Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Marte Jongbloed
Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Marte Jongbloed

Deze zomer zal ik een boek ‘The Good Thieves’ en het essay ‘Why You Should Read Children’s Books, Even Though You Are So Old and Wise’ van Katherine Rundell lezen. Het boek ligt al klaar op mijn nachtkastje. Het essay verschijnt in augustus en heb ik al besteld.

Ik heb al haar boeken tot nu toe verschenen boeken gelezen. Sommige titels las ik in het Engels, andere titels in het Nederlands. (De ontdekkingsreiziger en Feo en de wolven). De boeken zijn uitstekend vertaald en worden uitgegeven door mijn uitgever Luitingh-Sijthoff.

Een paar weken geleden had ik het geluk om te worden uitgenodigd door mijn uitgever om met Katherine te dineren vlak voor zij deelnam aan een forum met andere Young Adult schrijvers op het Boekidsfestival in Den Haag. We bleken veel in elkaar te herkennen. We weten allebei hoe het is om als expat de wereld als je thuis te zien, en we delen een fascinatie voor de ontdekkingsreiziger Percy Fawcett die in 1925 spoorloos is verdwenen in de jungle. Sterker nog, we hebben allebei elementen van dat waargebeurde verhaal verwerkt in een van onze boeken. Zij in haar boek ‘The Explorer’, ik in mijn boek ‘De (zeer) bloedstollende expeditie van Herre’.

Het was een supergezellige avond, en door wat ze vertelde over haar manier van werken, kreeg ik nog meer bewondering voor haar als vakvrouw en als kunstenaar. Want dat is ze. Ze weet hoe ze een verhaal meeslepend maar ook gelaagd kan opbouwen. Ze schrijft op een intelligente manier, maar haar verhalen zijn vooral ook spannend en sfeervol.

‘The Good Thieves’ gaat onder andere over de maffia en speelt zich af in New York. Ik zal het lezen voor mijn tent in de Provence, met de geur van lavendel in mijn neus en een pain au chocolat binnen handbereik. Ik verheug me er al weken op.

Informatie over het boek

Katherine Rundell – The good thieves
Jacqueline Wilson Vita set her jaw, and nodded at New York City in greeting, as a boxer greets an opponent before a fight. Fresh off the boat from England, Vita Marlowe has a job to do. Her beloved grandfather Jack has been cheated out of his home and possessions by a notorious conman with Mafia connections. Seeing Jack’s spirit is broken, Vita is desperate to make him happy again, so she devises a plan to outwit his enemies and recover his home. She finds a young pickpocket, working the streets of the city. And, nearby, two boys with highly unusual skills and secrets of their own are about to be pulled into her lawless, death-defying plan.

Katherine Rundell – Why you should read children’s books even though you are sol old and wise
Katherine Rundell – Fellow of All Souls College, Oxford, and prize-winning author of five novels for children – explores how children’s books ignite, and can re-ignite, the imagination; how children’s fiction, with its unabashed emotion and playfulness, can awaken old hungers and create new perspectives on the world. This delightful and persuasive essay is for adult readers.

Over Marte Jongbloed

Ik heb deze foto’s gekregen van Marte Jongbloed om te gebruiken in deze blogbijdrage