Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Marlies Slegers (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Marlies Slegers

Ik heb altijd een stapel ‘moet ik nog lezen’ liggen. Vaak een stuk of acht boeken, die ik in de loop van het jaar koop en dan ergens ga lezen – soms pas jaren later. Zo lees ik nu The Happiness project – jaren geleden al op het vliegveld gekocht. Deze twee komen ook van het vliegveld. Daar koop ik vaak Engelstalige titels. Ik heb nu een periode waarin ik vooral dit soort non-fictie lees. Sinds mijn scheiding (waarover ik zelf een boek schreef: Het is maar een scheiding), is mijn concentratieboog wat kleiner, ben ik snel gevlogen met mijn gedachten. Dikke pillen vol gecompliceerde plots – dat lukt even niet meer. Het wordt gelukkig wel steeds beter. Op dit moment ben ik al blij dat lezen überhaupt weer lukt – de eerste  twee jaar was mijn aandachtspanne niet groter dan een titel, haha! Nu vind ik dit soort boeken erg prettig. Het maakt niet uit als ik ad hoc lees, ik hoef geen spannende en ingewikkelde plots te onthouden, er zijn geen personages die ik in mijn hoofd moet prenten. Er zijn alleen mooie en leuke feiten, en lessen waar ik al dan niet wat mee wil doen in mijn leven. Deze twee staan voor komende zomer op het lijstje. Straks, als ik naar Bali ga om daar een schrijfretraite te leiden (www.eatstaywrite.com), gaan deze twee mee. En heel misschien ook wel A little life van Yanagihara mee. Die gaat dan al voor de derde keer mee en ik wil hem o zo graag een keer uitlezen, maar ja, die aandachtsspanne… steeds moet ik opnieuw beginnen omdat ik niet meer weet hoe hij ging. Dan blijf ik ergens op bladzijde 100 weer hangen. Nu maar eens doorzetten, ik merk een honger naar mooie verhalen!

Over de boeken

Yuval Noah Harari – Sapiens. A Brief History of Mankind
How did our species succeed in the battle for dominance? Why did our foraging ancestors come together to create cities and kingdoms? How did we come to believe in gods, nations and human rights; to trust money, books and laws; and to be enslaved by bureaucracy, timetables and consumerism? And what will our world be like in the millennia to come? In Sapiens, Dr Yuval Noah Harari spans the whole of human history, from the very first humans to walk the earth to the radical – and sometimes devastating – breakthroughs of the Cognitive, Agricultural and Scientific Revolutions. Drawing on insights from biology, anthropology, palaeontology and economics, he explores how the currents of history have shaped our human societies, the animals and plants around us, and even our personalities. Have we become happier as history has unfolded? Can we ever free our behaviour from the heritage of our ancestors? And what, if anything, can we do to influence the course of the centuries to come? Bold, wide-ranging and provocative, Sapiens challenges everything we thought we knew about being human: our thoughts, our actions, our power … and our future.

Mark Manson – The Subtle Art of Not Giving a F*ck
For decades, we’ve been told that positive thinking is the key to a happy, rich life. ”F**k positivity,” Mark Manson says. ”Let’s be honest, shit is f**ked and we have to live with it.” In his wildly popular Internet blog, Manson doesn’t sugarcoat or equivocate. He tells it like it is-a dose of raw, refreshing, honest truth that is sorely lacking today. The Subtle Art of Not Giving a F**k is his antidote to the coddling, let’s-all-feel-good mindset that has infected American society and spoiled a generation, rewarding them with gold medals just for showing up. Manson makes the argument, backed both by academic research and well-timed poop jokes, that improving our lives hinges not on our ability to turn lemons into lemonade, but on learning to stomach lemons better. Human beings are flawed and limited-”not everybody can be extraordinary, there are winners and losers in society, and some of it is not fair or your fault.” Manson advises us to get to know our limitations and accept them. Once we embrace our fears, faults, and uncertainties, once we stop running and avoiding and start confronting painful truths, we can begin to find the courage, perseverance, honesty, responsibility, curiosity, and forgiveness we seek. There are only so many things we can give a f**k about so we need to figure out which ones really matter, Manson makes clear. While money is nice, caring about what you do with your life is better, because true wealth is about experience

Deze foto heb ik van Marlies Slegers gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage