Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Dorette Zwaans - 2

Ik ben Dorette Zwaans, boekvertaalster Italiaans. Van kleins af aan kwam ik tijdens zomervakanties in Italië en maakte daar vriendjes. Zo kwam het dat ik Italiaans wilde leren spreken. Omdat ik op school Latijn kreeg, dacht ik dat me dat wel makkelijk af zou gaan en ging wat cursussen volgen. Eerst thuis met een grammaticaboek en cassettebandjes, daarna op de Volksuniversiteit. Het werd een passie en ik ging in Utrecht Italiaanse taal- en letterkunde studeren, volgde cursussen aan een Universiteit in Italië en werd vertaler. Ik vertaal boeken voor volwassenen, maar ook heel veel kinderboeken. Als je goed wilt vertalen, moet je ook veel lezen. En ‘toevallig’ ben ik daar dol op!

Deze zomer wil ik L’apprendista di Michelangelo, Michelangelo’s leerling lezen. Een Italiaans kinderboek. Volgens de achterkant van het boek gaat het over Jacopo, die later kunstschilder wil worden, maar zijn vader is het er niet mee eens. Jacopo vlucht stiekem uit zijn woonplaats Pistoia en reist naar Rome. Het is het jaar 1534.

In Rome leert hij de grote kunstschilder Michelangelo Buonarotti kennen, die bezig is met een groot schilderproject voor de paus, in de Sixtijnse kapel. Jacopo gaat klusjes voor Michelangelo doen. Eén van die klusjes is een mysterieuze brief te pakken krijgen. Maar de mensen rondom de paus willen dat voorkomen. Ik ben heel erg benieuwd waarom!

Waarom lees ik dit boek?

Ik hou enorm van Rome, en het Vaticaan en de Sixtijnse kapel zijn prachtig. Ik hou ook erg van geschiedenisverhalen en ben dol op de intriges rondom de pausen. En ook al is dit verhaal verzonnen, lijkt het me erg boeiend om te lezen. Het doet me een beetje denken aan een spannende Dan Brown, maar dan voor kinderen. Bovendien zag ik dat er heel mooie (kleuren)foto’s in staan!

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Dorette Zwaans - 3
Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Dorette Zwaans - 1

Informatie over het boek

‘Questo luogo è il rifugio segreto del mio maestro, il pittore Michelangelo. Qui si è rifugiato mentre tutta Roma lo cercava. E qui, a volte, si riunisce con un gruppo di persone il cui scopo principale è la conoscenza.’

vertaling via Dorette: Dit is de plek waar mijn meester, de schilder Michelangelo, vaak zijn toevlucht neemt. Bijvoorbeeld toen heel Rome naar hem zocht. En soms komt hij er in het geheim samen met een groep mensen die net als hij als voornaamste doel ‘kennis’ hebben.

Over Dorette Zwaans

Deze foto’s heb ik van Dorette Zwaans gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage