Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Marian De Smet

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Marian De Smet (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

‘Sallie Mo mag geen boeken meer lezen’. Zo begint de recensie van ‘Bizar’ in de krant ‘De Standaard’. Het boek is geschreven door Sjoerd Kuyper, bekend van oa ‘Het zakmes’ (de verfilming van dat boek is één van mijn lievelingsfilms). Sallie Mo mag dus geen boeken meer lezen van haar psycholoog, hij vindt dat ze zich in haar echte omgeving moet verdiepen. En laat dit nu ook de manier zijn waarop mijn moeder me strafte as ik ongehoorzaam was geweest: Niet naar de bibliotheek deze week, geen verse voorraad halen! Ik vond het verschrikkelijk, want ik was een echte boekenwurm. Het onderwerp van dit boek sprak me daarom meteen aan. Bovendien speelt het verhaal zich op een camping af, dus het is ideaal om tijdens mijn eigen kampeervakantie te lezen.

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Marian De Smet

Over het boek

Sjoerd Kuyper – Bizar
‘Bizar’ is het dagboek van Sallie Mo. Ze is dertien en kan al tien jaar lezen en doet niets anders – ze woont in haar boeken. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij zegt dat ze drie maanden niet mag lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven. Oké, denkt Sallie Mo, als ik in die echte wereld moet rondlopen, kan ik net zo goed het hart van Dylan gaan veroveren. Met dat goede voornemen vertrekt ze, als iedere zomer, naar het eiland. Ze weet dan nog niet dat Dylan verliefd wordt op Jackie, een meisje dat van huis is weggelopen en zich met haar twee broertjes schuilhoudt in een bunker, dat Donnie een maatschappij wil beginnen waarin kinderen de baas zijn, en dat ze nog meer van Beitel gaat houden dan van Dylan. Alles loopt zo heftig uit de hand dat Sallie Mo niet meer durft op te schrijven wat er gebeurt.

Deze foto heb ik van Marian De Smet gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage