Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Karine Jekel (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Karine Jekel

De laatste keer dat ik een weekendje weg was, las ik een thriller die totaal niet spannend bleek te zijn. Het boek wist me niet te boeien. Op vakantie lees ik graag lekker door. Ik wil dan niet opgescheept zitten met een boek waar ik me doorheen moet worstelen of waarin ik halverwege toch maar stop. Dus: dat ga ik in mijn zomervakantie beter aanpakken dan bij dat weekendje weg.

Zo neem ik een boek mee dat ik al eens eerder heb gelezen. Sterker nog, ik heb ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ al wel drie keer eerder gelezen. Schrijflessen verpakt in een fictief verhaal. Geniaal bedacht door Annet Huizing. Het is heerlijk om te beginnen in een boek waarvan ik bij voorbaat weet dat ik ervan zal genieten.

Daar gok ik ook op bij ‘H@ck’ van Mirjam Mous. Ik ben groot fan van haar werk, ‘Test’, ‘Password’ en vooral ‘Boy 7’ heb ik verslonden. Zal ‘H@ck’ ook zo goed zijn? Vast wel! Die gaat in ieder geval in mijn koffer.

Over de boeken

Annet Huizing – Hoe ik per ongeluk een boek schreef
Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd. Maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Daarom trekt ze op een dag de stoute schoenen aan en klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster. Lidwien wil Katinka wel schrijftips geven, in ruil voor hulp in de tuin. Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over wat lezen en schrijven voor haar betekent. Ze leert haar formuleren en vooral kijken, en Katinka schrijft en herschrijft haar leven. Want haar moeder is al jaren dood en haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei. Ondertussen hoort Katinka steeds meer over het leven van Lidwien, dat ook de moeite van het opschrijven waard is. En terwijl er een bijzondere vriendschap ontstaat, leert Katinka iets over het leven en schrijft ze per ongeluk een boek.

Mirjam Mous – H@ck. Het instituut
In de Bange Jaren stond de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken en de aarde dreigde intussen ten onder te gaan aan het veranderende klimaat. Economische groei was het enige dat telde. Gelukkig ontstond er een tegenbeweging. Steeds meer mensen begonnen op eigen houtje duurzame projecten te ontwikkelen en maakte zich hard voor een betere wereld: sinds de Grote Ommekeer gaat het weer beter met de aarde. Het resultaat is een ideale wereld, volgens de vijf nieuwe leiders. Maar als je je niet aan hun regels houdt… Wanneer Holden Winters een oude bunker ontdekt met spullen uit de Bange Jaren, heeft dat gevolgen. De smaak van ananas uit blik overtreft alle vita en shakes die hij ooit geproefd heeft. En de vuurpijlen die hij vindt en afsteekt tijdens Happy Day zijn veel mooier en vooral echter dan de kunstmatige vuurwerkshow die elk jaar georganiseerd wordt. Maar Holden blijft niet ongezien en wordt opgepakt door de handhavers. Die zijn echter iets heel anders met hem van plan dan hij had verwacht. Holdens zus Prissy ontvangt intussen mysterieuze berichtjes van een onbekende op haar camphone. Hoe kan het dat de zafzender alles van haar weet, maar zij niets van hem? En waarom heeft ze het gevoel dat er iets niet klopt aan de arrestatie van Holden?

De foto heb ik van Karine Jekel gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage