Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Simone Arts

Kiezen, ik doe het liever niet. Daarom zie je op de foto de ruggen van álle boeken die ik deze zomer hoop te gaan lezen. Inmiddels ben ik begonnen aan ‘Die zomer met Jente’. Het boek is geschreven door Enne Koens, half juni verschenen en krijgt zeer positieve recensies. Enne heeft er zelf over mogen vertellen bij De Grote Vriendelijke Podcast. Luister die uitzending nog maar eens (terug), dan hoor je wat de aanleiding was voor dit verhaal en hoe het eindresultaat tot stand gekomen is.

‘Die zomer met Jente’ bestaat uit drie delen, die allemaal beginnen met een gedicht. Het verhaal gaat over Marie. Ze is net verhuisd naar de gele buurt in een vinexwijk-in-wording. Ze mist haar beste vriendin en voelt zich eenzaam. Als ze Jente leert kennen, een meisje van een paar huizen verderop, wordt die eenzaamheid verdrongen door alle wilde plannen die haar nieuwe buurmeisje heeft. Fijn, zou je denken, dat Marie nu afleiding heeft. Het is echter maar de vraag of dat zo fijn is…

De schrijfstijl van Enne Koens vind ik prachtig. Sober en serieus aan de ene kant, aan de andere kant ook rijk aan grappige woorden en beeldspraken. Zo is er bijvoorbeeld een buurman in strepen, de moeder van Marie, die lacht als een hyena en de rivier van mensen die elke ochtend de wijk uit stroomt, naar school en werk.

Tot slot een groot compliment voor Maartje Kuiper die de schitterende illustraties maakte in zwart-wit en een zomerse steunkleur geel. ‘Die zomer met Jente’ is niet alleen heel erg fijn om te lezen, maar óók om te kijken. 

Informatie over het boek

Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

Over Simone Arts

De foto heb ik gekregen van Simone Arts om te gebruiken bij deze blogpost