Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Nelly Hofman antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Nelly Hofman is boekverkoper bij De Bilthovense boekhandel in Bilthoven

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Nelly Hofman

Of ik daar ook aan mee mag doen, vroeg ik Mathilde. Natúúrlijk! Was haar reactie. Want ook een boekverkoopster is een leesbevorderaar.

Een filmpje maken leek me wel een leuke uitdaging. Dan kan iedereen mijn enthousiasme zien en horen. Ik ben er van teruggekomen. Ik kan nu eenmaal beter schrijven dan praten. Schoenmaker blijf bij je leest gaat voor mij in deze prima op. Boekverkoopster blijf bij wat je leest is ook van toepassing. Want volgens mij is dát wat jullie willen weten; wat ik ga lezen deze zomer.

Nu we binnen afzienbare tijd op vakantie gaan, begin ik boeken te hamsteren. Dit is het eerste aanzetje. Ik wil deze zomer alle griffelwinnaars te lezen. Een aantal had ik al uit, maar Lepelsnijder en Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen bleven maar steeds op het ‘nog te lezen’ lijstje staan.

Dat Niet te stoppen van Angie Thomas, schrijfster van The hate u give, op het stapeltje ligt is helemaal te danken aan de heren van de Grote Vriendelijke Podcast. En Darwin en zijn beren komt erop terecht met dank aan de uitgever.

Naast mijn voorliefde voor kinderboeken heb ik ook een enorme passie voor natuur. Dus ja, als Mijn bevlogen jaar van Arjan Dwarshuis dan echt al voor de vakantie uit is, dan gaat Pelgrim langs Tinker Creek mee naar de camping. En natuurlijk neemt deze vogelaar De scharrelaar mee.

Aan deze stapel gaat in elk geval Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets en Het oordeel van Hjorth Rosenfeldt toegevoegd worden. En dan nog het boek dat buiten ‘mijn comfortzone’ valt. Elke zomer lees ik één boek dat ik normaal niet zo snel zou oppakken. Ik weet nog niet welke dat deze vakantie gaat zijn.

Welk(e) boek(en) ga jij lezen deze zomer?

Over de boeken

De scharrelaar. Vogeltijdschrift voor lezers 2019/1
Een literair tijdschrift over vogels en vogels kijken, dat was er nog niet. Ja, er zijn de bekende natuurglossy’s en ledenbladen. De adembenemende fotografie doet daar het meeste werk, en dat is mooi. De stukken zijn hoogst informatief. Maar in die visuele weelde missen wij toch iets: de bezieling en de bezetenheid, gevangen in woord, en een enkel beeld. We verlangden naar een nieuw gebied. Een eigen biotoop, een reservaatje waarin het knettert en tettert, zindert en zingt, vloeiend uit de pennen van vogelaars met liefde voor schrijven of schrijvers met liefde voor vogels. De scharrelaar dus. Tweemaal per jaar vertoont hij zich, gelijk de vogeltrek: eenmaal in het voorjaar, eenmaal in de herfst. Het eerste nummer bevat bijdragen van onder meer: Stefan Brijs, Rob Buiter, Remco Daalder, Geert Groot Koerkamp, Redmond O’Hanlon, Alexander Reeuwijk, Marja Vuijsje, Hay Wijnhoven en Koos van Zomeren.

Angie Thomas – Niet te stoppen
Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze moét het maken!

Annie Dillard – Pelgrim langs Tinker Creek
In 1971 woont Annie Dillard, schrijfster van “Pelgrim langs Tinker Creek’, een jaar in de Amerikaanse staat Virginia, in een vallei waardoor de rivier Tinker Creek stroomt. Bijna dagelijks zwerft ze langs de oevers, waar haar geen detail ontgaat. Energiek en bezield vertelt ze in haar boek over de vaak genadeloze natuur in en rond de rivier en laat ze zien hoe gedurende de seizoenen alles onophoudelijk aan verandering onderhevig is. Ze dwingt de lezer voortdurend naar de details te kijken, en confronteert hem aldoor met het mysterie, de schoonheid én de wreedheid van het leven. En dat is meteen de grootste les van Dillards proza: dat we niet los van de natuurlijke wereld leven, maar er deel van uitmaken.

Frank J. Sulloway – Darwin en zijn beren
Hoe Charles Darwin zijn evolutietheorie ontwikkelde met behulp van de slimme beren die hij ontmoette tijdens zijn bezoek aan de Galápagoseilanden. Stamt de walvis echt af van de beer? Leefden er echt verschillende soorten beren op de verschillende eilanden van de archipel? En hielpen Darwin Beer en die andere beren Darwin echt bij het schrijven van zijn beroemde boek Over het ontstaan van soorten? En stimuleerden zij deze wetenschapper tot zijn Darwinistische Revolutie?

Marjolijn Hof – Lepelsnijder
Janis woont samen met de oude Frid boven op een berg, ver van de bewoonde wereld. Contact met andere mensen is verboden, want de wereld is veel te onveilig. Alleen Frid zelf daalt af en toe de berg af om voorraden in te slaan, en om de sierlijke lepels te verkopen die Janis uit hout snijdt. Maar dan keert Frid niet terug van een van zijn tochten. Het eten raakt op en Janis kan maar één ding doen: hij laadt wat spullen op de ezel Kiezel, roept de hond Luki en daalt de berg af. Langzamerhand komt hij erachter dat hij niet alleen op zoek moet naar Frid, maar ook naar iets nog belangrijkers: de waarheid.

Susin Nielsen – Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen
Henry moet een nieuw leven zien op te bouwen. In een nieuwe stad waar niemand weet wat er gebeurd is. Op aanraden van zijn therapeut begint hij een dagboek. Een ongemakkelijk dagboek. Vol zwarte humor en keiharde eerlijkheid. Henry en zijn vader proberen hun nieuwe leven vorm te geven en worden daarin geholpen door Henry’s geweldige nieuwe vriend Farley, hun nieuwsgierige Indiase buurman die ze maar curry blijft brengen en Karen, de vrouw die in hetzelfde gebouw woont en wel héél geïnteresseerd is in Henry’s vader. Maar wat zal er gebeuren als ze HET ontdekken?

De foto heb ik van Nelly Hofman gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage