Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Coen de Kort

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Coen de Kort (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? - Coen de Kort

Het jaar van de gelukszoekers is het boek dat ik deze zomer níet ga lezen, omdat ik het al uit heb. Ik raad iedereen aan dat boek ook te lezen. Leef mee met Tarlochan, Avtar, Randeep en Narinder als zij op zoek gaan naar betere tijden in Noord-Engeland. Voel de kou en de regen, verwonder je over hun dagelijkse inspanningen en hoe ze tegenslag op tegenslag beleven, maar lees vooral over verbijsterende aspecten van de Indiase cultuur als schrijver Sunjeev Sahota terugschakelt naar het verleden van de drie jongemannen en de visumvrouw van een van hen. Wees gewaarschuwd: het verhaal pakt je bij de kladden.

Om los te komen van die verwurging, kocht ik nog niet zo lang geleden De heilige Rita van Tommy Wieringa. En dat boek ga ik deze zomer wél lezen, in afwachting van de publicatie in augustus van mijn nieuwe jeugdroman Mijn held de huurmoordenaar. Heel veel zin in. In het lezen van De heilige Rita, bedoel ik. Ja, natuurlijk ook veel zin in de publicatie van dat nieuwe boek, dat zal duidelijk zijn, en ik denk … Laat maar zitten. Ga een boek lezen. Bijvoorbeeld Het jaar van de gelukszoekers. Of De heilige Rita. Over de laatste roman van Wieringa is al zo veel gezegd en geschreven dat ik heel nieuwsgierig geworden ben.

Ik wens jullie en mezelf veel leesplezier in de verkoelende schaduw van zacht ritselende eikenbladeren. O nee, toch maar niet: processierups!

Over de boeken

Tommy Wieringa – De heilige Rita
Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

Sunjeev Sahota – Het jaar van de gelukszoekers
Het jaar van de gelukszoekers is het aangrijpende verhaal van drie Indiase jongemannen in Noord-Engeland die wanhopig een nieuw leven proberen op te bouwen. Samen met een tiental lotgenoten bewonen ze een huis in Sheffield. Tarlochan, afkomstig uit de laagste kaste, probeert vergeefs zijn traumatische verleden verborgen te houden, Avtar wordt achtervolgd door schuldeisers en Randeep, de broer van Avtars geheime geliefde, worstelt met zijn gevoelens voor Narinder, zijn ‘visumvrouw’ die haar toekomst op het spel zet om Randeep aan een verblijfsvergunning te helpen.

Ik heb deze illustratie van Coen de Kort gekregen voor bij deze blogbijdrage