Whitehead - De jongens van Nickel

Colson Whitehead – De jongens van Nickel
Atlas Contact 2019, 270 bladzijden, vertaald door Harm Damsma & Niek Miedema, 18+
Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens “naar achter’ gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood één houvast: zijn vriend Turner, die geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel.

ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen
boekomslag Cornelia Funke & Guillermo del Toro - Pan's Labyrinth. Het labyrint van de Faun

Cornelia Funke & Guillermo del Toro – Pans labyrint. Het labyrint van de faun
Querido 2019, 320 bladzijden, illustraties van Allen Williams, vertaald door Esther Ottens, , 15+
In het Spanje van de jaren ’40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia’s moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…

ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen

Over Annet Schaap

Annet Schaap is illustrator en schrijver. Meer informatie over Annet Schaap en haar boeken vind je op haar website. Op Ikvindlezenleuk vind je hier meer informatie over de boeken die Annet Schaap heeft geschreven en geïllustreerd.


Deze foto’s heb ik van Annet Schaap gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage

Geef een reactie