Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Jacques Vriens

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Jacques Vriens (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Jacques Vriens

Ik heb op mijn stapeltje klaar liggen:
De advocaat van Holland van Nicolaas Matsier.
Het is een boek over de laatste negen maanden van Johan van Oldenbarnevelt.
Hij zit opgesloten in een kamer op het Binnenhof. Regelmatig wordt hij verhoord en langzaam maar zeker wordt hem duidelijk dat hij van alles en nog wat wordt beschuldigd.
Ik heb al een paar hoofdstukken gelezen en ben onder de indruk van de nauwgezetheid waarmee Matsier van dag tot dag vertelt over Van Oldenbarnevelts gevangenschap.
Je zit als lezer helemaal in het hoofd van Johan van Oldenbarnevelt
Eigenlijk gebeurt er niet zo veel maar het blijft boeien. Ook door het de mooie ingehouden schijfstijl.
Nu nog even druk, maar binnenkort vakantie en dan lezen!

Over het boek

Nicolaas Matsier – De advocaat van Holland
“Hij is al een poos op, Oldenbarnevelt. Het licht van eind augustus heeft hem zonder pardon gewekt. En niet alleen hem.’ Zo begint voor de Advocaat van Holland zijn laatste ochtend in vrijheid. Hij zal negen maanden in gevangenschap worden vastgehouden boven in de nog steeds bestaande Ridderzaal en op gezette tijden langdurig worden verhoord. Oldenbarnevelt, die tot dat moment bijna alle belangrijke regeringsfuncties in zich verenigde, is verbijsterd over de hem aangedane geweldsdaad. Buiten de gevangenis waren de remonstranten door Maurits al uit de stadbesturen gezet. Na negen maanden verneemt Oldenbarnevelt in de rechtszaal zijn doodvonnis, dat daags daarop voltrokken wordt. Nicolaas Matsier volgt hem tot op deze laatste dag in al zijn gedachten, herinneringen en overwegingen tijdens de eenzame uren van opsluiting en de dagenlange uitputtende verhoren. Hij brengt zo een belangrijk moment uit de begintijd van de Nederlandse staat op onvergelijkbare wijze tot leven.