Welke boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Martine Letterie

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Martine Letterie (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Martine Letterie

Op dit moment lees ik Kamp van hoop en wanhoop van Willy Lindwer en Het weeshuis van Kamp Westerbork, een uitgave van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dat is niet voor niets. Ik gebruik de zomer niet alleen om te lezen, maar ook om te schrijven.

Ik ben bezig met een boek over het ongelofelijke verhaal van de kinderen uit het joodse gezin Birnbaum, waarover de NPO in 2013 een aangrijpende documentaire maakte.

Vijf van de zes kinderen – de jongste was nog onderweg – werden door hun moeder in Berlijn op de trein gezet na de Kristallnacht in november 1938. De oudste was tien jaar.

De kinderen werden een jaar later met hun ouders herenigd in Vluchtelingenkamp Westerbork. Daar kregen de ouders de verantwoordelijkheid voor het weeshuis en ze redden talloze kinderen. In 1944 moest het gezin op transport naar het concentratiekamp Bergen – Belsen en daar kregen de ouders opnieuw het weeshuis onder hun hoede.

Toen het hele gezin de oorlog overleefd had, namen de ouders in Amsterdam weer wezen op en in 1950 emigreerden ze met hun kinderen en al hun wezen naar Israel.

Een deel van dit ongelofelijk verhaal vertellen de ouders en de oudste dochter in Kamp van hoop en wanhoop. Onmisbaar dus voor mijn verhaal, net als het informatieve Het weeshuis van Kamp Westerbork.

Over de boeken

Guido Abuys – Het weeshuis van Kamp Westerbork
geen samenvatting

Willy Lindwer – Kamp van hoop en wanhoop
Ruim 100.000 Nederlandse Joden werden in Kamp Westerbork bijeengebracht en gedeporteerd naar de nazi-vernietigingskampen. Doorgangskamp Westerbork was daarmee het voorportaal van Auschwitz. Willy Lindwer richt in Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork een monument op voor de mensen die in de oorlog in Westerbork zaten. Hij zocht tientallen overlevenden, verspreid over de hele wereld, op en legde hun ervaringen, verhalen, herinneringen en hun tragiek vast. Willy Lindwer laat daarbij op ontroerende wijze zien en horen dat Westerbork niet slechts een brandpunt was van lijden en verschrikking, maar ook van vitaliteit en hoop. Het boek bevat een unieke reeks foto’s, gemaakt door kampfotograaf Rudolf Werner Breslauer.

De foto heb ik van Martine Letterie gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage