Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Inez van Loon (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

foto zomer2019 Inez van Loon

Al heel lang stond ‘Levende bezems’ van Lisa Tetzner (1894-1963) op mijn lijstje om te lezen. Het kwam bovenaan te staan na ‘Mathilde, ik kom je halen’, het verhaal over mijn eigen grootmoeder die in 1900 kinderarbeid deed in de steenbakkerijen van de Rupelstreek.

Wanneer ik schrijf, lees ik nooit andere boeken omdat ik niet in de war wil raken. Maar nadat ik afgelopen week mijn nieuwe manuscript heb ingeleverd, heb ik een grote stapel boeken bij de bieb geleend.

‘Levende bezems’ waren jongens tussen de negen en veertien jaar die als hulpjes van Italiaanse schoorsteenvegers werkten. Omdat ze klein waren konden ze gemakkelijk door de stikdonkere, nauwe schoorstenen kruipen om roet en vogelnesten te verwijderen. Levensgevaarlijk werk. Het oorspronkelijke verhaal uit 1941 is ‘hertaald’, de tekst is grondig ingekort en ouderwetse woorden zijn aangepast.

De lotgevallen van de dertienjarige jarige arme Zwitserse Giorgio die in 1838 wordt verkocht aan Milanese schoorsteenvegers, berust op de harde realiteit van vroeger. Het is een van de meest gelezen kinderboeken ter wereld. Ik ben er nog maar net aan begonnen en heb nu al Giorgio in m’n hart gesloten.

Wat veel mensen niet weten is dat veel Italiaanse schoorsteenvegers met hun hulpjes naar Nederland kwamen. Waarschijnlijk waren ze ook een belangrijke inspiratiebron voor Schenkmans Zwarte Piet, zoals het gebruik van de roe en de zak.

Over het boek

Lisa Tetzner – Levende bezems
Levende bezems, dat waren jongens tussen de negen en de veertien jaar die als hulpjes van Italiaanse schoorsteenvegers werkten. Dat was geen fijn baantje, ze moesten in stikdonkere, nauwe schoorstenen kruipen, werden vies en kregen vaak roet in hun longen. Dit boek gaat over zo’n ‘levende bezem’. Giorgio wordt door zijn vader verkocht aan de man met het litteken. Na een lange en avontuurlijke reis komt hij aan in Milaan. Als schoorsteenjongen moet Giorgio keihard werken en wordt hij slecht behandeld. Hij sluit zich aan bij de ‘Bond van de Zwartgezichten’. Die bestaat uit allemaal levende bezems. Samen proberen ze vrij te komen…

Ik heb de foto van Inez van Loon gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage