Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Milja Praagman

Het boek dat ik wil lezen deze zomer

Dat is ‘Leven in de tuin’ van Penelope Lively, ik ben er al in begonnen want zomer is het wel met 37 graden celsius op de thermometer. Het is precies zo’n boek als ik hoopte dat het zou zijn. Een boek waar je al lezend aan de hand van Penelope Lively door literaire tuinen wandelt, en door tuinen op schilderijen en ze vertelt ook over de tuinen van die schilders en schrijvers en natuurlijk ook over haar eigen tuinen in haar leven.

Van jongs af aan heb ik diezelfde fascinatie voor alles wat groen is buiten. Zo kan ik me herinneren dat ik heel jong al boeketten uit de berm plukte voor mijn moeder en oma en nog steeds moet ik me inhouden omdat niet voortdurend te doen. Snoeien, spitten, planten vermeerderen, onkruid uittrekken ik vind het heerlijk. Dit soort intensieve arbeid helpt ook om niet teveel in mijn hoofd te blijven zitten met gedachten over alles. 

Vorig jaar heb ik op de laatste dag van mijn drukste Kinderboekenweek ooit heel veel mooie bloembollen gekocht op een markt in Utrecht vlakbij mijn hotel. Het was een druk jaar en ik had hard gewerkt. Het vooruitzicht dat ik na die laatste dag van de KBW met mijn handen in de grond kon woelen vond ik een cadeautje zo’n fijn vooruitzicht. Precies nu staan al die bollen die ik daar vorig jaar plantte in bloei. Dat is het leuke van tuinieren je maakt plannen, kunt je verheugen en dan als je bijna bent vergeten wat je geplant hebt het jaar ervoor, wordt je verrast door al het nieuwe wat bloeit.

Het lijkt een beetje op een boek maken, van idee tot verheugen van hoe het eruit zal gaan zien en dan na het harde werken het werk overdragen aan de uitgever het bijna vergeten om dán ineens toch weer verrast te worden door het gedrukte boek.

Informatie over het boek

Ga mee op een literaire wandeling door de tuinen van de Britse schrijfster Penelope Lively: van de oase in Caïro waar ze opgroeide tot de kleine stadstuin in Noord-Londen die ze nu, op hoge leeftijd, nog vol toewijding onderhoudt. Keer samen met haar terug naar tuinen uit de literatuur en de schilderkunst die ze in de tussenliggende jaren bezocht, voor een laatste ommetje en een tevreden blik op al die plantenpracht. Na meer dan vijfentachtig jaar lezen, schrijven en wroeten in de aarde brengt Penelope Lively het geluk van de tuinier als geen ander onder woorden.

Over Milja Praagman

Milja Praagman (1971) is schrijver en illustrator | boeken op Ikvindlezenleuk | website

De foto heb ik van Milja Praagman gekregen om te gebruiken bij deze blogpost