Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 Stefan Boonen

Ik ga graag naar het bos. Bij voorkeur bij schemering, als het licht uit de dag verdwijnt en je met wat geluk (en geduld) een everzwijn, ree of wilde kat kan spotten. Voor het echt donker wordt, als de nacht kraakt tussen de bomen, ben ik meestal weer thuis. Of op het terras van dit of dat vakantiehuis. Voor een glas, een gesprek, een goed boek. Bijvoorbeeld Walden van Henry David Thoreau.
Het is zo’n boek waarvan ik de titel ken en eerder min dan meer weet waarover het gaat. Over een man (de schrijver zelf) die gedurende twee jaar en twee maanden in een sobere hut aan een afgelegen meer gaat wonen. Die tijd gebruikt hij om te lezen, na te denken en te schrijven. Iets waar ik zelf ook wel eens van droom, maar nooit met voldoende overtuiging. Het is immers moeilijk om te verdwijnen uit je eigen leven. Mij ontbreekt het aan tijd en wellicht ook lef. Bovendien weet ik niet zeker of ik goed gezelschap ben voor mezelf. Nu ja.

Wat ik weet over Walden is dat het gepubliceerd werd in 1854 en dat er zopas een zoveelste herdruk verscheen in het Nederlands. Niet toevallig met een inleiding door Paolo Cognetti, zijn Acht Bergen linkt immers met Walden. Net zoals het inspirerende Zes maanden in de Siberische Wouden van Tesson of het overbekende Into the wild.
Verhalen van (jonge) mannen die het overweldigende, het genadeloze en de eenzaamheid van een leven in de natuur opzoeken. En van daaruit reflecteren over die natuur, de wereld en zichzelf. Avonturiers, denkers én taalkunstenaars. Want zo staat het op de achterflap: ‘geen enkel mens heeft zijn ideeën welluidender en passioneler verwoord dan Thoreau.’ Die quote komt van M.L. King. Om maar te zeggen Walden een boek is met geschiedenis, met weerklank. Als lezer ben ik daarom verplicht om mijn best te doen. En daar kijk ik al naar uit.

PS. De ondertitel van het boek is ‘en de plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid.’ Waarschijnlijk vraagt dat nog meer moed dan een eenzelvig verblijf in de donkerte van het bos.

Informatie over het boek

In 1845 trok Henry David Thoreau de bossen in. Twee jaar lang verbleef hij in een huisje aan de oever van Walden Pond om te lezen, te denken en te schrijven. Hij kwam terug met een tekst die een van de grootste werken in de wereldliteratuur zou worden. In Walden koppelt Thoreau enthousiaste natuurobservaties en filosofische bedenkingen aan een pleidooi voor een betere samenleving. Meer dan honderdvijftig jaar na de eerste druk inspireert deze unieke tekst nog steeds wereldwijd lezers tot reflectie en bezinning. In De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid spreekt een meer geëngageerde Thoreau. Hij weigerde belasting te betalen aan een bewind dat slavernij en de oorlog tegen Mexico goedkeurde, en werd daarvoor een nacht in de gevangenis gezet. Thoreau verdedigt het recht en zelfs de plicht van iedere burger om ongehoorzaam te zijn aan een onrechtvaardige regering.

Over Stefan Boonen

Deze foto heb ik van Stefan Boonen gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage